Το Άβατο. Η ματωμένη γη

Περιπέτεια και ανατροπές στη δίνη της πανδημίας


Το Άβατο - Η ματωμένη γη, Αλέξανδρος Καψοκόλης

Όταν ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός της Γης απειλεί να εξαντλήσει τους λιγοστούς εναπομείναντες πόρους, η ελίτ που κυβερνά τον πλανήτη αποφασίζει πως μόνη «λύση» είναι η εξολόθρευση μερικών δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού η ηγεσία των ΗΠΑ προτείνει την απελευθέρωση ενός φονικού ιού στην Αφρική, τη μισή Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Κατασκευασμένος υπό άκρα μυστικότητα σε αμερικανικά εργαστήρια, ο νέος ιός μεταδίδεται εύκολα, σκοτώνει όλους όσους προσβάλει μέσα σε λίγες ημέρες και στη συνέχεια εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη στο ανθρώπινο σώμα. Το σχέδιο μοιάζει εξαιρετικά αποτελεσματικό, έτσι οι πρόεδροι των εννέα πιο ισχυρών κρατών του κόσμου βάζουν στην άκρη τις επιφυλάξεις τους και αποδέχονται ακόμα και τον όρο να θυσιάσουν ο καθένας από μία μεγάλη πόλη της χώρας του.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες το δυστοπικό, όσο και απρόσμενα επίκαιρο, πρώτο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Καψοκόλη «Το Άβατο. Η ματωμένη γη» βυθίζει τον αναγνώστη σε έναν παράλληλο κόσμο, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μελλοντική εικόνα του δικού μας. Εικόνες δράσης διαδέχονται η μία την άλλη καθώς ταξιδεύουμε σε κάθε γωνιά της υφηλίου για να παρακολουθήσουμε αφενός την ταχύτατη επέλαση του ιού και αφετέρου την προσπάθεια μιας ομάδας ανδρών και γυναικών -ανάμεσα τους, δυο Βοστονέζοι γιατροί, μια Νεοϋορκέζα δημοσιογράφος, ο τέως κυβερνήτης της Σομαλίας και δύο νεαρές κοπέλες από τη Λατινική Αμερική- να αντιστρέψουν αυτό που μοιάζει αναπόφευκτο.

Αρχικά, το σχέδιο «Ντράγκον» φαίνεται να εξελίσσεται όπως ήταν προγραμματισμένο, ώσπου κάνουν την εμφάνιση τους οι Σκοτεινοί: ένα διαφορετικό, ενδεχομένως πιο εξελιγμένο ανθρώπινο είδος, που όμως δρα υπό την επήρεια του ιού και αδυνατεί να συνυπάρξει με τους υγιείς ανθρώπους. Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Βοστόνης ο Σταθμός 8, που δημιουργήθηκε εξ αρχής ως φρούριο για να προστατεύσει τους λιγοστούς μελλοντικούς επιζώντες, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα πολιορκημένο «Άβατο». Όταν οι υποτιθέμενοι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ αποδεικνύεται ότι είχαν τα δικά τους κρυφά κίνητρα, ολόκληρος ο πλανήτης παρασύρεται σε έναν πόλεμο που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσεως. Ίσως όμως η ανθρωπότητα κατορθώσει να επιβιώσει χάρη σε ένα μυστικό, που ο συγγραφέας μας το κρατά για το τέλος...

Η γρήγορη πλοκή και οι συνεχείς ανατροπές καθιστούν το «Άβατο» ιδανικό ανάγνωσμα για τα μονότονα βράδια του lockdown, μολονότι οι συνειρμοί, που αναπόφευκτα προκαλεί μια ιστορία με «πρωταγωνιστή» έναν καταστροφικό ιό, δεν είναι ακριβώς αισιόδοξοι. Παράλληλα, η διπλή ιδιότητα του Αλέξανδρου Καψοκόλη ως συγγραφέα και ιατρού εγγυάται αν μη τι άλλο πως η περιγραφή των συμπτωμάτων και της πορείας της νόσου είναι αρκούντως πειστική. Ίσως το πιο δυνατό μήνυμα του βιβλίου είναι πως ο ίδιος ο άνθρωπος συνιστά τόσο τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα όσο και το κλειδί για τη σωτηρία τους. Με άλλα λόγια, το μέλλον πιθανότατα δεν θα είναι φωτεινό, όμως μπορούμε ακόμα να σωθούμε.

Γεννημένος το 1978 στον Πειραιά, ο Αλέξανδρος Καψοκόλης ασχολήθηκε επαγγελματικά με την υδατοσφαίριση από μικρή ηλικία και διακρίθηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα της Α1, καθώς και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και το 2020 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα, ενώ από το 2018 εργάζεται ως χειρούργος οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Το «Άβατο. Η ματωμένη γη» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.


Χριστίνα Σανούδου

«Το Άβατο. Η ματωμένη γη» του Αλέξανδρου Καψοκόλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.