Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Στεφάνου για "Μια βόλτα στον παράδεισο"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Μ.Σ.: Δεν ξέρω να σας απαντήσω για το πώς, το που, το πότε και το γιατί. Απλά προέκυψε, σχηματίστηκε, δημιουργήθηκε και έπειτα ήρθε η στιγμή να γράψω.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Μ.Σ.: Συνήθως τα βιβλία μου τα γράφω καθισμένη στον καναπέ του σαλονιού μου, πληκτρολογώντας στον φορητό μου υπολογιστή. Μερικές φορές όμως γράφω και στο χαρτί. Έχω πολλά τετράδια που με ακολουθούν σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού γιατί μπορεί να μου έρθει μία εικόνα ή ένας διάλογος που πρέπει να γράψω εκείνη τη στιγμή για να μη «χαθεί». Αργότερα τα μεταφέρω όλα στον φορητό υπολογιστή που ανέφερα παραπάνω.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Μ.Σ.: Το συγκεκριμένο βιβλίο το έγραψα μέσα σε τρεις μήνες. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας αφού παίζουν πολλά πράγματα ρόλο για το πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί ώστε να ολοκληρώσω ένα βιβλίο.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Σ.: Το «Μια Βόλτα στον Παράδεισο», είναι ένα πολυπρόσωπο βιβλίο, με σύγχρονους προβληματισμούς. Η αληθινή ζωή δεν είναι μονοδιάστατη και γι’ αυτό θέλησα να γράψω μία ιστορία που θα έδειχνε όσο το δυνατόν τις δυσκολίες, τα διλήμματα ακόμα και την αστεία πλευρά της ζωής. Διαδραματίζεται στη Σαντορίνη, σ’ ένα νησί που αναμφισβήτητα επάξια έχει κερδίσει τον τίτλο του ομορφότερου μέρους στον κόσμο. Οι άνθρωποι όμως δεν παύουν να είναι άνθρωποι πάντα και παντού. Το παρελθόν τους ακολουθεί, το παρόν τους προκαλεί και το μέλλον τους καθορίζεται κάποιες φορές από τις επιλογές τους και άλλες πάλι από την τύχη. Με λίγα λόγια, ήθελα να είναι αυθεντικό, βγαλμένο μέσα από την ίδια τη ζωή και να αναδείξει τις ανθρώπινες σχέσεις με όποιο τρόπο κι αν αυτές εκδηλώνονται.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Σ.: Στην προσπάθεια της να ορθοποδήσει η Ζωή και να ξεπεράσει το φιάσκο του γάμου της βρίσκεται πάνω σ’ ένα πλοίο με προορισμό τη Σαντορίνη. Εκεί γνωρίζει την Άννα ιδιοκτήτρια πανσιόν που της προσφέρει δουλειά και τη Μαργαρίτα, ξαδέλφη της Άννας. Αργότερα επισκέπτονται το νησί για διακοπές και οι δύο καλύτερες φίλες της Ζωής, η Δανάη και η Βίκυ.
Στα μάτια του αναγνώστη ξεδιπλώνεται η ιστορία της κάθε ηρωίδας ξεχωριστά που τις βλέπει να έρχονται αντιμέτωπες με μυστικά, ψέματα, μίση, πάθη αλλά και αγάπη. Θα γνωρίσουν τον έρωτα εκεί που δεν το περιμένουν. Θα κλάψουν, θα πονέσουν, θα γελάσουν, θα θυμηθούν, θα αγαπήσουν και θα αγαπηθούν με κάθε δυνατό τρόπο. Σχέσεις ερωτικές και οικογενειακές δοκιμάζονται όμως η φιλία είναι εκείνη που πρωτοστατεί, ορίζει και καθορίζει τα πάντα.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Μ.Σ.: Την αυθεντικότητα των ηρώων του. Κανείς δεν είναι ψεύτικος ή υπερβολικός. Αντιθέτως είναι όλοι τους αληθινοί άνθρωποι, καμωμένοι από σάρκα και οστά. Καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής, τα προβλήματα της καθημερινότητας, κλαίνε, γελούν, διασκεδάζουν, πονούν, ζουν έντονα με πάθος.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Σ.: Έχω αδυναμίες αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Τους βάζω πότε πότε πάνω σε μία ζυγαριά για να διαπιστώσω ακόμα μια φορά ότι αυτή γέρνει πότε προς τη μία πλευρά και πότε προς την άλλη ώσπου ισορροπεί απόλυτα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Σ.: Θέλω να πιστεύω ότι κουβαλάει ένα μήνυμα το οποίο λέει ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη αλλά οφείλουμε στον ίδιο μας τον εαυτό να αγωνιζόμαστε καθημερινά γι’ αυτή. Τα «πρέπει» και τα «θέλω» συγκρούονται μεταξύ τους και κάποιες φορές οι επιλογές μας είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της υπόλοιπης ζωής μας. Ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο μαύρες ή λευκές αποχρώσεις. Είναι κι εκείνες οι ενδιάμεσες αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια για να τις δούμε.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Σ.: Να έχουμε την όλοι την υγεία μας που είναι για εμένα το πιο σημαντικό στη ζωή.

Φοβάστε...
Μ.Σ.: Την αρρώστια.

Αγαπάτε...
Μ.Σ.: Την ίδια τη ζωή. Ξέρω πως όσο δύσβατος κι αν είναι ο δρόμος της αξίζει τον κόπο και οι ευτυχισμένες στιγμές είναι αυτές που σε αποζημιώνουν για τις δυσκολίες της.

Ελπίζετε...
Μ.Σ.: Πάντα ελπίζω αφού η ελπίδα ως γνωστόν πεθαίνει όντως τελευταία. Ελπίζω ότι κάτι θα γίνει σύντομα που θα μας ξυπνήσει από τον λήθαργο στον οποίο έχουμε βυθιστεί και θα γυρίσουμε σελίδα.

Θέλετε...
Μ.Σ.: Το μόνο που έχω θελήσει ποτέ περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο είναι υγεία. Όλα τα άλλα παλεύονται και αντιμετωπίζονται.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Σ.: Εκείνοι που είναι ρομαντικοί.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Μ.Σ.: Αν πιστεύετε σε αξίες όπως είναι η φιλία, ο έρωτας, η αγάπη, αν είστε από αυτούς που θεωρείτε ότι ποτέ κανένα παιχνίδι δεν είναι χαμένο και στις δεύτερες ευκαιρίες τότε νομίζω ότι αυτό το βιβλίο είναι για εσάς.

Γιατί δεν πρέπει;
Μ.Σ.: Δεν πρέπει αν θεωρείτε όλες τις ερωτικές και ρομαντικές ιστορίες «ροζ» και αν σας κάνουν να βαριέστε οι «συνηθισμένοι» άνθρωποι.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Σ.: Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Μ.Σ.: Στο προσωπικό μου ιστολόγιο και στο Facebook

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Σ.: Αναμφισβήτητα το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.

Ποια μουσική;
Μ.Σ.: Είναι γεμάτο από γνώριμες μελωδίες, στίχους και γλυκές ελληνικές φωνές. Για του λόγου το αληθές σας προκαλώ να το διαβάσετε.

Ποιο άρωμα;
Μ.Σ.: Νυχτολούλουδο ανακατεμένο με την αλμύρα της θάλασσας.

Ποιο συναίσθημα;
Μ.Σ.: Η αγάπη με όποιον τρόπο κι αν αυτή εκφράζεται.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Σ.: Οπωσδήποτε τραγούδι.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Μ.Σ.: Αυτό είναι το μόνο που θα μπορούσα να είμαι. Άργησα να το καταλάβω αλλά τώρα πια κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν μου το βλέπω παντού. Γεννήθηκα για να λέω ιστορίες.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Μ.Σ.: Τον Τεννεσί Ουίλλιαμς. Διαβάζω τα θεατρικά του έργα ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τα δεκαπέντε μου που τον ανακάλυψα.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Μ.Σ.: Υπάρχουν συγγραφείς που με έχουν συγκλονίσει με το έργο τους αλλά δεν νομίζω ότι έχω επηρεαστεί. Κρατάω πάντα τα μηνύματα που λαμβάνω από τα βιβλία που διαβάζω μέσα μου. Τα σκέφτομαι, τα επεξεργάζομαι και φιλοσοφώ. Εντέλει μπορεί κάτι από όλα αυτά να γεννήσει μία άλλη, δική μου ιστορία.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Μ.Σ.: Κάποιες φορές είναι πιθανό να πάρουν οι ήρωες την τύχη τους στα δικά τους χέρια και να σου δείξουν τον δρόμο. Όμως αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση είναι ο ίδιος ο δημιουργός ακόμα κι αν αυτό πολλές φορές του στοιχίζει και αναγκάζεται να «πληγώσει» τον ήρωα του.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Σ.: Χρειάζεται και τα δύο αν και κατά τα γνώμη μου αυτό που χρειάζεται είναι να πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει «μαγεία». Για να είμαι απολύτως ειλικρινής νομίζω ότι είναι κάτι έμφυτο που όσοι από εμάς ασχολούμαστε με τη συγγραφή έχουμε γεννηθεί με τα απαραίτητα χαρίσματα.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Μ.Σ.: Πολύ φοβάμαι ότι αδυνατώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Άλλωστε η επιτυχία είναι μία απόλυτα υποκειμενική έννοια αφού δεν την εκλαμβάνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Τι την αποτυχία;
Μ.Σ.: Δεν θα μπορούσα ποτέ να χαρακτηρίσω κανένα βιβλίο αποτυχημένο. Ο κάθε δημιουργός κοπιάζει, ξενυχτάει, καταθέτει ψυχή και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν καλά ή κακά βιβλία όπως δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί άνθρωποι. Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας, εμπειριών και επιλογών.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Μ.Σ.: Σε καμία περίπτωση και σας το λέω εγώ που είμαι «εθισμένη» από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Μ.Σ.: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μαρία.
Εξώφυλλα βιβλίων της Μαρίας Στεφάνου και φωτογραφία της ίδιας στην Σαντορίνη από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Μια βόλτα στον παράδεισο".
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη