Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ελευθερία Μεταξά για το "Μην κοιτάξεις πίσω"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ε.Μ.: H αρχική ιδέα ήταν μάλλον διαφορετική απ’ αυτό που τελικά προέκυψε. Σκεφτόμουν πώς μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει ποιός είναι και βρίσκεται ξαφνικά στην εντατική μονάδα ενός νοσοκομείου. Ξεκίνησα να γράφω, κι ύστερα η ιστορία με οδήγησε μόνη της σ’ έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, τον οποίον και ακολούθησα.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ε.Μ.: Α, ο χώρος που γράφω είναι το αγαπημένο δωμάτιο του σπιτιού μου, η κουζίνα! Εκεί κάθομαι το βράδυ, όταν όλοι έχουν κοιμηθεί, ανοίγω το λάπτοπ και γράφω. Δεν ξέρω γιατί προτιμώ το τραπέζι της κουζίνας απ’το γραφείο μου... ίσως γιατί αγαπώ πολύ τη μαγειρική... Με εμπνέει αυτός ο χώρος. Ο άντρας μου με πειράζει, λέγοντάς μου ότι δεν καταλαβαίνει γιατί επέμενα να υπάρχει στο σπίτι ξεχωριστό δωμάτιο, για να το χρησιμοποιώ ως γραφείο. Ευτυχώς, τώρα διαβάζει εκεί ο γιός μου, οπότε επιτελεί κι αυτό επιτέλους τον ρόλο του!

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Μ.: Το βιβλίο «Μην κοιτάξεις πίσω» γράφτηκε μέσα σε περίπου τέσσερις μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ε.Μ.: Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα (όπως και τα δύο προηγούμενα) με μυστήριο, συγκίνηση και ανθρωπιά.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Μ.: Η Φαίδρα είναι μια νεαρή νοσηλεύτρια, η οποία μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο στην Κεφαλλονιά. Η τυχαία συνάντησή της με τον παιδικό της έρωτα, θα την εμπλέξει σε μια ιστορία με πρωταγωνιστή έναν στυγερό εγκληματία και φόντο την αγοραπωλησία βρεφών αλλά και ένα μυστικό που στοιχειώνει τη ζωή της. Η Φαίδρα θα προσπαθήσει να φτάσει στην άκρη του νήματος με κίνδυνο της ζωής της, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψει τις ρίζες και το παρελθόν της.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ε.Μ.: Όταν γράφω ένα βιβλίο, ξέρω πάντα την αρχή και το τέλος. Στο συγκεκριμένο όμως, η αρχή που είχα στο μυαλό μου αντιστοιχούσε σε μια άλλη ιστορία, που τελικά δεν γράφτηκε ποτέ. Οι ήρωες με οδήγησαν αλλού... και εγώ τους άφησα να μου πουν την ιστορία που ήθελαν εκείνοι να γράψω. Νομίζω ότι αυτό είναι ακριβώς που αγαπώ σε αυτό το βιβλίο. Ότι με παρέσυρε σε ένα εντελώς διαφορετικό ταξίδι απ’αυτό που είχα ξεκινήσει.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ε.Μ.: Νομίζω πως έχω μια μεγαλύτερη συμπάθεια στην Αγγελική. Γενικά έχω μια τάση να αγαπώ περισσότερο τους δευτεραγωνιστές κι όχι τους πρωταγωνιστές του βιβλίου (που ούτως ή άλλως τραβούν πάνω τους τα «φώτα»), γιατί οι δικές τους πράξεις κινούν τα νήματα και τα δικά τους λάθη διαμορφώνουν τη ζωή των βασικών ηρώων.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ε.Μ.: Φιλοδοξία μου είναι να οδηγήσω τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι με κύριο γνώμονα το μυστήριο και τη συγκίνηση. Ελπίζω να το καταφέρω.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ε.Μ.: Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι μήπως συμβεί κάτι κακό σε κάποιον απ’την οικογένεια ή τους φίλους μου.

Φοβάστε...
Ε.Μ.: Την απώλεια αγαπημένων ανθρώπων.

Αγαπάτε...
Ε.Μ.: Την κάθε μέρα, για όσα μου προσφέρει...

Ελπίζετε...
Ε.Μ.: Σε έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Θέλετε...
Ε.Μ.: Να μπορώ να κάνω τους γύρω μου να χαμογελούν. Νομίζω ότι με ένα χαμόγελο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις δυσκολίες. Κι επειδή οι δυσκολίες στη ζωή μας είναι πολλές, πολλά πρέπει να είναι και τα χαμόγελα!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ε.Μ.: Ελπίζω όσοι αγαπούν τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Μ.: Γιατί... ξενυχτούσα κάθε βράδυ για να το γράψω! Αστειεύομαι, ασφαλώς! Νομίζω, γιατί στο τέλος δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα πως, όσο δύσκολες κι αν είναι οι καταστάσεις, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε, αρκεί να έχουμε τη θέληση να το κάνουμε!

Γιατί δεν πρέπει;
Ε.Μ.: Γιατί δεν σας αρέσουν οι ιστορίες με μυστήριο, φόνους και κρυμμένα μυστικά.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Μ.: Στις 20 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στα ράφια του εκδοτικού οίκου Ωκεανός και μετά στα βιβλιοπωλεία. Εναλλακτικά, μπορείτε να το παραγγείλετε στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων Ωκεανός.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ε.Μ.: Στην κουζίνα μου, να μαγειρεύω και να γράφω ή στο καθιστικό να παίζω επιτραπέζια με τον γιό μου και... να χάνω! Άλλες φορές, πάλι, σε φιλόξενα καφέ και μικρά ταβερνάκια, παρέα με τον άντρα μου και καλούς φίλους.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ε.Μ.: Το βαθύ κόκκινο...

Ποια μουσική;
Ε.Μ.: Κάποια που να κυριαρχεί ο ήχος του βιολιού.

Ποιο άρωμα;
Ε.Μ.: Το άρωμα των μπουγαρινιών, που είναι κυρίαρχο και στο βιβλίο.

Ποιο συναίσθημα;
Ε.Μ.: Η αγάπη, αλλά και η δικαίωση.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ε.Μ.: Κινηματογραφική ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Μ.: Αρχαιολόγος. Με συναρπάζουν τα μυστήρια της αρχαιότητας και η μοναδική εμπειρία να φέρνεις στο φως το παρελθόν, να αγγίζεις αυτά που άγγιζαν οι πρόγονοί σου και να ανασυνθέτεις τη ζωή ανθρώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν από σένα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Ε.Μ.: Τον Καζαντζάκη. Γυρνώ συχνά στα βιβλία του, ιδιαίτερα την Ασκητική, κι ανακαλύπτω τη σοφία αυτού του ανθρώπου που θεωρώ τον μεγαλύτερο ανατόμο της ανθρώπινης ψυχής.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Μ.: Δεν νομίζω ότι έχω επηρεαστεί από κάποιον συγκεκριμένο συγγραφέα. Ο τρόπος που γράφω, ζω και σκέπτομαι είναι συνάρτηση όλων όσων έχω διαβάσει, αν και υπάρχουν δύο βιβλία που έπαιξαν έναν ιδιαίτερο ρόλο: η Ασκητική, του Νίκου Καζαντζάκη κι ο Γλάρος Ιωνάθαν, του Ρίτσαρντ Μπαχ.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ε.Μ.: Νομίζω ότι, ενώ αρχικά εγώ κινώ τα νήματα της ζωής τους, κάποια στιγμή αυτονομούνται και με καθοδηγούν εκείνοι. Αυτοί ορίζουν το πού θα πάει η ιστορία. Η αρχή ανήκει σε μένα, η συνέχεια και το τέλος όμως ανήκουν στους ήρωες.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ε.Μ.: Και τα δύο. Ίσως λίγο περισσότερο την φαντασία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ε.Μ.: Το να καταφέρει να αγγίξει την ψυχή του αναγνώστη, να τον παρασύρει στο ταξίδι του... να τον κάνει να γελά, να πονά, να κλαίει, να χαίρεται μαζί με τους ήρωες της ιστορίας.

Τι την αποτυχία;
Ε.Μ.: Το να κλείσει ο αναγνώστης το βιβλίο και να μην κουβαλά στην ψυχή του τίποτε απ’ όσα διάβασε.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ε.Μ.: Μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο! Πιστεύω ότι θα είναι μια κατάχρηση που δεν θα βλάψει κανέναν! Θυμάμαι πάντα τον παππού μου, που διάβαζε με μανία ό,τι έπεφτε στα χέρια του. Είχα πάντα την απορία πώς μπορούσε να ξεχωρίσει τα αναγνώσματα που είναι πραγματικά ωφέλιμα απ’αυτά που δεν είναι. Μου απαντούσε λοιπόν «Μπορώ να τα ξεχωρίσω, γιατί διαβάζω. Μόνο έτσι αποκτάς κρίση και ξέρεις τι διαβάζεις και γιατί».

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ε.Μ.: Συνεχίζεται...
Εξώφυλλα βιβλίων της Ελευθερίας Μεταξά και φωτογραφίες της ίδιας από το προσωπικό της αρχείο. Στις έγχρωμες εικόνες το εξώφυλλο του νέου της μυθιστορήματος "Μην κοιτάξεις πίσω".
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

Περισσότερα από/για την Ελευθερία Μεταξά
Για καφέ με την Ελευθερία Μεταξά
Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη