Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Γιάννης Ζαραμπούκας και Το αναπόφευκτο της μοναξιάς


Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Γ.Ζ.: Τα ποιήματα της συλλογής είναι εμπνευσμένα από ανείπωτα συναισθήματα που κατά κάποιο τρόπο με πλάκωναν για καιρό και με αφορμή κάποια αστική εικόνα που αποτυπώνονταν στη μνήμη μου, έβρισκαν τρόπο να απελευθερώνουν.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Γ.Ζ.: Στο μετρό, στο αστικό λεωφορείο, στο σπίτι σε μέρες με βροχή.

Πόσο χρόνο σάς πήρε η συγγραφή;
Γ.Ζ.: Τα ποιήματα ξεκίνησα να τα γράφω το 2014 με το που μετακόμισα Αθήνα για τις σπουδές μου. Το τελευταίο ποίημα που εντάχθηκε στη συλλογή το έγραψα λίγες μέρες πριν τυπωθεί.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Γ.Ζ.: Μετάβαση από το σκοτάδι στο φως.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Γ.Ζ.: «Το αναπόφευκτο της μοναξιάς» είναι μία ποιητική συλλογή, που απαρτίζεται από σύντομες ιστορίες στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι εκείνοι που βιώνουν το συναίσθημα της προδομένης αγάπης. Εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο του θανάτου και της απουσίας. Μα κι εκείνοι που γεύονται τη μαγεία του έρωτα σε στιγμές που γρήγορα σώνονται. Κοινός παρανομαστής όλων, η μοναξιά. Το αναπότρεπτο αυτό συναίσθημα που έρπει ανάμεσα τους κι επιβιώνει ροκανίζοντας τις ψυχές τους.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Γ.Ζ.: Το περιεχόμενο του, αλλά και την φοβερή φωτογραφία του εξωφύλλου που το καθρεφτίζει απόλυτα.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Γ.Ζ.: Επειδή πρόκειται για συλλογή ποιημάτων και δε υπάρχουν ήρωες, θα επιλέξω το αγαπημένο μου ποίημα. Αυτό είναι το "Κουκούλια Λήθης" σελίδα 43.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Γ.Ζ.: Δυνατές κι ατμοσφαιρικές εικόνες, αμέτρητα συναισθήματα και πολλούς συμβολισμούς-αλληγορίες που οδηγούν σε σκέψεις.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Γ.Ζ.: Η έλλειψη χρόνου για την εκπλήρωση όλων μου των ονείρων.

Φοβάστε...
Γ.Ζ.: Τον θάνατο.

Αγαπάτε...
Γ.Ζ.: Τους ανθρώπους.

Ελπίζετε...
Γ.Ζ.: Στην επιβίωση της ανθρωπιάς.

Θέλετε...
Γ.Ζ.: Η πορεία μου στο χώρο της λογοτεχνίας να έχει διάρκεια, να είναι ανοδική και συνεχώς εξελισσόμενη.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Γ.Ζ.: Αυτοί που θα αφήσουν ελεύθερη την καρδιά τους να αισθανθεί.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Γ.Ζ.: Δεν υπάρχουν "πρέπει". Η ανάγνωση δεν είναι αγγαρεία.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Γ.Ζ.: Το βιβλίο μου διατίθεται στα μεγάλα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας (Πολιτεία, Πρωτοπορία, Ιανός), σε επιλεγμένα καταστήματα Public, στο βιβλιοπωλείο "Το Κλου" στην Λάρισα, καθώς και στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού Οίκου. Σαφώς όποιος επιθυμεί να το αγοράσει μπορεί να το παραγγείλει σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο!

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Γ.Ζ.: Εμένα ως Γιάννη θα με βρείτε στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook (Γιάννης Ζαραμπούκας), νέα σχετικά με το βιβλίο μου στην σελίδα "Το αναπόφευκτο της μοναξιάς" στο Facebook. Κριτικές μου για βιβλία μπορείτε να διαβάσετε στο koukidaki και στο Vivlia4U, ενώ διηγήματα και άρθρα μου στο frapress.

Ποιο χρώμα τού ταιριάζει;
Γ.Ζ.: Το γκρι.

Ποια μουσική;
Γ.Ζ.: Η Σονάτα του Σεληνόφωτος του Μπετόβεν, το "βάπτισμα" της οποίας οφείλεται στον Γερμανό μουσικοκριτικό και ποιητή Λούντβιχ Ρέλσταμπ.

Ποιο άρωμα;
Γ.Ζ.: Το άρωμα της καραμέλας.

Ποιο συναίσθημα;
Γ.Ζ.: Η θλίψη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Γ.Ζ.: Μία άδεια και ραγισμένη κούπα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Γ.Ζ.: Δεν το έχω σκεφτεί. Η συγγραφή νομίζω είναι ο προορισμός μου.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Γ.Ζ.: Την Μάργκαρετ Άτγουντ, την Τζόις Κάρολ Όουτς, τον Ισίδωρο Ζουργό, τον Θοδωρή Παπαθεοδώρου, την Πασχαλία Τραυλού και πολλούς άλλους, σύγχρονους και κλασσικούς, Έλληνες και ξένους.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Γ.Ζ.: Σίγουρα υποσυνείδητα πολλοί συγγραφείς και στην προκειμένη ποιητές έχουν επηρεάσει το έργο μου. Ωστόσο, το αναγνωστικό κοινό είναι νομίζω είναι το πλέον αρμόδιο να το κρίνει και να εντοπίσει αυτά τα στοιχεία της ομοιότητας!

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Γ.Ζ.: Στο βιβλίο δεν υπάρχουν ήρωες.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Γ.Ζ.: Πρέπει να προϋπάρχει κάποια κλίση στη συγγραφή. Από εκεί και πέρα η καλλιέργεια της φαντασίας, η καθημερινή τριβή με τη διαδικασία της γραφής και η ασταμάτητη ανάγνωση βιβλίων θα βοηθήσουν σημαντικά.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Γ.Ζ.: Ένα βιβλίο είναι πετυχημένο αν καταφέρει να αγγίξει μέσα απ' τις λέξεις και την αλήθεια του την καρδιά του αναγνώστη.

Τι την αποτυχία;
Γ.Ζ.: Για μένα αποτυχημένο βιβλίο είναι αυτό που δεν καταφέρνει να μείνει στη μνήμη του αναγνώστη, άσχετα με το αν του άρεσε ή όχι.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Γ.Ζ.: Σαφέστατα. Όλα, ακόμα και η ανάγνωση πρέπει να έχει μέτρο και να γίνεται με τρόπο ισορροπημένο.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Γ.Ζ.: Θα το άφηνα άτιτλο μέχρι τη στιγμή που θα γραφτεί ο επίλογος του.


Η ποιητική συλλογή του Γιάννη Ζαραμπούκα, Το αναπόφευκτο της μοναξιάς, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
Περισσότερα από τον Γιάννη Ζαραμπούκα: Κριτικογραφία

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη