Όλοι φαντάζομαι γνωρίζετε ότι η Αθήνα πήρε το όνομά της από την θεά Αθηνά μετά από την μονομαχία που είχε με τον Ποσειδώνα (οι δυο τους είχαν μπιφ από παλιά). Πιθανόν όμως να μην είναι γνωστά όλα τα γεγονότα που συνέβησαν τη βραδιά του διαγωνισμού και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς, που είδαμε live τη βραδιά του τελικού, είμαστε εδώ να σας τα μεταφέρουμε όπως ακριβώς έγιναν.
Ο Κέκροπας, (ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν μισός άνθρωπος και μισός φίδι – αν και δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, μέχρι σήμερα έχουμε δει πολλούς τέτοιους πολιτικούς στην Ελλάδα) πρώτος βασιλιάς της πόλης που ονομαζόταν Κεκροπία (ο! τι φαντασία!), αυτός ο τύπος, ο φιδάνθρωπος, μια μέρα που δεν είχε τι να κάνει και η τηλεόραση έπαιζε από το πρωί ως το βράδυ επαναλήψεις το «Κωνσταντίνου κι Ελένης», έκατσε και σκέφτηκε: Δεν κάνω έναν διαγωνισμό για να βρω ένα όνομα της προκοπής για την πόλη μου;
Μάζεψε λοιπόν τους καλύτερους κριτές, έναν διάσημο ρήτορα, μία πασίγνωστη αοιδό, έναν εξαιρετικό μίμο και μία σχεδιάστρια χιτώνων και τους λέει:
— Λεβέντες μου, θα κάνουμε το καλύτερο σόου της TV. Έχω ειδοποιήσει να έρθουν τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας. Ο νικητής θα έχει την τιμή να γίνει ο επώνυμος ήρωας της Κεκροπίας!
Το πρώτο «Ελλάδα έχεις ταλέντο» ήταν γεγονός!
Πράγματι ήρθανε οι καλύτεροι από όλη τη χώρα. Άλλος τραγουδούσε «Χτυπάει η καρδιά μου δυνατά τα τα τα τα» (μόνο τα Ταταύλα ενθουσιάστηκαν), άλλος έβγαζε λαγούς από το καπέλο (αυτόν τον έστειλαν στο Λαγονήσι), ένας τρίτος κατάπινε σπαθιά (αυτός ήταν άτυχος, ένα του έκατσε στον λαιμό αλλά τουλάχιστον πρόλαβε να βαφτίσει τον Λαιμό της Βουλιαγμένης), για να μην τα πολυλογούμε στο τέλος έμειναν τρεις.
Στο σημείο αυτό να πούμε ότι πολλοί θα έχετε ακούσει ότι στον τελικό ήταν μόνο η Αθηνά κι ο Ποσειδώνας. Όμως σήμερα, από αυτό εδώ το φιλόξενο μετερίζι του Κουκκιδακίου, που έχει στην κατοχή του το αυθεντικό βίντεο του διαγωνισμού για όποιον το αμφισβητήσει, θα μάθετε ότι υπήρξε και τρίτος διαγωνιζόμενος, κάποιος που κέρδισε κατευθείαν το εισιτήριο για τον τελικό με γκόλντεν μπάζερ των κριτών.
Ο διαγωνιζόμενος αυτός ήταν ένας άλλος θεός, ο Ήφαιστος.
Έλα όμως που στον τελικό οι κριτές δεν είχαν λόγο γιατί ψήφιζε μόνο το κοινό!
Και φτάνουμε στην ημέρα του μεγάλου τελικού...
Ποσειδωνία, Ηφαιστία ή Αθήνα;
Τα στοιχήματα έπεφταν βροχηδόν.
Βγαίνει πρώτος ο Ποσειδώνας βαράει με την τρίαινα μια πέτρα και... πλουφ! Αναβλύζει μια πηγή!
Δεύτερη χτυπάει η Αθηνά με το δόρυ της και... τσουφ! Ξεπηδάει μια ελιά.
Τελευταίο παρατράγουδο ο Ήφαιστος, αρπάζει το σφυρί, ρίχνει μία σφυριά στον βράχο και... βζόινγκ! Πετρέλαιο!
Ο λαός φάνηκε να εντυπωσιάζεται λιγότερο από το νερό του Ποσειδώνα και αποφάσισε να του δώσει την τιμητική τρίτη θέση:
Thank you! Next, mister Poseidon!
Ο Ποσειδωνάκος που ήταν και λιγουλάκι ευέξαπτος, είχε και κάτι προηγούμενα με τους Αθηναίους –θα τα πούμε όλα, μην βιάζεστε– παρεξηγήθηκε:
— Ρίξατε ΤΥΝ σ' εμένα ρε ρεμάλια; Που να σας κάτσει η ελιά στο λαιμό και να πίνετε πετρέλαιο να ξεκολλήσει! Που να στερέψει ο Κηφισός κι ο Ιλισός και να μείνετε άλουστοι σαν αυτούς του σαρβάιβορ. Γρουσούζηδες! Γκαντεμόσαυροι!
Οι κάτοικοι δεν τον πήραν και πολύ στα σοβαρά, τον πακετάρανε μαζί με την τρίαινα τον έβαλαν σε ένα Box Now και τον στείλανε τζούπιτο σπιτάκι του. (Βασικά πήγε στους Παξούς αλλά κι αυτό θα το δούμε σε άλλο επεισόδιο.)
Από κει και πέρα το κοινό ήταν φανερά μοιρασμένο ανάμεσα σε Ήφαιστο και Αθηνά.
Στους άντρες το μυαλό τους πήγε αμέσως σε φτηνή βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης.
Οι γυναίκες από την άλλη σκέφτηκαν φτηνές τηγανιτές πατάτες και καλαμαράκια. Κι έπειτα, χωριάτικη χωρίς ελαιόλαδο κι ελίτσα θρούμπα, δεν πάει. Πάει;
Άσε που οι γυναίκες το ρίξανε στο παράπονο και με το δίκιο τους:
— Ακόμα και στο Μάστερσεφ βγάλανε γυναίκα, εδώ πάλι άντρας θα βγει νικητής; Τι σεξισμός είν' τούτος πια; Δεν το δεχόμαστε.
Και καθώς στο σύνολο του πληθυσμού οι γυναίκες υπερτερούσαν κατά μία από τους άντρες, η Αθηνά έγινε η επώνυμη ηρωίδα της Αθήνας η οποία από τότε απολαμβάνει τα ευεργετικά οφέλη της ελιάς και του ελαιόλαδου.
Ο μύθος λέει ότι ο Ήφαιστος, φανερά απογοητευμένος από την συμπεριφορά των Αθηναίων, κατηφόρισε προς ένα μέρος τουμπάει, μπουμπάι, κάπως έτσι, θα σας γελάσω...
Αυτά για την σημερινή πρωτεύουσα της Ελλάδας· στο επόμενο επεισόδιο θα ερευνήσουμε επισταμένως την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε ποια ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας;
Για γράψτε μου στα σχόλια να δω κάτι.
Ως τότε...
Φιλάκια Αθηνέζικα!
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Πρώτη δημοσίευση
Η ευθυμογραφική σειρά του Γιώργου Ζώτου Από πού κι ως πού; δημοσιεύτηκε στο koukidaki.gr κάθε Κυριακή από τις 13 Ιουλίου 2025.
Στη συνοδευτική εικόνα βλέπετε πίνακα Θανάση Λάλα [Εndurance of the heart, metal and plexi glass]