Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Βάγια Μπαλή για το Απλώς έτυχε

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Β.Μ.: Η ιδέα μου ήρθε βλέποντας τι συμβαίνει γύρω μου. Τα μυστικά που περικλείουν τις ζωές μας. Τα άλλοτε αθώα και άλλοτε ένοχα, που εντέλει σημαδεύουν τη ζωή μας.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Β.Μ.: Το βιβλίο μου το ξεκίνησα χειρόγραφα και το ολοκλήρωσα στον υπολογιστή.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Β.Μ.: Το είχα ξεκινήσει πριν κάποια χρόνια, έπειτα το άφησα γιατί ένιωθα πως δεν είχα την απαιτούμενη ωριμότητα που χρειαζόντουσαν οι ήρωες μου. Οι ήρωές μου ωρίμασαν με μένα. Το ξαναέπιασα τον Ιούνιο του ‘17 και γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου του ίδιου έτους το είχα ολοκληρώσει.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Μ.: Ένα σημερινό βιβλίο που θίγει θέματα υπαρκτά.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Μ.: Μια παρέα φίλων ενωμένη σαν μια γροθιά, που όμως στην ουσία δεν γνωρίζεται κανείς με κανέναν γιατί σχεδόν όλοι έχουν μια κρυφή ζωή και είναι γεμάτοι από πάθη. Πάθη που αλληλοεπηρεάζουν τις ζωές τους. Μια φιλία ετών δομημένη στο ψέμα.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Β.Μ.: Αγάπησα τους ήρωές μου. Ήρωες με ιδιαιτερότητες που με κέντριζαν να τους ψάξω όλο και πιο πολύ. Αυτή η διαρκής δικαιολογία των πράξεών τους, πρώτα απ’ όλα σε μένα την ίδια, και άλλοτε η «σταύρωση» που τους υπέβαλα για τις επιλογές τους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Β.Μ.: Η Αφροδίτη, γιατί ξέρει να κυνηγάει τα θέλω της. Χαρακτήρας ακέραιος, ακομπλεξάριστος που με πάθος διεκδικεί ό,τι της ανήκει.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Β.Μ.: Θέλω να πιστεύω πως τελειώνοντας το βιβλίο θα κάτσει να σκεφτεί αν τελικά εκείνος είναι αληθινός στις σχέσεις του κι αν αξίζει να έχει μυστικά από τους δικούς του ανθρώπους που αγαπά και νοιάζεται.
Γενικά πιστεύω πως θα προβληματιστεί για το πόση αλήθεια υπάρχει στις διαπροσωπικές σχέσεις. Θα κατανοήσει πως η ειλικρίνεια μόνο καλό έχει να δώσει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Β.Μ.: Αν το «Απλώς έτυχε» αγαπηθεί απ’ τους αναγνώστες όσο το αγάπησα εγώ γράφοντάς το.

Φοβάστε...
Β.Μ.: Φοβάμαι τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν στην αγάπη και διακρίνω στο βλέμμα τους κάτι σκοτεινό.

Αγαπάτε...
Β.Μ.: Αγαπώ τους ανθρώπους μου πάνω απ’ όλα και όσους μπορούν να με εμπνεύσουν.

Ελπίζετε...
Β.Μ.: Ελπίζω να βλέπω πιο συχνά ανθρώπους με αληθινά χαμόγελα, δίχως αρρώστιες και έγνοιες.

Θέλετε...
Β.Μ.: Θέλω να κάνω τον εκάστοτε «διπλανό μου» να χαμογελά.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Β.Μ.: Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους. Νομίζω πως θα το λατρέψουν όσοι έχουν μυαλό «ελεύθερο», οι δίχως παρωπίδες άνθρωποι.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Β.Μ.: Για να αναλογιστούμε όλοι μας πού ανήκουμε. Να δοκιμαστούμε με τις αλήθειες μας.

Γιατί δεν πρέπει;
Β.Μ.: Δε θα έλεγα ποτέ πως δεν πρέπει.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Μ.: Το «Απλώς έτυχε» από τις εκδόσεις Άρτεμις, μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Μ.: Εμένα μπορείτε να με βρείτε στο site: vayabaliauthor.wordpess.com, στο facebook: στη σελίδα μου Vaya Bali–συγγραφέας και στο προσωπικό μου προφίλ Vaya Bali.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Μ.: Το κόκκινο, όπως και στο πάθος.

Ποια μουσική;
Β.Μ.: Ένα κομμάτι tango.

Ποιο άρωμα;
Β.Μ.: Άρωμα από τριαντάφυλλο.

Ποιο συναίσθημα;
Β.Μ.: Αγάπη.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Β.Μ.: Κινηματογραφική ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Μ.: Σκηνοθέτης, νομίζω.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Β.Μ.: Χαρούκι Μουρακάμι

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Μ.: Όχι και το απαντώ απόλυτα. Δεν έχω επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο από κανέναν. Σίγουρα θαυμάζω αρκετούς, αλλά θεωρώ πως το στυλ γραφής είναι κάτι αυστηρά προσωπικό. Το ίδιο και η σκέψη.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Μ.: Ενώ αρχικά τους καθοδηγούσα εγώ, μετά, εντελώς μαγικά, πήραν το «πάνω χέρι» και με οδήγησαν εκείνοι στα μυστικά τους μονοπάτια. Έγινα θεατής στις ζωές τους. Μου έκλεισαν το μάτι και έβαλαν τη σφραγίδα τους.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Β.Μ.: Αλληλένδετα... φαντασία και εμπειρία. Το ένα κρατά γερά το χέρι στο άλλο.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Μ.: Αν το αναγνωστικό κοινό το αγαπήσει, έχει κάτι να τους πει θαρρώ. Ένα καλό βιβλίο, καλογραμμένο, με πολύ καλή επιμέλεια και με θέμα που αφορά το αναγνωστικό κοινό, νομίζω έχει τα εχέγγυα να γίνει ένα επιτυχημένο βιβλίο.

Τι την αποτυχία;
Β.Μ.: Όταν δεν αγγίξει κανέναν και δεν αγαπηθεί.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Β.Μ.: Εδώ θα απαντήσω και με την ιδιότητα του βιβλιοθηκονόμου πέραν της συγγραφέως και θα πω πως η βιβλιοφαγία μόνο να ανοίξει ορίζοντες του πνεύματος μπορεί.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Μ.: Αναζητώντας πάντα βλέμματα γεμάτα φως.

Ανάμεσα σε ψυχές

Που ζουν φαινομενικά καλά

Λέγοντας ψέματα

Ωριμάζουν σχέσεις 
Σαθρές.

Εντάσεις και
Τύψεις
Υπάρχουν στην καθημερινότητα
Χωρίς αλήθεια και 
Ειλικρίνεια.[1]

Το μυθιστόρημα της Βάγιας Μπαλή, Απλώς έτυχε, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άρτεμις.

Η Βάγια Μπαλή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983.
Σπούδασε στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης των ΤΕΙ Αθήνας και εργάστηκε για διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες -μεταξύ αυτών, του νοσοκομείου ΚΑΤ,
του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, του 51ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, του Μάριου Πλωρίτη, κ.ά.
Ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζών κειμένων και άρθρων, πολλά από τα οποία έχουν φιλοξενηθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και blogs. Έχει διακριθεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς. Ποιήματά της έχουν χρησιμοποιηθεί σε έργα της μουσικού Άννας Στερεοπούλου.
Το 2017 κυκλοφόρησε η ποιητική της συλλογή Ο χρόνος βέλος, εκδόσει Αρισταρέτη. Το Απλώς έτυχε είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

📖

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Άρτεμις προσφέρουν δύο [2] αντίτυπα του βιβλίου σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες -ένα στον καθένα. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τις δωροθεσίες εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου 2019 και τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από τις εκδόσεις Άρτεμις.

[1] Η Βάγια Μπαλή συμπληρώνει την ακροστιχίδα του τίτλου του βιβλίου της. Η ακροστιχίδα είναι ένα παλαιό ποιητικό παιχνίδι στο οποίο τα αρχικά γράμματα των στίχων αν διαβαστούν από πάνω προς τα κάτω δίνουν μια λέξη ή φράση. Στην δική μου εκδοχή τα αρχικά γράμματα δίνουν τον τίτλο του έργου εκείνου που γράφει το παζλ και, εφόσον είναι ελεύθερος να συμπληρώσει τα αρχιγράμματα με όποιον τρόπο θέλει (μονολεκτικά, ποιητικά, περιγραφικά, κ.ο.κ. ακόμα και μονοσύλλαβα) ονόμασα την στήλη Ακρότιτλο. Περισσότερα σαν κι αυτό εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη