Καλή αντάμωση Σμύρνη μου

Καλή αντάμωση Σμύρνη μου, Γιώτας Αγγελοπούλου

Διανύουμε το καλοκαίρι του 1843 και βρισκόμαστε στη Σμύρνη. Μια Σμύρνη όμορφη, μεστή σε αρώματα, μια Σμύρνη που σφύζει από ποικιλομορφία και φιλοξενεί ανθρώπους πολλών εθνικοτήτων ο καθένας τους με τη δική του κουλτούρα.
Εκεί θα συναντήσουμε τον Άγγλο αξιωματικό Πέρσι Έβανσον. Ένας όμορφος, ξανθός, γαλανομάτης άνδρας, περήφανος και γαλαντόμος, θα ερωτευτεί σφόδρα τη νεαρή Μυρτώ Σμυρλή. Σμυρνιά στην καταγωγή, μοναχοκόρη που ζει μονάχα με τον πατέρα της, η Μυρτώ είναι δυναμική, ευρηματική και όμορφη, που γοητεύει με την πρώτη ματιά τον Πέρσι και δειλά δειλά γεννιέται ο έρωτάς τους.
Σε μια εποχή που οι συναναστροφές με ξένους δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ο Πέρσι κερδίσει την εύνοια του πατέρα της Μυρτώς και συναντά την κόρη με κάθε ευκαιρία, τόσο στο σπίτι της όσο και στις βεγγέρες που δεν λείπουν από την καλή κοινωνία.
Ο Φραγκομαχαλάς, τα γραφικά παζάρια, το τούρκικο φρουραρχείο, οι Επτά Εκκλησίες, τα αρχοντικά κτίσματα, ο Μπουρνόβας, η φημισμένη πηγή της Σμύρνης αλλά και οι καμήλες που κλείνουν πεισματικά τον δρόμο στους διαβάτες, θα μας μεταφέρουν νοερά στην Ανατολή και θα μας μαγέψουν με την απαράμιλλη γοητεία της.

Παρά τη διαφορά στη θρησκεία αλλά και την καταγωγή των δύο νέων, γεννιέται ένας έρωτας μεταξύ τους που καταλήγει σε γάμο, με το εκθαμβωτικό ζευγάρι να πλέει σε πελάγη ευτυχίας.
Τα γεγονότα τρέχουν και στη δίνη τους παρασύρουν τους ήρωες της ιστορίας και μαζί τους, τους αναγνώστες που κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης έχουν την ευκαιρία να σταθούν και να θαυμάσουν εικόνες και πίνακες από την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα, οι οποίες πλαισιώνουν τις σελίδες του βιβλίου.
Ο διαβόητος Καπιτάνο, η αρπαγή, τα λύτρα, τα σημειώματα προς την οικογένεια, οι καρβουνιάρηδες, η αναχώρηση για την Κεϋλάνη, το ατμόπλοιο Fairy Queen, οι επιθετικοί καρχαρίες, το κυνήγι των ελεφάντων και ο Κλίφορντ και οι φιλικές σχέσεις που έχει το ζευγάρι μαζί του, είναι μερικά κομβικά στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου.

Η ευτυχία πολλές φορές, βρίσκει στον δρόμο της εμπόδια που πρέπει, εμείς που την ποθούμε, με σύνεση και ορθή σκέψη να ξεπερνάμε. Αν ο θυμός και η απόγνωση πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη, η πορεία αλλάζει και κανείς δεν είναι βέβαιος για το τι θα επακολουθήσει.
Σας μπέρδεψα;
Ίσως και όχι, ίσως σας δίνω το έναυσμα για τη συνέχεια της ιστορίας που αλλάζει άρδην ρότα όταν εμφανίζονται οι κακές γλώσσες, οι πρώτες ρωγμές στη σχέση, ο πρόωρος χωρισμός και ο διωγμός.
Μια καρδιά σκληρή σαν πέτρα, η Λαίδη Έλενα Σμαρτ, η μάχη της Κριμαίας, η συγχώρεση, η όμορφη Χίος και ο νέος φίλος και γιατρός Χιλ, θα γράψουν τους τίτλους τέλους της ιστορίας μας, μιας ιστορίας βασισμένης σε αληθινά γεγονότα.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Γιώτας Αγγελοπούλου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
Η αγάπη είναι σαν τον άνεμο. Δεν ξέρεις ούτε από πού έρχεται ούτε προς τα πού πηγαίνει. Ένα άγγιγμα ή μια λέξη μπορεί να την κερδίσει, ένα παγωμένο βλέμμα μπορεί να την διώξει μακριά.
Πάντα τα βιβλία που μιλούν για τη Σμύρνη, έχουν ένα ιδιαίτερο άρωμα και την ικανότητα να ευαισθητοποιούν την καρδιά μας. Το βιβλίο που μόλις παρουσίασα δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι ένα όμορφο βιβλίο, γεμάτο συναισθήματα άλλοτε όμορφα και άλλοτε στενόχωρα, ένα βιβλίο γρήγορο που στόχο του έχει να διδάξει την αγάπη σε πολλές από τις μορφές της, ένα βιβλίο που νιώθεις ότι έρχεται από το παρελθόν, διαβάζεται στο παρόν και επιδιώκει να μείνει ζωντανό στο μέλλον.
Η Γιώτα Αγγελοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών με μεταπτυχιακές σπουδές στο marketing. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τον χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος και υπεύθυνη δημιουργικού σε μεγάλες διαφημιστικές της Ελλάδας και σε πολυεθνικές εταιρείες. Από τις εκδόσεις Αγγελάκη κυκλοφορούν τα βιβλία της: Επανάσταση 1821 γένους θηλυκού υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και το ιστορικό μυθιστόρημα Το νησί πέρα από την ακτή: Βιβλίο I & ΙΙ και στην αγγλική γλώσσα The Island Beyond the Coast υπό την αιγίδα των Υπουργείου Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου