Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Μαρία Φαφαλιού και τα Κουμπιά

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Μ.Φ.: Η αγάπη μου για τα χρωματιστά κουρέλια, τις κορδέλες, τα κουμπιά. Όλα αυτά τα ευτελή υλικά που αν έχεις φαντασία τα χρησιμοποιείς και φτιάχνεις αριστουργήματα.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Μ.Φ.: Χιλιοχρωματιστό

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Μ.Φ.: Να γνωριστεί καλά με τους ήρωες τις ιστορίας, να νιώσει τις επιθυμίες τους, να πρωταγωνιστήσει ο ίδιος μέσα στο παραμύθι.

Αν το βιβλίο σας γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Μ.Φ.: Το παραμύθι σε ταξιδεύει στην όμορφη Μοδιστρούπολη. Όποιος θέλει να φτάσει ως εκεί πρέπει να μπει σε αερόστατο… και αν του αρέσει ο τόπος μπορεί να μείνει για πάντα.
Άλλωστε εκεί κοντά υπάρχουν εκατομμύρια χωριουδάκια με νεράιδες, με ζαχαρωτά, με σοκολάτες, με λουλούδια, με μυρωδιές και χρώματα, με θαλασσινούς καλικάντζαρους και βουνίσιες γοργόνες. Με τη φαντασία για καύσιμο πας παντού.

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μια φράση- παράγραφο από το βιβλίο.
Μ.Φ.: Τα ρούχα και το καπέλο της μάγισσας Κουμποξηλώνη ήταν γεμάτα χρωματιστά κουμπιά, το σκουπόξυλο της το ίδιο, το σπίτι της, τα παντζούρια της, η καμινάδα της, ακόμα και το καζάνι που μαγείρευε τα μαγικά της ήταν όλα γεμάτα από χρωματιστά κουμπιά. Κουμπιά και μόνο κουμπιά. Κουμπιά παντού.

Κάποτε
Ονειρεύτηκα μια
Υπέροχη
Μάγισσα
Που ήταν
Ιδιότροπη και
Αγαπούσε μοναχά τα…
ΚΟΥΜΠΙΑ[1]
Το παιδικό βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού, «Εδώ κουμπιά, εκεί κουμπιά… μα που πήγαν τα κουμπιά!», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής.

📖

Ονομάζομαι Μαρία Φαφαλιού, είμαι 36 χρονών και μητέρα δύο παιδιών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Χίο όπου και ζω μόνιμα με την οικογένεια μου. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας. Επαγγελματικά δεν ασχολήθηκα ποτέ με το αντικείμενο των σπουδών μου. Αυτό που ήθελα πάντα ήταν να η επαφή με τα παιδιά που τα αγαπώ πολύ και το κατάφερα μέσα από τα παραμύθια!
Έχω εκδώσει τρία παραμύθια για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Το πρώτο μου παραμύθι ήταν η «Γλυκόξινη αγάπη» που κυκλοφόρησε το 2013 στη τοπική αγορά της Χίου. Το 2014 εκδόθηκε το δεύτερο παραμύθι μου με τίτλο «Υποβρύχιο Μαστίχα» από τις εκδόσεις των Masticha shop. Επίσης έχει τυπωθεί και κυκλοφορήσει μια ιστορία μου με τίτλο «Σύννεφο σοφό» που συμμετείχε στα πλαίσια μιας έκθεσης για την παγκόσμια ημέρα του νερού. Η αναφορά του παραμυθιού είναι στα ιαματικά νερά της Χίου. Το καλοκαίρι του 2018 εκδόθηκε το παραμύθι «Εδώ κουμπιά, εκεί κουμπιά… μα που πήγαν τα κουμπιά!» σε εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου, από τις εκδόσεις Ταξιδευτής.
Έχω παρακολουθήσει ετήσιο σεμινάριο παραμυθιού και αφήγησης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη. Αυτό το διάστημα παρακολουθώ για τρίτη χρονιά εργαστήρι λογοτεχνίας με εμψυχωτή το Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη. Είχα την τιμή να συμμετέχω με τα παραμύθια μου στα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά της Βιβλιοθήκης Κοραή.

📖

[1] Η ακροστιχίδα είναι ένα παλαιό ποιητικό παιχνίδι στο οποίο τα αρχικά γράμματα των στίχων αν διαβαστούν από πάνω προς τα κάτω δίνουν μια λέξη ή φράση. Στην δική μου εκδοχή τα αρχικά γράμματα δίνουν τον τίτλο του έργου εκείνου που γράφει το παζλ και, εφόσον είναι ελεύθερος να συμπληρώσει τα αρχιγράμματα με όποιον τρόπο θέλει (μονολεκτικά, ποιητικά, περιγραφικά, κ.ο.κ. ακόμα και μονοσύλλαβα) ονόμασα την στήλη Ακρότιτλο. Περισσότερα σαν κι αυτό εδώ.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη