Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Οι Λία Ζώτου και Θοδωρής Καραγεωργίου για το "Σαν τα φύλλα του καπνού"

Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.

Οι συγγραφείς έχουν μία μέρα για να απαντήσουν τις ερωτήσεις της λίστας προκειμένου να γνωρίσουμε το νέο τους -τις περισσότερες φορές ακυκλοφόρητο- βιβλίο. Οι ερωτήσεις έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από εμένα. Εκείνοι ευθύνονται για τις απαντήσεις και μόνο. Κι εσείς για τις εντυπώσεις.
Πως σας ήρθε η ιδέα;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Τα «φύλλα» δεν είναι απλά μία ιστορία φανταστική. Είναι θραύσματα από ιστορίες που μας έχουν διηγηθεί στην παιδική μας ηλικία, είναι γεγονότα από χρόνια αλησμόνητα που δεν χορταίναμε να τα ακούμε και τα οποία μας συντροφεύουν μέχρι και σήμερα.
Ζεστός ελληνικός καφές να αχνίζει στα λευκά φλιτζάνια, η σόμπα στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς να καίει, τα κάστανα να σκάνε στη φωτιά... Και οι δικοί μας, με δάκρυα στα μάτια, να αφηγούνται ιστορίες από τα παλιά...

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Σε ένα τραπέζι - κληρονομιά, εξήντα ετών, στο σπίτι μας, στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Εννέα γεμάτους μήνες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Με ένα απόσπασμά του: «Η ζωή βλέπεις, είναι... Είναι σαν τα φύλλα του καπνού, παιδί μου. Γι' αυτά που δεν σου μίλησα ποτέ. Στην αρχή είναι μικρά και πράσινα, γεμάτα ζωντάνια. Έπειτα μεγαλώνουν, ωριμάζουν, παίρνουν το χρώμα του χρυσού! Και μετά... Μετά ξεραίνονται, θρυμματίζονται, χάνονται και δεν μένει τίποτα, παρά μονάχα η μυρωδιά τους!»

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Ο Νικόλας ταξιδεύει από την Αμερική με προορισμό την Καβάλα, ψάχνοντας να ανακαλύψει το άγνωστο παρελθόν του παππού του και ταυτόχρονα το δικό του μέλλον. Τα μοναδικά στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι το όνομα μιας γυναίκας, το χωριό που μένει και ένα κλειστό ξύλινο κουτί, που πρέπει να της παραδώσει.
Το κουτί θα ανοίξει και η «Μέκκα του καπνού» θα φανερώσει τα μυστικά της...
Στην Καβάλα του 1920, ανάμεσα στις καπναποθήκες και στους έμπορες, στα καπνοχώραφα και στους παραγωγούς, γεννιέται μία παιδική φιλία, ένας θυελλώδης έρωτας και μία υπόσχεση καρδιάς!
Αυτός, φτωχό προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη· εκείνη, κόρη πλούσιου καπνέμπορα.
Θα καταφέρει η αγάπη αυτή να ξεπεράσει τα χτυπήματα, τους πειρασμούς, τις δυσκολίες και τις δολοπλοκίες; Θα καταφέρει να σταθεί μέχρι το τέλος;
Από την Ελλάδα των μεγάλων κοινωνικών διαφορών και την Αγγλία του μεσοπολέμου εώς την Αμερική της καπνοβιομηχανίας και του εύκολου κέρδους, αληθινά γεγονότα κινούνται στη σφαίρα της λογοτεχνίας και πλάθουν μία ιστορία γεμάτη εικόνες, αρώματα και νοσταλγία.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Το ταξίδι που κάναμε στο παρελθόν που δεν είχαμε ζήσει, αλλά συνάμα μας φαινόταν τόσο οικείο.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιον από αυτούς. Όλοι οι ήρωες άφησαν επάνω μας το δικό τους στίγμα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Αληθινά συναισθήματα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Το μέλλον της ανθρωπότητας.

Φοβάστε...
Λ.Ζ.: Το ψέμα.
Θ.Κ.: Την απληστία.

Αγαπάτε...
Λ.Ζ.: Την ειλικρίνεια.
Θ.Κ.: Την απλότητα.

Ελπίζετε...
Λ.Ζ.: Να ζήσω χρόνια πολλά και ευτυχισμένα με τον άνθρωπό μου, τον Θοδωρή.
Θ.Κ.: Να ζήσω χρόνια πολλά και ευτυχισμένα με τον άνθρωπό μου, την Λία.

Θέλετε...
Λ.Ζ.: Να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι να αγαπήσουν και να αγαπηθούν!
Θ.Κ.: Το χαμόγελο στα πρόσωπα όλων των ανθρώπων!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Αυτοί που ξέρουν να ζούνε αληθινά.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Γιατί πιστεύουμε ότι θα αγγίζει τις καρδιές σας, όπως άγγιξε και τις δικές μας.

Γιατί δεν πρέπει;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Δεν πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, αν τα δυνατά συναισθήματα σας τρομάζουν.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Τα «Φύλλα», θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, στις 24 Απριλίου. Θα τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Στο mail, στο blog, ή στο προφίλ μας στο facebook.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Τα χρώματα της γης.

Ποια μουσική;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: «Στα λιμάνια ανάψανε φωτιές», Ευανθία Ρεμπούτσικα. Ερμηνεία, Νατάσα Θεοδωρίδου.
Ποιο άρωμα;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Το άρωμα των αποξηραμένων φύλλων του καπνού.

Ποιο συναίσθημα;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Της νοσταλγίας και της αιώνιας αγάπης.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Πραγματικότητα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφείς τι θα μπορούσατε να είστε;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Υπέρμαχοι των ονείρων, αυτό ακριβώς που είμαστε και τώρα δηλαδή.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Είναι πολλοί οι συγγραφείς που διαβάζουμε. Γενικότερα, αν μας αρέσει ένα βιβλίο κάποιου συγγραφέα, τον ακολουθούμε και στα επόμενα.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, το οποίο τυχαίνει να είναι από τα πρώτα βιβλία που έχουμε διαβάσει και οι δύο.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μας δίνει την ευκαιρία να πούμε δυο λόγια σχετικά με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του βιβλίου μας, μιας και αποτελούμε, όπως βλέπετε, ένα συγγραφικό δίδυμο. Η πρώτη ερώτηση που όλοι μας κάνουν, και δεν υπερβάλουμε καθόλου σε αυτό, είναι: «Μα καλά πώς γίνεται και γράφετε μαζί; Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;»
Πριν ξεκινήσουμε το βιβλίο μας συζητάμε την κεντρική ιστορία μας, τον σκελετό όπως θα λέγαμε. Έπειτα, ξεκινά η συγγραφή. Τις περισσότερες φορές οι πράξεις των ηρώων μας εξελίσσονται με τέτοιο τρόπο που πραγματικά δεν το φαντάζεται κανένας από τους δύο. Για παράδειγμα, ο Θοδωρής διαβάζει μία απόφαση που έχει πάρει η Λία για κάποιον από τους πρωταγωνιστές και κυριολεκτικά μένει με το στόμα ανοιχτό!
«Καλά έτσι θα γίνει τελικά;» ρωτάει τότε.
«Ναι, ναι...» κουνάει η Λία το κεφάλι και γελάει.
Βέβαια, από ένα σημείο και έπειτα, οι ήρωες μας αποκτούν τόσο δυνατή προσωπικότητα που κατά κάποιο τρόπο δεν μπορούμε πια να τους ελέγξουμε! Φτάνουν στο σημείο να επιλέγουν από μόνοι τους τις αντιδράσεις τους και κατά συνέπεια την πορεία της ίδιας της ιστορίας! Αυτό όμως είναι και το ομορφότερο κομμάτι της συγγραφής!

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Νομίζουμε πως χρειάζεται το «πάντρεμα» αυτών των δύο. Η φαντασία είναι η κινητήρια δύναμη, αλλά η παρατηρητικότητα και η εμπειρία αποτελούν απαραίτητα συστατικά για τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Κατά τη γνώμη μας, την επιτυχία ενός βιβλίου την καθορίζει το κατά πόσο αυτό μιλάει στις ψυχές των ανθρώπων.

Τι την αποτυχία;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Η αποτυχία νομίζουμε πως είναι στενά συνδεδεμένη με το ψεύτικο, το δήθεν!

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Σίγουρα, ότι γίνεται με υπερβολικό τρόπο, μπορεί να οδηγήσει στην κατάχρηση. Ωστόσο, για την συγκεκριμένη ερώτηση, δεν είμαστε και οι πιο κατάλληλοι να απαντήσουμε, καθώς εκτός από το να γράφουμε, μας αρέσει και να διαβάζουμε πάρα πολύ.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Λ.Ζ., Θ.Κ.: Ο τίτλος της ζωής μας θέλουμε και ευχόμαστε να είναι: «Για πάντα μαζί!»
Εξώφυλλα των βιβλίων των Λία Ζώτου και Θοδωρή Καραγεωργίου και φωτογραφία πορτραίτο από το προσωπικό τους αρχείο. Στην έγχρωμη εικόνα το εξώφυλλο του νέου τους μυθιστορήματος "Σαν τα φύλλα του καπνού"
Το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki και αφορά νέες κυκλοφορίες βιβλίων.
Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα; Επιλέξτε την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο; Ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη