Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Άννα Γαλανού για το "Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί".

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.


Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Α.Γ.: Οι ταξικές και οι κοινωνικές διαφορές πάντα αποτελούσαν και αποτελούν μέχρι και σήμερα ταμπού, για πολλούς ανθρώπους. Ανέκαθεν είχα υπόψη μου να γράψω κάτι πάνω σ' αυτό το θέμα και να δώσω το στίγμα ότι οι αληθινές σχέσεις δεν κρίνονται ούτε από το λογαριασμό καταθέσεων, ούτε από το επώνυμο ντύσιμο και τις πανεπιστημιακές διακρίσεις.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Γ.: Στη Λέρο.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Γ.: Το δέσιμο της συγκεκριμένης ιστορίας είχε μια μεγάλη διαδρομή. Σκεφτόμουν και ξανασκεφτόμουν την ιστορία, έγραφα και απέρριπτα. Το ολοκλήρωσα στη Λέρο φέτος το καλοκαίρι.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Α.Γ.: Κοινωνικό, αισθηματικό με αρκετά ηθογραφικά στοιχεία.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Γ.: Πρέπει να το διαβάσετε, είναι μια ιδιαίτερη ιστορία. Εκείνο που αξίζει το κόπο να τονίσω είναι ότι τα αληθινά αισθήματα αντέχουν στο χρόνο, στις δυσκολίες και ξεπερνούν ανόητους συμβιβασμούς.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Γ.: Τον παππού.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Γ.: Αγαπώ όλους μου τους ήρωες. Ο καθένας κουβαλά με τον τρόπο του το δικό του σταυρό. Ξεχωριστή μορφή ο Φίλιππος. Ιδιαίτερος χαρακτήρας η Λένια, που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος και πρέπει να ξεπεράσει τους συμβιβασμούς που έχει μάθει να κάνει.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Γ.: Γνώση αληθινών συναισθημάτων και αληθινής ζωής. Απόρριψη του δήθεν καθωσπρεπισμού που ταλανίζει χρόνια τους ανθρώπους.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Γ.: Δεν έχω αγωνία.

Φοβάστε...
Α.Γ.: Τι να φοβηθώ; Όχι, σε φοβάμαι.

Αγαπάτε...
Α.Γ.: Τους ανθρώπους.

Ελπίζετε...
Α.Γ.: Να ξεπεραστεί η κρίση και να γίνουν πιο ήρεμα τα πρόσωπα των ανθρώπων.

Θέλετε...
Α.Γ.: Ένα σπίτι με κήπο και δέντρα. Επαφή με τη γη.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Γ.: Το αναγνωστικό μου κοινό είναι όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες. Ο τρόπος που γράφω και περιγράφω δεν ορίζει ομάδες ανθρώπων. Απευθύνεται σε όλους.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Γ.: Είναι ένα πολύ καλό λογοτεχνικό βιβλίο, με καλά Ελληνικά και με μια ιδιαίτερη ιστορία.

Γιατί δεν πρέπει;
Α.Γ.: Απευθύνομαι σε αναγνώστες, οπότε άκυρη η ερώτηση.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Γ.: Παντού όπου πωλούν βιβλία. Πρωτίστως στα βιβλιοπωλεία.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Γ.: Στο προφίλ μου στο facebook,
στη σελίδα του βιβλίου στο facebook,
στο twitter,
στο προσωπικό μου blog,
στο blog "Απόψεις και εικόνες",
και, φυσικά, στον εκδοτικό μου οίκο, τη Διόπτρα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Γ.: Τα χρώματα της ίριδας! Όλα...

Ποια μουσική;
Α.Γ.: Ένα τανγκό...

Ποιο άρωμα;
Α.Γ.: Της βρεγμένης γης.

Ποιο συναίσθημα;
Α.Γ.: Όλα...

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Γ.: Αν δεν ήταν μυθιστόρημα θα μπορούσε να ήταν μια πραγματική ιστορία ζωής.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Γ.: Αγρότισσα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Γ.: Δεν υπάρχει ανελλιπώς. Διαβάζω πολλούς, αυτή την εποχή διαβάζω τον Ρεβέρτε. Πάντα έχω μαζί μου τα άπαντα του Ελύτη.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Γ.: Πολλοί συγγραφείς με έχουν κάνει να δω διαφορετικά πολλά πράγματα. Βέβαια η ζωή είναι εκείνη που σε διδάσκει τα περισσότερα και οι δρόμοι που οφείλεις να διαβείς, όσο κι αν σου φαίνονται πολλές φορές ανηφορικοί.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Γ.: Έχω μια αμφίρροπη σχέση με τους ήρωές μου. Μια έτσι μια αλλιώς. Κάνουμε ένα παιχνίδι επικράτησης και δύναμης. Μια νικά ο ένας και μια ο άλλος. Γενικά με κάνουν ό,τι θέλουν στο τέλος. Με καθοδηγούν, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Γ.: Το γράψιμο είναι ένα ξεχωριστό ταλέντο. Δεν είναι τόσο απλό να στήνεις ένα βιβλίο με ιστορίες άλλων ανθρώπων, όσο μορφωμένος κι αν είσαι, όσο έμπειρος ή ταξιδεμένος. Οι συγγραφείς είναι μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που μπορούν να φτιάξουν μια ιστορία παρατηρώντας τον τρόπο π.χ. που περπατά ένα ζευγάρι. Ο συγγραφέας χρειάζεται γνώση της γλώσσας και φαντασία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Γ.: Αν αναφέρεστε στην εμπορική επιτυχία, πρέπει να ρωτήσετε τους εκδότες. Για μένα επιτυχία είναι να παίρνεις μηνύματα αγάπης από τον κόσμο που διαβάζει τα βιβλία σου.

Τι την αποτυχία;
Α.Γ.: Το αντίθετο από αυτό που ανέφερα πιο πάνω.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Γ.: Το "φαγία" γενικά με βρίσκει αντίθετη. Η βιβλιολατρεία είναι μια από τις καλύτερες καταχρήσεις.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Γ.: Άννα Γαλανού.

Εξώφυλλα βιβλίων της Άννας Γαλανού και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί"
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη