Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Δεν υπήρξα ποτέ Χωρίς εσένα

Χωρίς εσένα Δεν υπήρξα ποτέ

Δύο βιβλία, δύο συγγραφείς. Αλλά πόσες ιστορίες; Μία; Δύο; Και πως; Διλογία;

Από τότε που κυκλοφόρησαν οι δύο τίτλοι προκάλεσαν μια σειρά ερωτημάτων στο βιβλιόφιλο κοινό λόγω της ιδιαιτερότητας του τρόπου γραφής τους. Προσωπικά δε γνωρίζω να υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε παγκόσμιο επίπεδο και, όπως ήταν φυσικό για το χαρακτήρα μου, το ενδιαφέρον μου γιγαντώθηκε για κάτι τόσο καινοτόμο και πρωτόφαντο. Πολύ γρήγορα με βρήκα να κάθομαι αναπαυτικά και να εισχωρώ στον κόσμο που έπλασαν για μας οι κυρίες Θάλεια Κουνούνη και Μαρία Κωνσταντούρου.

Από τους τίτλους ακόμα αντιλαμβανόμαστε πως τα βιβλία αλληλοσυνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται, ενώ δεν προκύπτει συγκεκριμένη σειρά. Το ίδιο συμβαίνει και με την ιστορία που μας διηγούνται. Διότι περί μίας ιστορίας πρόκειται. Ή, καλύτερα, πρόκειται για τα ίδια γεγονότα από διαφορετική μεριά.
Τα βιβλία είναι αντίστοιχα σε κεφάλαια, ήρωες, χρόνο και όγκο όμως δεν υπάρχει κανένα απολύτως κοινό σημείο ανάμεσά τους. Παράλληλα!
Μπερδευτήκατε;
Το κάθε μυθιστόρημα περιγράφει την ιστορία έτσι όπως τη βιώνει ο χαρακτήρας του και αναλογεί στις μνήμες, στις εμπειρίες, στις σκέψεις, στις ανάγκες, στο παρελθόν και στα βιώματά του. Έτσι, προσφέρει διαφορετικά στοιχεία της ιστορίας των δύο βασικών ηρώων αλλά και όλων των άλλων προσώπων που σχετίζονται με αυτούς.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο παζλ του οποίου τα κομμάτια έχουν μοιραστεί ισομερώς στις δύο συγγραφείς. Η κάθε μία υφαίνει τον πίνακα σύμφωνα με τα κομμάτια που έχει μπροστά της προσφέροντας μία αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα στον αναγνώστη μέσω της οποίας μπορείς να αντιληφθείς το σύνολο, όμως αν θέλεις να "δεις" πραγματικά όλη την εικόνα θα πρέπει να αναζητήσεις και τα υπόλοιπα κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο, το κάθε βιβλίο έχει τα δικά του στοιχεία, τη μοναδικότητά του, και πραγματικά δε "συναντιέται" με το άλλο πουθενά. Όπως οι παράλληλες γραμμές. Κι ενώ το καθένα στέκεται από μόνο του αυτοτελές, μόνο όταν ανακαλύψεις όλα τα κομμάτια μπορείς να γνωρίζεις ολόκληρη την ιστορία!
Με λίγα λόγια:
Δύο άνθρωποι συναντιούνται σε μια έπαυλη όπου λαμβάνουν μέρος σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Εκείνος αναζητά τη λύτρωση. Εκείνη απεγνωσμένη. Εκείνος έπρεπε να ερμηνεύσει τον ρόλο του πριν την συναντήσει. Εκείνη έπρεπε να υποδυθεί τον δικό της μετά τη γνωριμία τους. Η τελευταία του φορά, η δική της πρώτη.
Εκείνος: ...τα δικά μου κλαδιά είναι γυμνά εδώ και οχτώ χρόνια!
Εκείνη: Θέλω να ζήσω πριν πεθάνω...
Και το μυστήριο μπλεγμένο αριστουργηματικά στις προσεκτικές φράσεις των συγγραφέων που θα σου διηγηθούν μία ιστορία η κάθε μία. Και μία ιστορία και οι δύο μαζί.
Δύο βιβλία, λοιπόν. Δύο συγγραφείς. Και ένα μπλεγμένο κουβάρι που θα ξετυλιχτεί σελίδα-σελίδα...
Δεν υπήρξα ποτέ, Θάλεια Κουνούνη
Χωρίς εσένα, Μαρία Κωνσταντούρου
Από αριστερά προς δεξιά: η Μαρία Κωνσταντούρου, το εξώφυλλο του "Χωρίς εσένα",
το εξώφυλλο του "Δεν υπήρξα ποτέ" και η Θάλεια Κουνούνη.

Ευχαριστώ πολύ την Μαρία Κουκουβίνου για την προσφορά των βιβλίων.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη