ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: Προσφορά με κάθε εισιτήριο άλλο ένα δώρο για τους αναγνώστες του koukidaki για την παράσταση Οι ψευτοσπουδαίες ή για τις Αδελφές Papin *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks όπως: Το αμάρτημα της μητρός μου, Γ. Βιζυηνός * Αδερφοί Καραμάζοβ, Φ. Ντοστογιέβσκι * Ανένταχτα, Ν. Καββαδία * Αναρχικός τραπεζίτης, Φ. Πεσσόα * Η πτώση, Α. Καμύ * Ασκητική, Ν. Καζαντζάκη * Το ξύλινο παλτό, Κ. Γώγου κ.ά ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο, παρακολουθείτε όλα τα είδη και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται!
Το koukidaki σάς πηγαίνει ΘΕΑΤΡΟ με διπλές προσκλήσεις! Επιλέξτε από τις ακόλουθες παραστάσεις και αφήστε το όνομά σας μαζί με την επιθυμητή ημέρα: Mein Komplex * Αυτοκράτωρ Αδριανός * Η φιλοσοφία ενός γάτου * (Μ)Παρωδύσσεια *** ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Διπλή ταυτότητα * Η αηδονόπιτα * Το θηρίο στο πιάνο * Μετάξι * Η συμφωνία των λεόντων * Όσα οι ψυχές δεν λησμονούν * Resort * Απλώς έτυχε * Μες τη νύχτα του κόσμου * Οι κρίκοι της πόλης * Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει * Η Ψυχή, ο Έρωτας κι ένας Παραμυθάς * Το κυνήγι της χήρας * Επίγειος άγγελος * Αιώνια σφραγίδα * Δύο νύχτες στην Αίγυπτο ** Νουβέλα: Με τα κλειδιά στην πόρτα ** Θεατρικό: Άκουσε τα κύματα * Σκουριασμένη αυτοκτονία ** Διηγήματα: Έρωτες υπέρ μεν άγαν * Στη χαραγή της 28ης σελήνης * Κομμάτια ζωής * Επτά χρόνια στο αμόνι ** Παιδικά: Η κουκουβάγια η τετραγωνομάτα * Ο μαγεμένος καθρέφτης και Ένας αδικοχτυπημένος από τη μοίρα γίγαντας * Αποστολή... ΤΕΡΑΤΕΞ * Δεν θα σε πειράξει κανείς * Εδώ κουμπιά, εκεί κουμπιά... Μα πού πήγαν τα κουμπιά! * Βιβλία από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική ** Ποίηση: Μηναυγή * Ταξιανθίες στοχασμών * Η κοινωνία των πωλητών ** Χαϊκού: Δεύτερη φύση

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης και "Η Κόκκινη Μαρία"

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Κ.Α: Η ιδέα, ή καλύτερα το πλαίσιο, μιας κρυφής κοινωνίας παιδιών είναι παλιά -όπως όλες οι ιδέες- και γνωστή, την έχω ξαναχρησιμοποιήσει στο παρελθόν και σε ένα εκτενές διήγημα. Γενικά οι ιδέες για τα βιβλία που γράφονται είναι συγκεκριμένες, μετρήσιμες και περιορισμένες. Από την άλλη, η βασική ιδέα, ο αδιέξοδος, ατελέσφορος έρωτας -διότι περί αυτού πρόκειται-, είναι η παλαιότερη ιδέα όλων.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Κ.Α: Σε ένα μπαρ απέναντι από το σπίτι μου, το «Νερό που Καίει», το οποίο συχνά χρησιμοποιώ σαν γραφείο κυρίως διαβάζοντας.

Πόσο χρόνο σάς πήρε η συγγραφή;
Κ.Α: Ένα μήνα. Αν και από τις πρώτες μέχρι τις τελευταίες του σελίδες μεσολάβησαν τρία χρόνια. Η ιδέα, από την άλλη, προϋπήρχε -όλο το βιβλίο ήταν σχηματισμένο στο μυαλό μου δεκαπέντε χρόνια πριν.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Κ.Α: Αναπνέει σωστά.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Κ.Α: Ένα αγόρι προσπαθεί να σώσει το κορίτσι του από τους κακούς.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Κ.Α: Δεν μπορώ να αγαπήσω ένα βιβλίο.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Κ.Α: Ο εφτάχρονος Σχετικά Με Το Θέμα, που δεν καταλαβαίνει τίποτε άλλο πέραν τής αγάπης.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Κ.Α: Ανάσες.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Κ.Α: Δεν μπορώ να τους κατηγοριοποιήσω.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Κ.Α: Δυστυχώς δεν μπορώ να το απαντήσω, θα φανεί μετά.

Γιατί δεν πρέπει;
Κ.Α: Ο χρόνος που επενδύουμε σε οτιδήποτε είναι πολύτιμος, είναι η μόνη ουσιαστική περιουσία μας. Όλα τα βιβλία, καλά-κακά, είναι παγίδες.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Κ.Α: Στα βιβλιοπωλεία, και από το site της «Διόπτρας», που θα το διαθέτει σύντομα και σε ebook.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Κ.Α: Στον Αμάγκι, Κυριακή βράδυ στις 10, στο προφίλ μου στο Facebook και στο λογαριασμό μου στο Twitter.

Ποιο χρώμα τού ταιριάζει;
Κ.Α: Στην «Κόκκινη Μαρία» ταιριάζει το μαύρο. :-)

Ποια μουσική;
Κ.Α: Το «Alone with the moon» των Tiger Lillies. Αλλά ας μείνει μεταξύ μας.

Ποιο άρωμα;
Κ.Α: Δεν ξέρω, ίσως της φράουλας από ένα βούτυρο-κακάο για τα χείλια.

Ποιο συναίσθημα;
Κ.Α: Η πίκρα.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Κ.Α: Μου αρκεί που είναι βιβλίο.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι θα μπορούσατε να είστε;
Κ.Α: Είμαι διάφορα άλλα επίσης, και ταυτόχρονα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Κ.Α: Κανέναν. Θα ήθελα όμως να διαβάζω τον Ρέι Μπράντμπερι.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Κ.Α: Στον τρόπο που γράφω, πολλοί και πολλά. Για τα υπόλοιπα, και αναφορικά με οιονδήποτε, δεν ευθύνονται οι συγγραφείς, ούτε το μπορούν. Δεν εξαιρούνται ούτε οι οικονομολόγοι ούτε οι φιλόσοφοι.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν, ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Κ.Α: Φυσικά μόνο εγώ.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Κ.Α: Δεν χρειάζεται απολύτως τίποτε, όπως φανερώνει και η ιστορία της πεζογραφίας.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Κ.Α: Κυρίως η κολακεία του κοινού. Οι εξαιρέσεις είναι ποικίλες και απρόβλεπτες.

Τι την αποτυχία;
Κ.Α: Αν εννοείτε την εμπορικά αποτυχημένη πορεία ενός «καλού» βιβλίου, θα απαντούσα: η κοινή ανθρώπινη μοίρα.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Κ.Α: Προφανώς.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Κ.Α: Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Φοβάστε...
Κ.Α: Τα ύψη και τα λαγούμια.

Αγαπάτε...
Κ.Α: Το καλό φαγητό.

Ελπίζετε...
Κ.Α: Να τα πάμε καλά.

Θέλετε...
Κ.Α: Να μείνω ένα διάστημα στη Νέα Υόρκη.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Κ.Α: Αυτόν: «:-)».
Από το εξώφυλλο του βιβλίου "Η κόκκινη Μαρία" και φωτογραφία πορτραίτο του Κυριάκου Αθανασιάδη από το προσωπικό του αρχείο.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

¤

Με δυο λόγια
Ένα αγόρι. Ένα κορίτσι που ζωγραφίζει στο χιόνι.
Ένας έρωτας που γεννιέται. Μια κοινωνία που κρύβεται. Ένα μαχαίρι που κόβει. Μια αγάπη πελώρια, που λάμπει.
Είπαν
Πέρα από το αναντίρρητο, απαστράπτον ταλέντο του Κυριάκου Αθανασιάδη, και τη βαθιά αναγνωστική του καλλιέργεια –που του επιτρέπει, από βιβλίο σε βιβλίο, να δοκιμάζει τα όρια του αστικού μυθιστορήματος όπως μας το κληροδότησαν ο Ντίκενς και ο Μπαλζάκ–, αυτό που κάνει τη γραφή του τόσο μαγικά οικεία είναι η αγάπη που τον διαπνέει για κάθε του λογοτεχνικό δημιούργημα. [...] Είναι αυτό το γνώρισμα πάνω απ’ όλα που καθιστά την ανάγνωση της Κόκκινης Μαρίας μια τόσο συγκλονιστική εμπειρία.
Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας

Ένα μικρό όσο και ασύγκριτο θαύμα είναι αυτό το βιβλίο. Φτιαγμένο από παιδικά όνειρα και ενήλικους εφιάλτες. Από αγωνία, περιπέτεια και τρόμο. Από ζωή. Κι από ελπίδα — ολοζώντανη.
Δημήτρης Μαμαλούκας, συγγραφέας

Η μικρή φόρμα φαίνεται εύκολη, αλλά σε ξεγελάει• στην Κόκκινη Μαρία, ο Κυριάκος Αθανασιάδης κατορθώνει να τη δαμάσει αριστοτεχνικά.
Νίκος Σαραντάκος, συγγραφέας

Ο Μπενέξ, ο Σαββόπουλος, ο Σάλιντζερ, κι ένα βιβλίο που φλερτάρει με φεγγάρια στον υπόνομο και σώματα φτιαγμένα από μάχες, δάκρυα και εφιάλτες. […] Ένα παραμύθι για τα Χριστούγεννα, αλλά και για όλες τις ημέρες εκείνες, και τις νύχτες, όπου μια Κόκκινη Μαρία στοργικά φυλάει τα χαμένα παιδιά στο μαγεμένο δάσος.
Στέφανος Τσιτσόπουλος, δημοσιογράφος (Soul magazine, Athens Voice)
Εργογραφία [μεταξύ άλλων]
Πεζογραφικά βιβλία: Ιστορίες Υπερβολής (διηγήματα, «Ροές» 1987, β’ έκδ. «Δήγμα» 2010), Δώδεκα (μυθιστόρημα, Καστανιώτης 1991), Μικροί Κόσμοι (μυθιστόρημα, Λιβάνης 1996), Το Σάβανο της Χιονάτης (μυθιστόρημα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Το Βασίλειο του Αποχαιρετισμού (νουβέλα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Πανταχού Απών (μυθιστόρημα, «Τυπωθήτω» 2007), Κακορραφίες (διηγήματα, «Δήγμα» 2009), Ζα Ζα (μυθιστόρημα, «Free Thinking Zone» 2012), Ξυράφια/Razors (διήγημα, δίγλωσση έκδοση, «Free Thinking Zone» 2013).
Βιβλία για παιδιά: Ο χιονάνθρωπος που ήθελε να γίνει Αϊ-Βασίλης («Μίνωας» 2002), Η βίλα των πνευμάτων («Μίνωας» 2003), Μαγική εικόνα («Μίνωας» 2003), Σαντιγί για μάγισσες («Μίνωας» 2003), Ο άγριος Βασίλης («Βιβλιοπωλείον της Εστίας» 2003), Μάγος είσαι; («Φαντασία» 2004).
Επίσης, έχει εκδώσει 6 μυθιστορήματα φαντασίας για εφήβους, με ψευδώνυμο.

Δείτε κι αυτό:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Απλώς έτυχε, Βάγια ΜπαλήΗ συμφωνία των λεόντων, Βαγγέλης ΒουραζάνηςΗ αηδονόπιτα, Ισίδωρος ΖουργόςΟ πόνος της επιστροφής, Άγγελος ΜανουσόπουλοςΤο θηρίο στο πιάνο, Mary WestmacottΌσα οι ψυχές δεν λησμονούν, Δήμητρα ΠαναρίτηΣτη χαραγή της 28ης σελήνης, Θεόδωρος Πάλλας
Εδώ κουμπιά, εκεί κουμπιά... Μα πού πήγαν τα κουμπιά!, Μ. ΦαφαλιούΤο κυνήγι της χήρας, Μ. Σφακιανάκη-ΜανωλίδουΕπίγειος άγγελος, Γιώτα ΜαργαρώνηΤαξιανθίες στοχασμών, Όλγα Κανελλοπούλου-ΝτινοδήμουΔεν θα σε πειράξει κανείς, Βασίλης ΚουτσιαρήςΔεύτερη φύση, Α. ΞηρογιάννηResort, Μιχάλης Κατράκης
Βιβλία για παιδιάΈρωτες υπέρ μεν άγαν, Ρένια Αβαράκη-ΑγραφιώτηΑιώνια σφραγίδα, Απόστολος ΜωραϊτεληςΗ κοινωνία των πωλητών, Δημήτρης ΟρφανίδηςΜετάξι, Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα
Σκουριασμένη αυτοκτονία, Απόστολος ΜακρίδηςΑποστολή...ΤΕΡΑΤΕΞ, Σταυρούλα Παγώνα
Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει, Πάολο ΚοέλιοΗ Ψυχή, ο Έρωτας κι ένας Παραμυθάς, Καίτη ΠαπαδάκηΜε τα κλειδιά στην πόρτα, Μαρία ΜελεμενήΚομμάτια ζωής, Πόλυ ΜίλτουΟι κρίκοι της πόλης, Χ. Μελισσά-ΧαλικιοπούλουΕπτά χρόνια στο αμόνι, Παναγιώτης ΚολέληςΜες τη νύχτα του κόσμου, Μαγδαληνή Θωμά