Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Στο θέατρο Αλκμήνη...

Εγκλωβισμένες
( Όταν η Αντιγόνη συνάντησε την Ιφιγένεια...)
Ένα ψυχολογικό θρίλερ του Θανάση Χλιάρα
Δύο ιστορίες που εξελίσσονται ταυτόχρονα στο Τότε και στο Τώρα. Στο μακρινό παρελθόν δύο νεαρά κορίτσια εγκλωβίζονται στη μακάβρια ματαιοδοξία συγγενή τους. Απειλούνται οι ίδιες οι ζωές τους. Η δοκιμασία για την ελευθερία τους ωστόσο, αναδεικνύει την κοινωνία τους ως το πραγματικό γυάλινο κλουβί τους και τα οδηγεί στον πρόωρο ορισμό της Ζωής, του Θανάτου και της Μοίρας. Στο σήμερα, δύο επιστήμονες αποκωδικοποιώντας μουσικά μονοπάτια ερευνούν με σεβασμό το Χτες. Μέσω μιας σπουδαίας ανακάλυψης αποκαλύπτουν την ανείπωτη τραγωδία, τη γλυκύτητα της Νιότης, τη σημασία της Αξιοπρέπειας, το Άπειρο του Νου και τη διαχρονική αναγκαιότητα του Θανάτου. Απροσδόκητα υπαρκτή η από μηχανής θεότητα.
Είναι τελικά η ζωή το Άπειρο κι όλοι εμείς μαζί, από πάντα και για πάντα, εγκλωβισμένοι σ' αυτό; Φέρνει μερικές φορές ο Θάνατος τη λύτρωση; Ή μήπως ισχύει το αντίθετο;

Παραγωγή: Man's Theater
Κείμενο-σκηνοθεσία: Θανάσης Χλιάρας
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρίνα Μηλιάρη & Clepsydra
Φλάουτο- Μουσική Σύνθεση: Χλόη Λάμπρου
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ανδρεάδης
Φωτογραφία: Θεανώ Μανουδάκη - Κωνσταντίνος Βαμβακούσης
Μακιγιάζ: Μαρίνα Μηλιάρη
Ερμηνεύουν οι: Δανάη Καπιτσαλά, Χριστίνα ΚούτραΧλόη Λάμπρου, Θανάσης Χλιάρας
Ακούγεται η φωνή της Συραίνας Κούτρα
Σε συνεργασία με την ομάδα Παρ' ολίγον Αυτόχειρες
Διάρκεια 85 λεπτά
Από 16 Μαίου μέχρι και 28 Ιουνίου 2016 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10€, ανέργων - φοιτητικό 8€, ατέλειες 5€
Η τελευταία σταγόνα, το έργο της Τζένης Μιχαηλίδου βασισμένο σε αληθινά γεγονότα της ζωής της, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο Αλκμήνη την Κυριακή 8 Μαΐου και για λίγες μόνο παραστάσεις.
Η μάνα… Η κόρη… Εκείνος. Η μάνα εγκλωβίζει από αγάπη. Η κόρη εγκλωβίζεται από την ημέρα της γέννησης της. Εκείνος όμως είναι πιο ελεύθερος κι απ’ τον άνεμο της Αλεξάνδρειας…
Ένα ταξίδι που δεν έγινε ποτέ κι ένας έρωτας που μετατρέπεται σε θάνατο.
Υπάρχει τρόπος και χρόνος να ξεφύγουν από το ακλόνητο παρελθόν και τη σκληρή πραγματικότητα; Η κόρη αναζητάει την αλήθεια και τη δύναμη να αποκοπεί απ’ τα δεσμά που της πέρασαν. 
Η μάνα αφήνεται ολοκληρωτικά στην ηδονή της φαντασίας, αλλά με τι κόστος; Πόσο δυνατός μπορεί να παραμείνει ο νους σ’ αυτή τη μάχη; Και οι άλλοι; Οι γύρω; Οι φίλοι; Οι θεατές;
Μπορούν να αποδεχτούν αυτή την μάσκα οξυγόνου ή γελάνε χαρακτηρίζοντας την αποκριάτικη;
Κείμενο: Τζένη Μιχαηλίδου
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Α Βοηθός σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα
Β Βοηθός σκηνοθέτη: Άντρη Χατζηχριστοδούλου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού
Sound design: Νίκος Τσέκος
Camera: Αλεξάνδρα Μασμανίδη
Video editing: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Video art: Ελπίδα Πανουργία
Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης
Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Προώθηση/Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Με τους: Τζένη Μιχαηλίδου, Μαριλέττα Κυριαζή, Γιώργος Ματιάμπα
Στα βίντεο της παράστασης συμμετέχει η Στέλλα Γεωργουλέα
Παραστάσεις: Κυριακή στις 18.30 (μέχρι 5 Ιουνίου)
Εισιτήρια: €12 (γενικό), €8 (μειωμένο)

***

Η ηρωίδα της παράστασης δεν είναι τρελή. Είναι μία απεγνωσμένη γυναίκα, μια γυναίκα που απλώς ελεύθερα βρίζει (όχι αδίκως) για όλα όσα της πήγανε στραβά. Για όσα και όσους δεν μπορεί να αλλάξει, αποφασίζει απλά να τους «στολίσει»… με ΠΟΛΥ ΚΑΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.
Ένα φρέσκο, ιδιόρρυθμο, βρώμικο, αναρχικού τύπου κείμενο έρχεται να μας παρουσιάσει η ομάδα ΔΕΛΤΑ, σε μια αίθουσα που διαμορφώθηκε ειδικά γι αυτό το έργο και βαφτίστηκε κιόλας. Σας παρουσιάζουμε την αίθουσα «Α' Νευρολογική», με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Μουτίδου.
Πρόκειται για έναν μονόλογο - stand up comedy, στον οποίο ξετυλίγεται μπροστά μας η ιστορία μιας γυναίκας την ώρα που περιμένει στον προθάλαμο ενός διάσημου νευρολόγου… τόσο διάσημου που τους ασθενείς του τους επιλέγει έπειτα από casting!
Οι θεατές χρίζονται συνυποψήφιοι ασθενείς του προθαλάμου, ιδιαίτερα διαταραγμένες και αυτές προσωπικότητες, που αναμένουν την σειρά τους για τη δική τους οντισιόν και η πρωταγωνίστρια αποκτά έτσι έναν υγιή ανταγωνισμό και έχει την ευκαιρία να σπάσει τη σκηνική δράση και να δώσει μια διαδραστική νότα στην παράσταση, καθώς συνομιλεί, συμβουλεύεται, συμπορεύεται, συλλυπείται και μας θυμίζει ότι ψηλοί, κοντοί, ξανθοί, μελαχρινοί, τρελοί και λογικοί… συγκάτοικοι είμαστε όλοι στον σουρεαλισμό που λέγεται σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Το θέαμα είναι ακατάλληλο για Ανηλίκους κάτω των 15 ετών
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ομάδα ΔΕΛΤΑ
Πρωταγωνιστεί: Σοφία Μουτίδου
Συμμετέχει ο Δημητρης Τσιώκος
Φωτισμοί: Χρήστος Λουλούδης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Λία Ασβεστά
Επικοινωνίας & Δημ. Σχέσεις: Άντζυ Νομικού
Έναρξη: Σάββατο 12 Μαρτίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23:00
Τιμή Εισιτηρίου 15€ (στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται ένα ποτήρι κρασί)
Άνεργοι – Φοιτητές: 12€ (στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται ένα ποτήρι κρασί)
Διάρκεια: 90 λεπτά. Διάρκεια δρώμενου (με διάλειμμα): 120 λεπτά.

***

Το έργο του Αύγουστου Κορτώ, Αυτογονία, σε σκηνοθεσία Μιράντας Κατσιβέλου επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα: τι θα διάλεγε ένας άνθρωπος που αυτοκτόνησε αν, στον άλλο κόσμο, του δινόταν η δυνατότητα να ξαναγεννηθεί;
Αυτός που αυτοκτονεί έχει ήδη επιλέξει να έχει τον τελευταίο λόγο στο τέλος του. Με την ίδια λογική, αν του δινόταν η δυνατότητα στον άλλον κόσμο να ξαναγεννηθεί, πάλι τον τελευταίο λόγο θα είχε. Και για τη ζωή του και για το τέλος του. Ποιος μπορεί να απαντήσει; H αγωνία μεγαλώνει και το απρόβλεπτο ανατρέπει τα πάντα. Στο στόχαστρο τρεις διάσημες συγγραφείς, θρυλικές τόσο για το έργο τους οσο και για το γεγονός ότι επέλεξαν οι ίδιες πότε θα αποχωρήσουν από τη ζωή. Καλούνται, λοιπόν, να απαντήσουν στο ερώτημα, με οδηγό και υπηρέτη τους έναν ποιητή και ιδανικό αυτόχειρα και μια δαιμόνια μηχανή. Η Dorothy Parker, σε μια σπαρακτική στιγμή, έλεγε το εξής ευφυές: «Τα ξυράφια πονάνε, τα ποτάμια έχουν λάσπες, το οξύ αφήνει σημάδια, τα δηλητήρια φέρνουν σπασμούς, τα όπλα δεν είναι νόμιμα, οι θηλιές ξεχειλώνουν, το αέριο μυρίζει απαίσια. Καλύτερα, τελικά, να ζήσεις».
Καλύτερα, τελικά, να ζήσεις. Γιατί δεν ξέρουμε τι παίζει και στον άλλο κόσμο.
ΚΕΙΜΕΝΟ: Αύγουστος Κορτώ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιράντα Κατσιβέλου
ΣΚΗΝΙΚΑ: Χρήστος Γράπας
ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ: Αργυρώ Καλλιάφα
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Μανώλης Μπράτσης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Άντζυ Νομικού
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: GREENSTUDIOS
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Σταυριανός Κιναλόπουλος, Στέλλα Σαπουνάκι, Έυη Τσάφου, Μιράντα Κατσιβέλου
Από τις 15 Φεβρουαρίου 2015 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30
Διάρκεια 70' χωρίς διάλειμμα
Εισιτήριο 10€ / μειωμένο 5€

***

Το έργο Φλάι της Στέλλας Ζαφειροπούλου, παρατείνει τις παραστάσεις και συνεχίζει να «πετάει» με την Λίλη Τσεσματζόγλου στο Θέατρο Αλκμήνη κάθε Πέμπτη στις 21:30
Ένας άνθρωπος που "επιλέγει" να γίνει κάτι άλλο σε έναν κόσμο που επιμένει να μένει ίδιος, αφηγείται καταστάσεις της ζωής του σε ένα ψυχογράφημα μιας κοινωνίας που αρνείται να αλλάξει. Ένας ιλαροτραγικός μονόλογος που μιλά για εκείνους που έπαψαν να αντέχουν το βάρος της πραγματικότητας στους ώμους τους. Για τη διαφορετικότητα, τις συμβάσεις, τους ψυχαναγκασμούς, τις κοινωνικές νόρμες, την έλλειψη αποδοχής και κατανόησης. Για τα κοινά όλων και τις διαχωριστικές γραμμές της αποξένωσης. Μέσα σε μια παραίσθηση πραγματικότητας και φαντασίας, ένα έργο για τον διαρκή αποπροσανατολισμό που ο καθένας από εμάς μπορεί να βιώσει.
Ερμηνεία: Λίλη Τσεσματζόγλου
Κείμενο: Στέλλα Ζαφειροπούλου
Σκηνοθεσία: Πέπη Μοσχοβάκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Κική Μήλιου
Μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Επιμέλεια κίνησης: Νερίνα Ζάρπα
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού 
Εισιτήρια: 10€ κανονικό, 7€ μειωμένο Διάρκεια: 70’

***

Το αταίριαστο ζευγάρι (Odd couple) είναι μια κλασική κωμωδία του Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Σάιμον, που ανέβηκε, για πρώτη φορά, το 1965, στο Broadway, έκανε μεγάλο μπαμ στον κινηματογράφο και από τότε μέχρι και σήμερα έχει μια λαμπρή πορεία.
Δύο φίλοι από την Νέα Υόρκη, η νύχτα με την μέρα μεταξύ τους, με μόνο κοινό ότι απέτυχαν στους γάμους τους, αποφασίζουν να γίνουν συγκάτοικοι, δημιουργώντας ένα κωμικότατο ζευγάρι. 
Το έργο του Σάιμον μιλάει για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, αλλά και για την δυναμική της συνύπαρξης. Ο ενενηντάχρονος σήμερα συγγραφέας, Νιλ Σάιμον, αν ήταν να στείλει ένα e-mail στον θίασο, θα μπορούσε να είναι το παρακάτω; «Ας το ζήσουμε λοιπόν, ας αγαπηθούμε κι ας το διασκεδάσουμε. Τελικά είμαστε εμείς, οι όποιοι εμείς, και τελικά παίζουμε. Και ζούμε και κάπως επιβιώνουμε... So, call the Greeks».
Ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη, από τις 12 Μαρτίου, κάθε Σάββατο στις 18:30 & Κυριακή στις 21:30
Υ.Γ.: Η παράσταση ξεκινάει με συνέντευξη τύπου.
Υ.Γ.2: Η συμμετοχή θεατών στην παράσταση ίσως κριθεί απαραίτητη.
Μετάφραση – απόδοση: Ζωή Ξανθοπούλου, Έφη (Ρόμπιν) Χαστά
Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου
Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Μαρία Παπαδοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Νίκος Βλασσόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: 'Εφη (Ρόμπιν) Χαστά
Επιμέλεια αφίσας και γραφικών: Booz ντιζάιν
Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Χαλκιάς
Φωτογραφίες: Χάρης Ακριβιάδης
Παραγωγή: Armani musical center theater, Ζωή Ξανθοπούλου, Νικίτας Χολόγκιτας
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παίζουν: Ιορδάνης Κασάπογλου, Αλέξιος Κοτσώρης, Σταύρος Μαρκάλας, Θοδωρής Σμέρος, Νικήτας Χολόγκιτας
Εισιτήριο: 12€ κανονικό, 8€ φοιτητικό & άνω των 65 & 5€ ανέργων. Δεκτές ατέλειες.

***

Το εξαιρετικά επίκαιρο έργο του πολυβραβευμένου Βρετανού συγγραφέα και σκηνοθέτη Mike Bartlett, CONTRACTIONS επέλεξε να ανεβάσει η Πέμη Ζούνη.  Το κείμενο γράφτηκε από τον Μάικ το 2008 όταν ο ίδιος ήταν 28 ετών για να αναρωτηθεί «τι κοινωνία κυοφορούμε;» Πρωτοανέβηκε την ίδια χρονιά στο Royal Court Theatre ενώ ο Μπάρτλετ τιμήθηκε τρεις φορές με το βραβείο Lawrence Olivier, κέρδισε το Old New Voices Award και το Writer's Guild Tinniswood and Imison. Επίσης, προτάθηκε για Bafta για το σύνολο του έργου του. Στην Αγγλία παίζονται συνέχεια τα έργα του όπως και σε όλο τον κόσμο.
Το Contractions περιγράφει τη διαδικασία της απόλυτης σύνθλιψης της ανθρώπινης υπόστασης.
Στην υπόθεση... στο γραφείο μιας πολυεθνικής, σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, και σε ένα περιβάλλον ήρεμο και φιλικό, εργάζονται η μάνατζερ και η νέα υπάλληλός της, Emma. Οι κανόνες επικοινωνίας απαιτούν ευγένεια, ακριβολογία και κάποιες φορές χιούμορ. Η ασφάλεια και η δικαιοσύνη είναι ζητούμενα αν και μέσα σε λίγους μήνες έννοιες όπως το δικαίωμα, η επιλογή ή η ελευθερία μετατρέπονται σε εφιάλτη.
Σκηνοθεσία: Πέμη Ζούνη
Ηθοποιοί: Αγγελική Παρδαλίδου (Emma), Αναστασία Χαριτίδου (Manager)
Μετάφραση: Χρήστος Νικολόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Μουσική: Κωνσταντίνος Παγιάτης
Σχεδιασμός φώτων: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Σίσσυ Ιγνατίδου
Παραγωγή: Mangola Productions

Από 14 Οκτωβρίου 2015
Κάθε Τετάρτη στις  21:30
Διάρκεια: 70 λεπτά

***

Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ,
Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα
Τηλ. 2103428650

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη