Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Το παιχνίδι της μίμησης

Ιστορικό δράμα και βιογραφικό θρίλερ που αφορά τη ζωή του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή λογικής, κρυπτογράφου και πρωτοπόρου επιστήμονα των ηλεκτρονικών υπολογιστών Άλαν Τούρινγκ. Ο Τούρινγκ ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να σπάσει τον Κωδικό Enigma των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να δώσει τη νίκη στους Συμμάχους, σώζοντας παράλληλα και εκατομμύρια ζωές. Παρά την προσφορά του, ο Τούρινγκ διώχθηκε ποινικά για την ομοφυλοφιλία του και όταν του προτάθηκε το δίλημμα να επιλέξει μεταξύ της ισόβιας φυλάκισής του και του ευνουχισμού του επέλεξε το δεύτερο προκειμένου να παραμείνει ελεύθερος και να συνεχίσει το έργο του, όμως δεν άντεξε ψυχολογικά, έχασε τις ισορροπίες του και κατέληξε στην αυτοχειρία στην ηλικία των 41 χρόνων του. Το έργο και η προσφορά του στον πόλεμο έγιναν γνωστά 50 χρόνια μετά όταν άνοιξε ο απόρρητος φάκελός του, οπότε και πήρε χάρη από τη Βασίλισσα.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, οι Σύμμαχοι δε σημείωσαν νίκες μόνο στο πεδίο μάχης με άρματα και βαρύ πυροβολικό αλλά και στις αίθουσες συσκέψεων των στρατηγείων. Όταν οι Γερμανοί κατασκεύασαν τη μηχανή Enigma για να κρυπτογραφούν και αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα των επικοινωνιών τους και οι Βρετανοί κατάφεραν να αποκτήσουν μία τέτοια μηχανή, ένας χαρισματικός άνθρωπος, ο Άλαν Τούρινγκ, μπόρεσε να σπάσει τον κώδικα και να προσφέρει τις πολυπόθητες νίκες.
Ο Άλαν Τούρινγκ και μια επίλεκτη ομάδα ετερόκλητων μελετητών, μαθηματικών, γλωσσολόγων, πρωταθλητών σκακιού και πρακτόρων της μυστικής υπηρεσίας σε έναν αγώνα χρόνου με τη βοήθεια του πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ που προσέφερε τους πόρους. Παράλληλα, η ταινία καλύπτει τις βασικές περιόδους της ζωής του Τούρινγκ, πέρα της δουλειάς του για την κατασκευή της μηχανής του -ικανή να σπάει 3000 κωδικούς Enigma τη μέρα-, όπως τα δύσκολα εφηβικά χρόνια στο οικοτροφείο και την καταδίκη του για ασέβεια όταν παραδέχτηκε την ομοφυλοφιλοφιλία του.
Ευκαιρία να γνωρίσουμε επιτέλους τον κύριο Τούρινγκ, όχι σαν έναν άθεο ομοφυλόφιλο αλλά σαν τον πατέρα της τεχνητής νοημοσύνης.
Καλογυρισμένη ταινία, ατμοσφαιρική, με καλοσχηματισμένους χαρακτήρες και όμορφες ερμηνείες. Κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, διαθέτει δυνατές και αισθαντικές σκηνές και τοποθετεί τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς αφού έχει κερδίσει το στοίχημα, έχει πιάσει τόσο την εκκεντρικότητα της διάνοιας όσο και το ψυχολογικό υπόβαθρο του ανθρώπου που δε μπορεί να συνυπάρξει με τις ηθικές συνθήκες της εποχής του. Μαζί του, η Κίρα Νάιτλι, όπως την ξέραμε από τις προηγούμενες ταινίες της και απόλυτα συνεπής στο ρόλο της και οι Μάθιου Γκουντ, Μαρκ Στρονγκ, Τσαρλς Ντανς, Άλεν Λιτς, Μάθιου Μπιρντ και Ρόκι Κινίαρ κ.α.
Το φιλμ αναδεικνύει το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών και τον τρόπο δράσης τους, τους ανώνυμους αφανείς εργάτες προς το κοινό καλό, τους αθέατους άγνωστους ήρωες και, οπωσδήποτε, το πρόβλημα της διαφορετικότητας του ατόμου. Κι ενώ ο Τούρινγκ δικαιώθηκε έστω και δεκάδες έτη μετά το θάνατό του, δε παύει να έζησε μόνος, πικραμένος, κατατρεγμένος και απόβλητος μιας κοινωνίας που, όχι μόνο δεν αναγνώρισε την αξία του και τη συμβολή του στη νικητήρια κατάληξη ενός παγκοσμίου πολέμου αλλά, επιπλέον, τον τιμώρησε βίαια και απάνθρωπα ενώ τον οδηγούσε σε μια άδικη κατάληξη σε τόσο πρόωρη ηλικία.
Τα αληθινά γεγονότα πάνω στα οποία βασίστηκε και ο βιογραφικός χαρακτήρας του φιλμ μαζί με όλους τους παραπάνω λόγους συγκινούν και κερδίζουν το κοινό. Ένας λόγος παραπάνω για εκείνους που τους αρέσουν τα παζλ και η υπέροχη φωτογραφία.
Συμπληρωματικά...
Το σενάριο της ταινίας αποκτήθηκε από την Weinstein Company έναντι 7 εκατομμυρίων δολαρίων! Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για δικαιώματα διανομής στην Ευρωπαϊκή Αγορά Κινηματογράφου. Η δημοσιογραφική έρευνα αναφέρει ότι η Warner Bros είχε αρχικά δαπανήσει ένα επταψήφιο νούμερο για να εξασφαλίσει το σενάριο εξαιτίας του ενδιαφέροντος του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά εκείνος αποχώρησε και τα δικαιώματα επέστρεψαν στον σεναριογράφο.
Το σενάριο τού Γκράχαμ Μουρ βασίστηκε στη βιογραφία Alan Turing: The Enigma του Άντριου Χότζες.
Σκηνοθεσία: Μόρτεν Τίλντουμ
Σενάριο: Γκράχαμ Μουρ
Παίζουν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Τσαρλς Ντανς, Μαρκ Στρονγκ, Άλεν Λιτς, Ρόρι Κινίαρ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη