Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Νίκος Τσουρλάκης και Η πτώση

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Νίκου Τσουρλάκη, Η πτώση, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Νίκος Τσουρλάκης: Καθώς η ροπή του ανθρώπου προς το έγκλημα με απασχολεί, με τρομάζει, αλλά και με εξιτάρει, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα διστοπικό μυθιστόρημα όπου οι πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι οι εγκληματίες. Οι ήρωες δρουν ανενόχλητοι, με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, την εκδίκηση και τ' ανθρώπινα πάθη τους. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, πιστεύω πως κατάφερα να αποδώσω τη σωστή ατμόσφαιρα σ' ένα μυθιστόρημα όπου το «καλό», σύμφωνα με την λογοτεχνική αντίληψη, απουσιάζει.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ν.Τ.: Περίπου τρία χρόνια. Ίσως λίγο περισσότερο, καθώς ενδιάμεσα έκανα μία παύση ενός έτους για να αφοσιωθώ στη συγγραφή της «Ανταλλαγής», του πρώτου μου μυθιστορήματος.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ν.Τ.: Κοινωνικό δράμα-θρίλερ.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ν.Τ.: Αρχικά, πρόκειται για τρεις διαφορετικές ιστορίες οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε τρεις διαφορετικές εποχές. Η εξιστόρηση αρχίζει στην δεκαετία του '40 κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίζεται στα τέλη της δεκαετίας του '60 όπου λαμβάνει χώρα στη Νότιο Αμερική και τελειώνει με τη δεκαετία του 2010 όπου η δράση εξελίσσεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Οι τρεις ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους, διαχρονικά, μέσω των κεντρικών ηρώων της κάθε περιόδου, οι οποίοι λειτουργούν ως οι συνδετικοί κρίκοι της εξιστόρησης.
Παράλληλα, ένα αρχαίο κόσμημα εμφανίζεται και στις τρεις περιόδους και λειτουργεί ως το «μήλο της Έριδας» ανάμεσα στους κεντρικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος. Δυστυχώς, δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες για να μην αφαιρέσω από τον αναγνώστη την απόλαυση των ανατροπών που θα συναντήσει κατά την πορεία της εξιστόρησης.
Τέλος, οι τρεις ιστορίες διαβάζονται συλλογικά, ωστόσο μπορούν να διαβαστούν και ξεχωριστά, ως αυτοτελή επεισόδια.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ν.Τ.: Τους κεντρικούς ήρωες των τριών ιστοριών.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ν.Τ.: Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ένας από τους τρεις συμπρωταγωνιστές της δεύτερης ιστορίας, η οποία ονομάζεται «Λυσσαλέα αναζήτηση». Πρόκειται για έναν έμπορο ναρκωτικών ο οποίος αποφασίζει να βοηθήσει δύο αγνώστους, αφιλοκερδώς, να πάρουν την εκδίκησή τους. Παρακινούμενος από τη συμπάθεια του προς τους δύο ασυνήθιστους ξένους, αποφασίζει να τους βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις. Ο ναρκο-έμπορος, μέσα από την αφήγηση μετουσιώνεται στο αρχέτυπου του τραγικού ήρωα, όντας ένας προικισμένος χαρακτήρας ο οποίος όμως μέσα από τα λάθη και τις επιλογές του καταλήγει τελικά στην καταστροφή, συμπαρασύροντας μαζί του και αυτούς που αγαπάει.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ν.Τ.: Έντονη πλοκή, γρήγορη εξιστόρηση, αφαιρετικές περιγραφές, περίπλοκους και σύνθετους χαρακτήρες, απάνθρωπους και σκληρούς εγκληματίες οι οποίοι δρούνε κάποιες φορές ως θήτες και κάποιες άλλες ως θύματα, πρωταγωνιστές και κομπάρσους, που μέσα από την πλοκή εναλλάσσονται στον κεντρικό ρόλο, έτσι ακριβώς όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ν.Τ.: Η αγάπη προς τα τρία μου παιδιά, μετατρέπεται πολλές φορές σε μια υπέρμετρη αγωνία για το μέλλον τους.

Φοβάστε... το άγνωστο.

Αγαπάτε... τους ανθρώπους.

Ελπίζετε... στην αιωνιότητα.

Θέλετε... την αγάπη.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ν.Τ.: Οι λάτρεις της κυνικής πραγματικότητας.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ν.Τ.: Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η πλοκή, καθώς και η έντονη δράση, καθηλώνουν τον αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα οι περιγραφές των σκέψεων και των συναισθημάτων του κάθε πρωταγωνιστή, αποτυπώνουν τις επιλογές και τη ροπή των δρώντων προς το έγκλημα και την εκδίκηση. Ο σκοπός μου δεν είναι να συνδέσω τον αναγνώστη με κάποιον από τους ήρωες, απλά, θέλω να του χαρίσω την απόλαυση της ανάγνωσης μέσα από την καθηλωτική εξιστόρηση.

Γιατί δεν πρέπει;
Ν.Τ.: Δεν θα το πρότεινα στους αναγνώστες που αναζητούν την κάθαρση και την απόδοση της δικαιοσύνης μέσω της σύλληψης και της παραδειγματικής τιμωρίας των εγκληματιών. «Η πτώση» θ' απογοητεύσει όλους αυτούς που προσμένουν να συνδεθούν με ευφυείς ντετέκτιβ, δαιμόνιους ρεπόρτερ ή αστυνομικούς αφοσιωμένους στο καθήκον. Επιπλέον, το βιβλίο δεν πρέπει να διαβαστεί από ανήλικους.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ν.Τ.: Εκδίδεται και διατίθεται από τις εκδόσεις Ελκυστής και μπορείτε να το παραγγείλετε στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα ή να το βρείτε στα μεγάλα βιβλιοπωλεία.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ν.Τ.: Ο συνδυασμός μαύρου και κόκκινου.

Ποια μουσική;
Ν.Τ.: Το Adagio του Τομάζο Αλμπινόνι.

Ποιο άρωμα;
Ν.Τ.: Η οσμή του αίματος και η μυρωδιά της υγρής γης.

Ποιο συναίσθημα;
Ν.Τ.: Φόβος, απογοήτευση, μίσος.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ν.Τ.: Κώδικας καταγραφής εγκλημάτων.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ν.Τ.: Ταξιδευτής.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ν.Τ.: Τον Καζαντζάκη και τον Μαρσέλ Προυστ.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ν.Τ.: Φυσικά! Πιστεύω πως έχω δεχτεί πολλά συγγραφικά «δάνεια» από τους Φραντς Κάφκα, Caryl Ferrel και Jo Nesbo.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ν.Τ.: Ως ο δημιουργός τους, θεωρώ πως οι ήρωες μου ορίζονται αποκλειστικά από εμένα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συγγραφής κάποιοι από αυτούς ανέπτυξαν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία, κατά κάποιον τρόπο, εξέπληξαν κι εμένα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ν.Τ.: Και τα δύο! Φαντασία, για να καταφέρει να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της μυθοπλασίας και εμπειρία για να αποφύγει τις συγγραφικές κακοτοπιές, που θα του στοιχίσουν σε χρόνο και ποιότητα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ν.Τ.: Η πρωτοτυπία και η ειλικρίνεια στην επικοινωνία που δημιουργείται ανάμεσα στον δημιουργό και τον αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;
Ν.Τ.: Η προχειρότητα και οι κακές ιδέες.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ν.Τ.: Όλες οι απολαύσεις, όταν γίνονται εθισμός, από ένα σημείο και μετά καταλήγουν στην κατάχρηση. Πιστεύω, πως το ίδιο ισχύει και στη βιβλιοφαγία στην περίπτωση που η απόλαυση της ανάγνωσης μετατρέπεται σε καταναγκασμό.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ν.Τ.: Η αναζήτηση.

Η πτώση, Νίκου Τσουρλάκη

Έτσι απάντησε ο Νίκος Τσουρλάκης στο ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά του Η πτώση, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Ατιμώρητα εγκλήματα: Το ραντεβού του πολεμιστή με τον θάνατο αφήνει ανεπούλωτες πληγές στο σώμα και την ψυχή του. Ένας σαδιστής δολοφόνος εξαφανίζει τα ίχνη του, για να μπορεί να δράσει ανενόχλητος στη νέα του πατρίδα. Με τη συμβολική δύναμη ενός αρχαίου κοσμήματος, προσπαθεί να αναβιώσει τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Λυσσαλέα αναζήτηση: Η εξόντωση των δολοφόνων ενός λαού δεν οδηγεί στην κάθαρση, καθώς πυροδοτείται μόνον από την ανάγκη για εκδίκηση. Τρεις ανόμοιοι χαρακτήρες, ένας στρατιώτης εκδικητής, μία κατάσκοπος και ένας σκληρός έμπορος ναρκωτικών, συνεργάζονται για να βρουν το αρχαίο κόσμημα και να κλείσουν μια ανοικτή πληγή είκοσι ετών.
Η αξία της ανθρώπινης ζωής: Ένας επαγγελματίας δολοφόνος, ψυχρός και υπολογιστικός, πέφτει στη μεγαλύτερη παγίδα της καριέρας του. Ένας ανελέητος μαφιόζος σκοτώνει αδιάκριτα, χωρίς τύψεις κι αναστολές, με σκοπό να παραδώσει στον πελάτη του το πολύτιμο αρχαίο κόσμημα.
Τρεις ιστορίες που λαμβάνουν χώρα σε τρεις διαφορετικές εποχές. Οι πρωταγωνιστές μέσα από τα πάθη και τις πράξεις τους μετατρέπονται σε τραγικούς ήρωες, οι οποίοι τέμνονται διαχρονικά, με κοινό παρονομαστή την πτωτική τους πορεία προς το έγκλημα, την ανομία και τη φθορά.
Η πτώση είναι το δεύτερο βιβλίο του Νίκου Τσουρλάκη, μετά το κατασκοπικό μυθιστόρημα Η ανταλλαγή, το οποίο κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις Ελκυστής. Παράλληλα, έχει γράψει διάφορα διηγήματα, πολεμικά και αστυνομικά, τα οποία είναι αναρτημένα σε διάφορες ηλεκτρονικές διαδικτυακές βιβλιοθήκες, με ελεύθερη πρόσβαση στους αναγνώστες. Γεννήθηκε το 1970 στη Γερμανία και μεγάλωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένος και τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια ζει με την οικογένειά του στο εξωτερικό. Διαθέτει πτυχίο στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ήταν πάντα ερωτευμένος με την ιστορία, ελληνική και παγκόσμια.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη