Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η γυναίκα που ήξερε μόνο να αγαπάει


Το καλοκαίρι, πριν από δύο χρόνια, ανακάλυψα την Μαρία Τζιρίτα ψάχνοντας κάτι να πάρω μαζί μου στις διακοπές. Πάντα έχω τουλάχιστον ένα βιβλίο μαζί μου σε περιόδους διακοπών. Μετά από παρότρυνση μιας φίλης επέλεξα ένα βιβλίο της Μαρίας και καθόλου δεν το μετάνιωσα.
Πέρασα πολύ όμορφα με τις σελίδες του. Γέλασα, θύμωσα, χάρηκα, λυπήθηκα... όσο έπρεπε. Η Μαρία δεν υπερβάλει όταν γράφει. Οι ιστορίες της αγγίζουν την ψυχή χωρίς υπερθετικούς βαθμούς. Περιγράφει αυτό που είναι και όχι μια μεγέθυνση της ζωής. Αυτό μου αρέσει σε εκείνη. 
Από κοντά δεν έχει τύχει να συναντηθούμε μέχρι σήμερα, αν και θα έπρεπε διότι πολλές φορές έχει παραβρεθεί σε εκδηλώσεις, σε παρουσιάσεις, σε εκθέσεις, κ.ο.κ. για να μιλήσει για τα βιβλία της, να φωτογραφηθεί με τους αναγνώστες της και να υπογράψει αντίτυπα. Πολύ απλή και καθόλου δήθεν. Επιφυλάσσομαι στο άμεσο μέλλον να πάω να την δω από κοντά. 

Έτσι αληθινή καθώς είναι, όταν της ζήτησα να μου αφιερώσει λίγο από τον χρόνο της, το έκανε με μεγάλη προθυμία και χαρά και την ευχαριστώ πολύ για αυτό. 
Διαβάστε τι μου είπε για εκείνη και το έργο της.






 Όλα τα βιβλία σας έχουν αγαπηθεί πολύ και σίγουρα είστε πολύ ευτυχισμένη για αυτό. Υπάρχει μυστικό για την επιτυχία;
Μ.Τ.:Σίγουρα δεν υπάρχει! Πιστεύω ότι τα βιβλία μου αγαπήθηκαν γιατί είναι γραμμένα με απλό και ρεαλιστικό ύφος και οι περισσότεροι αναγνώστες βρίσκουν τον εαυτό τους μέσα σ' αυτά.


Ένα βιβλίο απαιτεί πολύ χρόνο. Η συγγραφή βιβλίων είναι η αποκλειστική σας ασχολία;
Μ.Τ.: Για μένα δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Βλέπετε, δε γράφω ιστορικά μυθιστορήματα ή επιστημονικά πονήματα. Καταγράφω ιστορίες βγαλμένες από τη ζωή κι αφήνω τη φαντασία μου, αλλά και την εμπειρία μου να με καθοδηγήσουν. Η συγγραφή δεν είναι επάγγελμα. Έχω τη δουλειά μου, ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία και τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τα βιβλία μου.


Πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει κανείς με ένα βιβλίο;
Μ.Τ.: Όσο μακριά μπορεί να τον πάει η ψυχή του. Το βιβλίο σου ανοίγει ένα δρόμο, μια προοπτική, αλλά εσύ ο ίδιος αποφασίζεις αν και ως πού θα τον ακολουθήσεις.

Πόσο μπορεί κανείς να ταυτιστεί με έναν ήρωα;
Μ.Τ.: Οι περισσότεροι από μας, διαβάζοντας ένα βιβλίο, ταυτιζόμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με αυτό που μας αγγίζει. Γι' αυτό και μας αρέσει ένα βιβλίο ή το απορρίπτουμε. Εξαρτάται από το αν θα ταυτιστούμε ή όχι. Έτσι, πολλές φορές, μαζί με αυτόν τον ήρωα, βρίσκουμε κι εμείς απαντήσεις στα προβλήματά μας και φτάνουμε στη δική μας Ιθάκη.

Κι αν η έμπνευση κάποτε τελειώσει;
Μ.Τ.: Τότε σημαίνει πως θα έχει τελειώσει κι η ζωή... Διότι εμένα, αυτή η ίδια με εμπνέει!

Ποια η σχέση σας με τη ζωή;
Μ.Τ.: Μόλις σας απάντησα σε αυτή την ερώτηση! Την αγαπώ τη ζωή, την απολαμβάνω και τη χαίρομαι σε κάθε της έκφραση. Είμαι από φύση πολύ αισιόδοξο άτομο.

Ποια είναι η σχέση σας με τους αναγνώστες σας; Εκείνοι είναι σε θέση να παίρνουν από εσάς. Εσείς;
Μ.Τ.: Νομίζω πως εγώ παίρνω ακόμα περισσότερα από αυτούς! Αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που με διαβάζουν και με καταξιώνουν με τις κριτικές τους, δε θα υπήρχα ούτε κι εγώ. Είμαι απέραντα ευγνώμων προς όλους αυτούς που μοιράζονται την ψυχή μου, μέσα από το έργο μου. Κι είναι απερίγραπτη η χαρά μου όταν επικοινωνούν μαζί μου με μέιλ ή μέσω των κοινωνικών ηλεκτρονικών δικτύων.

Κάπου διάβασα ότι παραλίγο να σπουδάσετε κτηνιατρική. Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα;
Μ.Τ.: Τα ζώα είναι η αδυναμία μου! Έχω δύο σκυλιά κι αν ζούσα στην εξοχή είναι σίγουρο ότι θα είχα πολύ περισσότερα!

Γνωριστήκαμε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Τι προσφέρει στον συγγραφέα αυτή η επαφή;
Μ.Τ.: Όπως σας είπα και παραπάνω, χαίρομαι πάρα πολύ όταν οι αναγνώστες μου γράφουν τις κριτικές τους για τα βιβλία μου και έχω κάνει και αληθινές φιλίες μέσα από τα δίκτυα. Η επικοινωνία με τον κόσμο για μένα είναι το καλύτερο δώρο που μου έχει κάνει η συγγραφή.

Ένα μεγάλο/τρελό όνειρο για το μέλλον...
Μ.Τ.: Δεν κάνω μεγάλα ή τρελά όνειρα για το μέλλον. Τα κάνω στο παρόν και τα ζω! Ζω την κάθε μέρα σα να είναι η τελευταία μου!

Ένα μεγάλο παράπονο...
Μ.Τ.: Που δεν έκανα πολλά παιδιά...

Η καλύτερη μέρα...
Μ.Τ.: Η μέρα που έφερα στον κόσμο το παιδί μου.

Η ομορφότερη στιγμή...
Μ.Τ.: Η στιγμή που κράτησα πρώτη φορά την κόρη μου στην αγκαλιά μου.

Το ταξίδι...
Μ.Τ.: Καθημερινά, ταξίδια του νου και της ψυχής...

***

Αφού την ευχαριστήσω ακόμα μια φορά, να σημειώσω ότι το κείμενο της εισαγωγής το είχα ήδη έτοιμο πριν πάρω στα χέρια μου τις απαντήσεις. 
Μου αρέσουν οι αληθινοί άνθρωποι και η Μαρία Τζιρίτα είναι ένας τέτοιος τύπος.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη