Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Θοδωρής Δεύτος και η Τραπεζούντα, Το διαμάντι της Ανατολής

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Θ.Δ.: Η δική μου καταγωγή δεν είναι από τον Πόντο, αλλά από μια άλλη αλησμόνητη πατρίδα. Συνεπώς τα θέματα αυτά καίνε κι εμένα, όσο κι εσάς δυστυχώς. Άλλωστε αυτό δεν είναι το πρώτο βιβλίο του είδους. Έχει προηγηθεί το "Σμύρνη συγγνώμη" από τις εκδ. Καστανιώτη και το "Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;" από τις εκδ. Μπουκουμάνη και αφορά τα Κυπριακά 1953-1974. Αυτός λοιπόν είναι ο βασικός λόγος που ασχολούμαι ιδιαίτερα με αυτό το θέμα.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Θ.Δ.: Ένα βιβλίο δεν περιγράφεται με μια λέξη, εκείνο όμως που θα σας πω με μια λέξη, είναι ότι προσπάθησα να πολεμήσω την "ΛΗΘΗ". Γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ, τι είχαμε, τι χάσαμε, αλλά κυρίως γιατί τα χάσαμε, γι’αυτό τον λόγο και τα βιβλία αυτά είναι πολύ χρήσιμα. Διότι μέσα από την λογοτεχνία, περνάει και η πραγματική ιστορία της περιόδου που πραγματεύεται και έτσι η ιστορία γίνεται περισσότερο εύπεπτη.

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Θ.Δ.: Να κρατήσει το μεγαλείο της αθάνατης Ελληνικής ψυχής, τα βάσανα που τράβηξε ο Ποντιακός Ελληνισμός μέχρι να φτάσει λειψός, άφραγκος, ταλαιπωρημένος και αηδιασμένος από συμπεριφορές, στην μάνα Ελλάδα.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Θ.Δ.: Θα ήθελα να ταξιδέψω πίσω εκεί, να περπατήσω στα καλντερίμια της Τραπεζούντας, να μπω στο Φροντιστήριο, να πάω στο Χαμάμ και να επισκεφτώ τις εκκλησιές της. Κι έπειτα ν’ανέβω στο τείχος των Κομνηνών, να αγναντέψω τη Μαύρη θάλασσα και να αναπολήσω στιγμές που ο κάθε Πόντιος θα ήθελε να ζήσει!

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Θ.Δ.: Εκεί γονατιστή, μπροστά σε εκατοντάδες μάτια και κυρίως μπροστά στα μάτια των δικών της ανθρώπων που αγωνιούσαν, έσκυψε αργά να φιλήσει το χώμα της Τραπεζούντας, μα ξαφνικά σωριάστηκε στο χώμα…

Δυο λόγια από το οπισθόφυλλο...
Όταν ο Ρωσικός στρατός αποχωρεί άτακτα από την πόλη, η οικογένεια του μεγαλέμπορου Λάμπου Κυριακίδη εγκαταλείπει την Τραπεζούντα κακήν-κακώς. Η εγγονή του, η Πινίτσα, μπροστά στο φόβο του αφανισμού, αφήνει το αγοράκι της στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, ελπίζοντας ότι θα επιστρέψει να το πάρει. Η οικογένεια θα μοιραστεί σε Ελλάδα και Γεωργία και θα περάσει πολλές δοκιμασίες. Στην Ελλάδα φτάνει η Πινίτσα με το κοριτσάκι της και τη γιαγιά Θεοφρονία και στη Ρωσία βρίσκεται ο Ιεροκλής με τη δική του οικογένεια. Αγωνίζονται για να επιβιώσουν ενώ ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω είναι αξεπέραστος.
Από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Νέας Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμι, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής.
Η πορεία στο άγνωστο για την οικογένεια του μεγαλέμπορου σιτηρών Λάμπου Κυριακίδη, είναι μια ιστορία μέσα στην πραγματική ιστορία, που θα σας συναρπάσει.
Από τις εκδόσεις Ωκεανός

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986-2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.
Εργογραφία: Ο Ηπειρώτικος Γάμος, 2004 (λαογραφικό). Μη Ρωτάς Γιατί, 2006 (ιστ. μυθιστόρημα). Σμύρνη Συγγνώμη, 2008 (ιστορικό μυθιστόρημα). Μήπως Αγάπησα Λάθος Πατρίδα;, 2011 (ιστ. μυθιστόρημα)

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη