Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Πενήντα αποχρώσεις του γκρι





Ο Κοέλο μας το έχει τονίσει. Ζήτα και το σύμπαν θα συνωμοτήσει να το αποκτήσεις.
Κάπως έτσι έγινε και στην περίπτωση της James. Από παιδί, ακόμα, ονειρευόταν να γράφει ιστορίες που θα ερωτεύονταν οι αναγνώστες της. Και το κατάφερε. Πραγματοποίησε το όνειρό της με τις "Πενήντα αποχρώσεις" της σε μία νύχτα [!] καθώς το βιβλίο της έγινε παγκόσμιο bestseller σε χρόνο ρεκόρ, για να ακολουθήσουν μοιραία και τα άλλα δύο βιβλία που ολοκληρώνουν την τριλογία του "Γκρι".





Το βιβλίο δείχνει μεγάλο. Έχει πολλές σελίδες και μια πολύ απλή υπόθεση: Μια φοιτήτρια παίρνει συνέντευξη από έναν επιτυχημένο επιχειρηματία και μαγεύεται από τη γοητεία του. Όμως, φαίνεται ότι η μαγεία είναι κοινή καθώς εκείνος εμφανίζεται στο μαγαζί που δουλεύει και της προτείνει να βγουν.
Αρχίζει μια σχέση κυριαρχίας και υποταγής με πολλά πικάντικα σκαμπανεβάσματα και απρόοπτα. Εκείνη είναι μια "άβγαλτη" φοιτήτρια κι εκείνος σκλάβος στους δαίμονές του. Εκείνη προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή του, καθώς την έχει κάνει να τον ερωτευθεί τρελά κι εκείνος προσπαθεί να την κρατήσει στη ζωή του, καθώς "κουβαλάει" μυστικά και επιθυμίες που θα την σοκάρουν και θα την τρομάξουν. Μέσα από την παθιασμένη ερωτική τους σχέση εκείνος θα την ερωτευθεί εξίσου κι εκείνη θα ανακαλύψει νέα πράγματα για τον εαυτό της.




Στο εξώφυλλο μας προειδοποιούν ότι πρόκειται για εθιστικό ανάγνωσμα και για να είμαι ειλικρινής, δεν τους πιστεύω. Ξεκινάω την ανάγνωση με την προκατάληψη ότι πρόκειται για κάτι πολύ "ανάλαφρο" και εύκολο και που, εφόσον η υπόθεσή του βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο σεξ, μάλλον, θα το παρατήσω κάπου στη μέση, μόλις το βαρεθώ. Εξάλλου, φαίνεται ασυνήθιστα μεγάλο για βιβλίο που μονοπωλεί πάνω στο σεξ.
Παρόλα αυτά, η ανάγνωση είναι ευχάριστη και με κρατάει πιστή. Οι πικάντικες εικόνες είναι απολαυστικές και διασκεδαστικές, ενώ έχει μία αβίαστη ροή. Οι σελίδες γυρίζουν πολύ εύκολα και το έχω τελειώσει πριν το καταλάβω, σημάδι ότι τελικά είναι μικρότερο από όσο θα ήθελα να είναι. 
Ακριβώς επειδή δε με έχει κουράσει, δε με ενοχλεί το γεγονός ότι δεν τελειώνει η ιστορία στην τελευταία του σελίδα! Κακό από τη μια, γιατί μου έχει δημιουργήσει μια τρελή περιέργεια να μάθω τη συνέχεια [δε μου έχει αποκαλύψει τα μυστικά του κυρίου Γκρέυ] και, τηρουμένων των αναλογιών της τριλογίας, σκέφτομαι ότι δεν έχω φτάσει ούτε στα μισά! Άρα, αφ' ενός το συνολικό μυθιστόρημα φαντάζει πολύ μεγάλο πλέον στα μάτια μου και αφ' ετέρου κουβαλάει ένα κόστος που, στην Ελλάδα της κρίσης, δεν ξέρω αν μπορεί να το αντέξει ο κάθε βιβλιόφιλος.

Η λυτή και απλή ιστορία του γιγαντώνεται ξαφνικά διότι συνειδητοποιώ το μέγεθος της τριλογίας και πόσα πράγματα δε μου έχει πει το πρώτο βιβλίο. Μυστικά και δαίμονες του Γκρέυ που δεν μού αποκάλυψε, αλλά και όργανα ή αντικείμενα που σχετίζονται με το σεξ και δεν έχουν "παίξει" στο πρώτο μέρος, αλλά που, επιδέξια [;],  μού τα έχει ήδη παρουσιάσει η συγγραφέας του. Με κάνει να σκέφτομαι -αυτόματα- ότι είχε από την αρχή σχεδιάσει την τριλογία της.




Αν έχετε διαβάσει και αντέξει "Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα" [του Μ.Πασκάλ] ο κύριος Γκρέυ και οι αντισυμβατικές του αρετές δε θα σας σοκάρουν ούτε στο ελάχιστο. Αν είστε όμως, απόλυτα ρομαντικοί και συντηρητικοί, μάλλον, δε τα "βρείτε" με την ιστορία της Άνα και του Κρίστιαν. 
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση κυλάει ευχάριστα και αβίαστα και, αν είστε "άμαθοι" ή "περίεργοι" θα σας δώσει τροφή.

Οι γυναίκες θα δουν στο πρόσωπο του Γκρέυ τον πρίγκιπα του παραμυθιού σε μια πιο πικάντικη και σκοτεινή εκδοχή του σε σχέση με το σεξ και μόνο, γιατί σε όλα τα άλλα είναι όντως Ό Πρίγκιπας. Οι άντρες θα δουν στο πρόσωπο της Άνα την παρθένα που ονειρεύονται και επιθυμούν να μυήσουν στον κόσμο τους, προστατεύοντάς την παράλληλα από κάθε κακό.
Τόσο απλή είναι η επιτυχία του "Γκρι".

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη