Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον βιβλίο: Πού να βρω την ψυχή μου

Εικαστικό Berry's Divine Designs

Φανατισμός, η αδυναμία του αναρχισμού
Είναι πολύ αμφίβολο έως αδύνατο οι αναρχικοί που εξ ορισμού και φανατικά αρνούνται κάθε εξουσία, να μπορούν να μιλήσουν γι' αυτήν. Ο αναρχισμός είναι μία από τις και πολλές ιδεολογίες που γεννήθηκαν τον 19ο αιώνα και στον 20ό έδωσαν τους πικρούς καρπούς τους: Ασυνεννοησία, φασισμός, ολοκληρωτισμός, πόλεμοι θερμοί και ψυχροί.

Εξουσία, φυσική κατάσταση
Οι αναρχικοί δεν υποψιάζονται ότι η αρχή, η εξουσία, είναι φυσική κατάσταση. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, σε κάθε κοινωνική ομάδα και κάθε λαό υπάρχουν αυτοί που υπερέχουν σε γνώση ή δύναμη. Αυτοί εμπνέουν τους άλλους ή τους επιβάλλονται για την ασφάλεια ή την ευνοϊκή εξέλιξή τους. Φυσικά και υπάρχουν οι περιπτώσεις κατάχρησης αυτής της επιβολής. Οπότε δημιουργείται άλλη εξουσία, όπως η δικαιοσύνη, που άλλωστε κι αυτή μπορεί να αυθαιρετεί και να αδικεί!

Το ανθρώπινο λάθος
Το ανθρώπινο λάθος όμως ή ελάττωμα δεν είναι σύμφυτο με την εξουσία και μπορεί να διορθωθεί με την παιδεία ή με την σωστή επιλογή των ηγετών.

Δημοκρατία αξιοκρατίας
Μιλάμε συχνά για το άριστο πολίτευμα της Δημοκρατίας αλλά ξεχνάμε ότι δημοκρατία χωρίς παιδεία και αξιοκρατία είναι προβληματική. Εύκολα ολισθαίνει προς τη δημαγωγία που οδηγεί αναπόφευκτα στην αναρχία ή τη δικτατορία.

Οικογένεια, κοινωνικό κύτταρο
Στην οικογένεια οι γονείς υπερέχουν από τα παιδιά σε γνώση, πείρα, δύναμη και κρατούν το τιμόνι για να τα μεγαλώσουν με ασφάλεια, ν' αναπτυχθούν ψυχοσωματικά και πνευματικά, να γίνουν σωστοί άνθρωποι και άξιοι ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους για έναν καλύτερο κόσμο.
Βέβαια υπάρχουν και γονείς που υστερούν ή είναι ακατάλληλοι για έναν τέτοιο ρόλο. Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν το εννοούν και δεν πειθαρχούν, γίνονται αυταρχικά και συχνά αντικοινωνικά μια και επεκτείνουν την επανάστασή τους κατά της κοινωνίας, που δεν έδωσε τη σωστή παιδεία στους γονείς τους ώστε να είναι και άξιοι γονείς... Και όπως λέγεται «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα»! Αλλά και τις κοινωνίες διαχρονικά παιδεύουσι!..

Το σχολείο μαθησιακή κοινότητα
Αν στο σχολείο ξεχωρίσουν οι άξιοι –σε νου και ήθος– μαθητές θα ανεβάσουν τη στάθμη όλου του σχολείου. Αν δεν αναδειχθούν, για να μην μειονεκτούν δήθεν οι άλλοι μαθητές, θα διαβιώνουν στη μετριότητα. Φαντάζεστε τους πρωταθλητές να μην ξεχωρίσουν στο βάθρο αλλά να τους στείλουν στις... κερκίδες;!
Όταν μιλάμε για συστήματα και διόρθωσή τους, χωρίς αναφορά στον νέο άνθρωπο και την παιδεία του, προσαρμοζόμαστε στον φαύλο κύκλο μιας ζωής αδιέξοδης, χωρίς σκοπό και νόημα.
Ο άνθρωπος, μπορεί ν' αναδείξει ένα μέτριο σύστημα ή να αχρηστεύσει το τελειότερο.

Π.Δ. Ροζάκης
Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου






Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Συνοδεύεται από εικαστικό Berry's Divine Designs
Το άρθρο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του Βασίλειου Θερμού Πού να βρω την ψυχή μου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη