Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη για το "Ξυπόλυτες στην άμμο"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ι.Φ.Α.: Αντλώ πάντοτε τις ιδέες για τα μυθιστορήματα μέσα από πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα της ζωής. Το νέο μου μυθιστόρημα «Ξυπόλυτες στην Άμμο» είναι συνέχεια του έργου «Ψηλά Τακούνια Για Πάντα» και αφορά στις συμμαθήτριες και φίλες με τις οποίες μεγάλωσα στη Λευκάδα. Καθώς μου έλειπαν και τις αναζητούσα στη ζωή μου εδώ στο Μόντρεαλ, αποφάσισα να γράψω την κοινή μας ιστορία...

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ι.Φ.Α.: Με σπαραγμό καθώς ανατρέχοντας το παρελθόν σου μέσα από τις ιστορίες των φιλενάδων και συμμαθητριών σου, συνειδητοποιείς το παρόν που έχει απόκλιση απ’ όσα εσύ κι εκείνες ονειρευτήκατε στην πρώτη νιότη.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ι.Φ.Α.: Η συγγραφή του έργου «Ξυπόλυτες στην Άμμο» μου πήρε δύο χρόνια, πολύ περισσότερο από τα άλλα μου έργα. Βλέπεις όταν αναφέρεσαι στα δικά σου βιώματα, τότε σκάβεις βαθιά και δεν αντέχεις να συνεχίσεις... Πρέπει να ξαποσταίνεις και να ξαναρχίζεις.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ι.Φ.Α.: Εύθραυστο, βαθύ, διεισδυτικό και μαζί ανάλαφρο...

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ι.Φ.Α.: Έξι γυναίκες σμίγουν στο νησί τους μετά από πολλά χρόνια και έντονες προσωπικές περιπέτειες. Η ζωή τις μοίρασε σε διαφορετικούς δρόμους προφέροντας στην κάθε μια το δικό της ταξίδι, γεμάτο Λαιστρυγόνες και λωτούς. Η συνάντηση στον κοινό τόπο θα φέρει τη λύτρωση μέσα από το καταστάλαγμα και την αποδοχή της ωριμότητας. Είναι οι αγαπημένες συμμαθήτριες, που μια μέρα έβγαλαν βιαστικά τα Ψηλά Τακούνια και έμειναν Ξυπόλυτες στην Άμμο, συνδυάζοντας τα ματαιόδοξα όνειρα του αισθησιακού λικνίσματος με το άνετο βάδισμα της πραγματικής ζωής.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ι.Φ.Α.:Την καθημερινή νοερή βόλτα μου στη Λευκάδα όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε οι συμμαθήτριες, αλλά και τις επίσης νοερές διαδρομές μου στην Αθήνα όπου ενηλικιωθήκαμε όλες. Αγάπησα την ανάκληση των ωραίων σκηνών της ζωής μου με τις φίλες μου, αλλά και των όμορφων κομματιών του αγαπημένου μου τόπου.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ι.Φ.Α.: Η πιο αγαπημένη μου ηρωίδα είναι η Μαίρη Πόπινς, το εξηγώ στο βιβλίο το γιατί...

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ι.Φ.Α.: Προσφέρει μια περιήγηση στη γυναικεία φύση όπως εξελίσσεται από παιδί, σε γυναίκα, σύζυγο, μάνα, φίλη. Το επιστέγασμα της γυναικείας υπόστασης είναι η γυναικεία φιλία. Αυτήν δοξάζω στα δύο μυθιστορήματα «Ψηλά Τακούνια Για Πάντα» και «Ξυπόλυτες στην Άμμο».

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ι.Φ.Α.: Μήπως μια μέρα ξυπνήσω και δεν μπορώ να βρω τις λέξεις, που θα στολίσουν τα γραφτά μου.

Φοβάστε...
Ι.Φ.Α.: Την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

Αγαπάτε...
Ι.Φ.Α.: Τους ανθρώπους.

Ελπίζετε...
Ι.Φ.Α.: Να βγαίνει ο ήλιος κάθε μέρα.

Θέλετε...
Ι.Φ.Α.: Να μείνω για πάντα αληθινή.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ι.Φ.Α.: Άνδρες που θέλουν να ανακαλύψουν τις γυναίκες και γυναίκες που αναζητούν την ταύτιση με ηρωίδες καθημερινές που περπατούν «Ξυπόλυτες στην Άμμο».

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ι.Φ.Α.: Γιατί είναι το must του καλοκαιριού!

Γιατί δεν πρέπει;
Ι.Φ.Α.: Γιατί θα ανακαλύψει ο αναγνώστης ή η αναγνώστρια ότι αυτά που διαβάζει είναι τόσο αλήθεια! Και η αλήθεια πονάει, σφάζει σαν μαχαίρι!

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ι.Φ.Α.: Σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί ήδη, αλλά και στα παροικιακά μπορεί κανείς να το παραγγείλει. Επίσης προσφέρεται από όλα τα σάιτς βιβλιοπωλείων και άλλων σημείων πώλησης. Κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ξυπόλυτες στην Άμμο» από τις εκδόσεις Αρμός.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ι.Φ.Α.: Στο Μόντρεαλ του Καναδά όλο το χρόνο. Αλλά αυτό τον Ιούνιο θα κάνω μερικές στάσεις στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκομαι στις 2 Ιουνίου στον Ιανό της Αριστοτέλους 7μ.μ, στην Αθήνα θα γίνει η λαμπρή παρουσίαση στο Πόλις-Αρτ Καφέ στις 4 Ιουνίου 8.μ.μ, στην Πάτρα θα βρεθώ στις 12 Ιουνίου 8.30 μ.μ στον κήπο του υπέροχου βιβλιοπωλείου «Πολύεδρον». Να, θα διακτινισθώ παντού...

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ι.Φ.Α.: Το κόκκινο με φόντο το ασπρόμαυρο.

Ποια μουσική;
Ι.Φ.Α.: Όλα τα τραγούδια των Beatles, Pink Floyd, Rolling Stones, Eagles…

Ποιο άρωμα;
Ι.Φ.Α.: Άρωμα λεβάντας!

Ποιο συναίσθημα;
Ι.Φ.Α.: Αγάπη!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ι.Φ.Α.: Ταινία, ή πίνακας.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ι.Φ.Α.: Ερωτευμένη με τη ζωή.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ι.Φ.Α.: Τον Ντοστογιέφσκι, πάλι και πάλι αχόρταγα. Και τον Παπαδιαμάντη το ίδιο αχόρταγα! Και βέβαια τον Καζαντζάκη δεν χρειάζεται άλλο να τον διαβάσω. Κυκλοφορεί στα κύτταρά μου.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ι.Φ.Α.: Με έχει επηρεάσει ο Γκαμπριέλ Γκαρθία Μαρκές και τα «100 Χρόνια Μοναξιάς». Ο Μαγικός Ρεαλισμός είναι το ζητούμενο...

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ι.Φ.Α.: Εγώ τους ξέρω και τους σμιλεύω εξαρχής. Δεν ασκούν δύναμη επάνω μου ούτε επιρροή.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ι.Φ.Α.: Χρειάζεται προσήλωση, αυτοσυγκέντρωση και αυτομαστίγωμα. Τα άλλα έρχονται μετά!

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ι.Φ.Α.: Η σχέση του με το αναγνωστικό κοινό, αν θα αγγίξει τους αναγνώστες.

Τι την αποτυχία;
Ι.Φ.Α.: Εξαρτάται τι εννοούμε αποτυχία!

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ι.Φ.Α.: Η βιλιοφαγία στην εποχή μας είναι τρόπος ανάτασης. Δεν υπάρχει κατάχρηση στην ανάγκη για διάβασμα, είναι η αναζήτηση μιας στιγμής με τον εαυτό μας, πολύτιμο ζητούμενο στις πολυάσχολες μέρες μας.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ι.Φ.Α.: «Συνεπαρμένη από Μια Πεταλούδα!»
Εξώφυλλα βιβλίων της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της βιβλίου "Ξυπόλυτες στην άμμο"
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

¤

Εκδόσεις Αρμός, 2103830604, fax.2103819439, e-mail: info@armosbooks.gr

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη