Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Βαδίζοντας στις σελίδες της ποιητικής συλλογής «Σκιρτήματα του νου κρυμμένα στις Σκιές»

…δεν είναι λίγες οι φορές που βρήκα τον εαυτό μου να αναρωτιέται το παρακάτω:
Άραγε γιατί η Ποίηση είναι κάποιες φορές δυσκολονόητη;

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες θαρρώ πως έχω σχηματίσει μέσα μου μια ενδεικτική εικόνα για την ουσία της απάντησης που αναζητώ. Όλα ξεκινούν πιστεύω από τον τρόπο που θέλει ο εκάστοτε δημιουργός να μας μεταδώσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Κι όσο πιο ανθρώπινος και μεστός είναι ο λόγος του, τόσο πιο γνώριμες θα είναι και οι λέξεις για την ψυχή μας…

Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας το αναγνωστικό μου βίωμα από την ποιητική συλλογή «Σκιρτήματα του νου κρυμμένα στις Σκιές» του Χρήστου Κουκουσούρη. Ένα βιβλίο που μέσα του συνάντησα την αγάπη και την μοναξιά, την ξενιτιά και τα όνειρα, το παράπονο και την χαρά. Αλλά και σκέψεις που σε τίποτε δε διαφέρουν από εξομολογήσεις. Όλα τους πλασμένα με λέξεις όμοιες με φάρους, που φωτίζουν τις αλήθειες και τα λάθη της ζωής μας. Φάρους, όπως το ομώνυμο ποίημα της συλλογής. Εκεί που ο δημιουργός μας εξομολογείται πως:

Ζωγράφισα στην άκρη του φάρο μικρό π’ ανθίζει
και οδηγεί ταξιδευτές και πλοία στο λιμάνι
κι όσο κι αν φαίνεται μικρός, καθώς το φως γυρίζει
σκορπάει ελπίδες ως εκεί, όπου το μάτι φτάνει 1

Άλλοτε ο ποιητής μοιράζεται μαζί μας και το παράπονο όσων αναγκάζονται ν’ αγναντεύουν την πατρίδα από μακριά, ως:

…λιμάνι αγαπημένο
παλεύοντας στα κύματα με φθισικούς αγέρες
να χάνομαι στο άγνωστο, μα πάντα εδώ να μένω
σ’ αναπολώ στα ύστερα
την μέρα, την άχραντη του γυρισμού
στον τόπο που μ’ αρνήθηκε και μ’ έδιωξε για αλλού… 2

Λέγοντας ένα αντίο στα πλοία που:

…δεν ήρθαν, ρήμαξέ το κραταιό λιμάνι
ψαρόβαρκες που αρμένιζαν ως πέρα στ’ ακρωτήρι
που φέρναν την καλή ψαριά κι έμπαινε το τηγάνι
για να γιομίσει στόματα, πνοή το θυμιατήρι 3

Ακούγοντας τη βουβή φωνή της αλήθειας καθώς:

…τα παιδιά ζωγραφίζουν χλευάζουν μ’ οργή
και οι λέξεις πονάνε στους τοίχους
που δονούν την ψυχή με φωνή τρομερή
αγανάκτηση βγαίνει απ’ τους στίχους 4

Ενώ κάποιες στιγμές συναντούμε στο διάβα μας και την αγάπη. Τούτη που ανθίζει μες στα:

…δειλινά της προσμονής, ατέλειωτοι χειμώνες
κρατιόσουνα στην κουπαστή, το βλέμμα σου αφημένο
στα φώτα, που αργοχάνονταν στου ορίζοντα την άκρη… 5

Αφιερώνοντας στην συνέχεια πολλές από τις λέξεις του στον βωμό του παράξενου έρωτα. Εκείνου που κάλλιστα μπορείς να μονολογήσεις πως:

Έχω δώσει πολλά που φυλούσα με πόνο
είπα κάλλιο περισσότεροι, από ερμάρι κλειστό
μια ανάμνηση κράτησα, μιαν ανάμνηση μόνο
για μια αγάπη που χάθηκε, φαναράκι σβηστό
τόσα χρόνια που πέρασαν κάθε μέρα τον βιώνω… 6

Κι ο ποιητής, κάποτε γυρνά ξανά και ξανά στις αναμνήσεις εκείνες που αργά ή γρήγορα μας βρίσκουν να περιπλανιόμαστε αυθόρμητα σε μέρη και στιγμές που η ψυχή δε λέει να αποχωριστεί. Θαρρείς και εξαιτίας τους ζει, συνεχίζει να ονειρεύεται και να παραδέχεται πως έμειναν ανεξίτηλα αποτυπωμένες μέσα μας...

Τελευταία περνάω απ’ τα παλιά μας λημέρια
με σκυμμένο κεφάλι, με πονούν οι αναμνήσεις
βόλτες ξέγνοιαστες τάχα, τα γλυκά μεσημέρια… 7

Καλή σας ανάγνωση!
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Βρείτε τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο στη σελίδα του βιβλίου του στο facebook

Η ποιητική συλλογή του Χρήστου Κουκουσούρη, Σκιρτήματα του νου κρυμμένα στις σκιές, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βεργίνα. Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Κερδίστε το!
Το koukidaki προσφέρει 3 αντίτυπα της συλλογής σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου 2018 και τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από το koukidaki.

1 Από το ποίημα «Ο ΦΑΡΟΣ», σελ. 23 - Ποιητική συλλογή «Σκιρτήματα του νου κρυμμένα στις Σκιές» του Χρήστου Κουκουσούρη, Εκδόσεις Βεργίνα.
2 Από το ποίημα «Τ’ ΑΓΝΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ», σελ. 14 - Ποιητική συλλογή «Σκιρτήματα του νου κρυμμένα στις Σκιές» του Χρήστου Κουκουσούρη, Εκδόσεις Βεργίνα.
3 Από το ποίημα «ΑΝΤΙΟ», σελ. 16 - Ποιητική συλλογή «Σκιρτήματα του νου κρυμμένα στις Σκιές» του Χρήστου Κουκουσούρη, Εκδόσεις Βεργίνα.
4 Από το ποίημα «ΠΟΡΤΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ», σελ. 18 - Ποιητική συλλογή «Σκιρτήματα του νου κρυμμένα στις Σκιές» του Χρήστου Κουκουσούρη, Εκδόσεις Βεργίνα.
5 Από το ποίημα «Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ», σελ. 56 - Ποιητική συλλογή «Σκιρτήματα του νου κρυμμένα στις Σκιές» του Χρήστου Κουκουσούρη, Εκδόσεις Βεργίνα.
6 Από το ποίημα «ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ», σελ. 85 - Ποιητική συλλογή «Σκιρτήματα του νου κρυμμένα στις Σκιές» του Χρήστου Κουκουσούρη, Εκδόσεις Βεργίνα.
7 Από το ποίημα «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ», σελ. 64 - Ποιητική συλλογή «Σκιρτήματα του νου κρυμμένα στις Σκιές» του Χρήστου Κουκουσούρη, Εκδόσεις Βεργίνα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη