Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Νάσος Λαναράς και "Κασσιανής το αμάρτημα"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Ν.Λ.: Πριν δύο χρόνια, έπεσε στα χέρια μου μια αιματοβαμμένη τραγωδία του Σαίξπηρ, που δεν είχα διαβάσει στο παρελθόν, ούτε είχα δει στο θέατρο. Ο «Τίτος Ανδρόνικος» που για μένα περιγράφει την πιο ακραία εκδίκηση στα λογοτεχνικά χρονικά. Τότε μου μπήκε η ιδέα να γράψω την «ΚΑΣΣΙΑΝΗ».

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Ν.Λ.: Σε τρείς φάσεις. Η πρώτη Άνοιξη του 2014 νύχτα στο γραφείο μου, η δεύτερη, που πρόσθεσα παραγράφους στις διακοπές τον Αύγουστο και τέλος το φθινόπωρο που πλέον αφαίρεσα κεφάλαια. (γέλια)

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ν.Λ.: Συνολικά 20 - 30 μέρες.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Ν.Λ.: Μια σατανική «μαύρη» κωμωδία με «μπλε» στοιχεία.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ν.Λ.: ΟΧΙ.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Ν.Λ.: Το γεγονός ότι με έφερε προ των ευθυνών μου. Να συνθέσω πράγματα νοσηρά και από αυτά να βγάλω ξεκαρδιστικό γέλιο. Όπως έχω πει κέρδισα ένα προσωπικό στοίχημα.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Ν.Λ.: Η Κασσιανή ασφαλώς. Είναι ένα υπέροχο αδικημένο και πονεμένο πλάσμα που της «συγχωρώ» τα πάντα.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Ν.Λ.: Σαν αναγνώστης που έχω διαβάσει στην ζωή μου σχεδόν 2μιση χιλιάδες τίτλους, θεωρώ ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη νουβέλα μαύρου χιούμορ στα ελληνικά λογοτεχνικά χρονικά και ας με πουν αλαζόνα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Ν.Λ.: Αυτή την στιγμή να έχει η «Κασσιανή» μου την πορεία που της αξίζει.

Φοβάστε...
Ν.Λ.: Την φθορά σε όλα τα επίπεδα. Βιολογική, πνευματική, αισθητική.

Αγαπάτε...
Ν.Λ.: Έχω αγαπήσει...παρακείμενος. Η αγάπη όπως και ο έρωτας είναι ιδιοτελή συναισθήματα σε τελευταία ανάλυση. Ανταποδοτικά και ταυτόχρονα πολύτιμα. Κάποιος τα διεκδικεί μέσα από την προσφορά τους πρωτίστως και κάποιος τα αποδέχεται, αφού τα αξιολογήσει και αποφασίσει να τα προσφέρει. Δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί να τον αγαπούν. Το αξίζει ή όχι.

Ελπίζετε...
Ν.Λ.: Να πάω διακοπές.

Θέλετε...
Ν.Λ.: Είμαι καλομαθημένος και κακομαθημένος. ΘΕΛΩ!!!

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Ν.Λ.: Όσοι έχουν γούστο,αίσθηση του χιούμορ που σημαίνει και υψηλή οξυδέρκεια, και όχι κλειστοφοβία.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ν.Λ.: Για να διαβάσετε επιτέλους κάτι διαφορετικό και όχι ανόητα μελό απλωμένα σε 700 στρέμματα – σελίδες και τα πουλάνε με τον τόνο.

Γιατί δεν πρέπει;
Ν.Λ.: Γιατί σέρνονται και εμφράγματα.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ν.Λ.: Σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ν.Λ.: Στο facebook φυσικά... Και κάποιοι εκλεκτοί, αυστηρά επιλεγμένοι, όλο το 24ωρο στο προσωπικό μου τηλέφωνο.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Ν.Λ.: Το σκοτεινό κόκκινο όπως και το εξώφυλλο του βιβλίου.

Ποια μουσική;
Ν.Λ.: Ο «χορός των ιπποτών» από τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» του Σεργκέι Προκόπιεφ.

Ποιο άρωμα;
Ν.Λ.: Ένα άρωμα που χρησιμοποιούσα παλιά με σανταλόξυλο και μπαχάρια της ανατολής το «Yatagan» και το «Terre» της «Hermes».

Ποιο συναίσθημα;
Ν.Λ.: Της «γλυκιάς απουσίας».

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Ν.Λ.: ΤΑΙΝΙΑΡΑ.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ν.Λ.: Ο,τιδήποτε έχει να κάνει με σκέψη. Με τα χειρωνακτικά δηλώνω άχρηστος.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ν.Λ.: Διαβάζω τα πάντα αλλά έχω κάνει φύλλο και φτερό τον Αλμπέρ Καμύ.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ν.Λ.: Ε...ναι! είμαι Καμυ-κός ...Ο «Ξένος».

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Ν.Λ.: Έχουν συμβεί και τα δύο.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ν.Λ.: Και τα δύο είναι εξαιρετικός συνδυασμός. Είμαι πολύ καλός παρατηρητής και συγκρατώ συμπεριφορές, εικόνες, γεγονότα. Βρίσκω δε ενδιαφέρουσα και γοητευτική την παρακμή ως στοιχείο έμπνευσης, αν και θα μπορούσε να θεωρηθεί σνομπισμός όπως το λέω.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Ν.Λ.: Στις μέρες μας τα μέσα ενημέρωσης, δείτε τι έγινε με τις «50 αποχρώσεις του Γκρι», αλλά αν το βιβλίο είναι καλό, θα βρει τον δρόμο του σε βάθος χρόνου.

Τι την αποτυχία;
Ν.Λ.: Κακό βιβλίο, κακή προβολή, κακός συγγραφέας.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ν.Λ.: Καμιά κατάχρηση δεν είναι καλή. Υπάρχει και ζωή εκεί έξω που είναι το καλύτερο βιβλίο.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ν.Λ.: «La vita e bella».
 Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

¤

Οπισθόφυλλο
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη με πολλά μυστικά, ανομολόγητα πάθη και αφόρητη πλήξη, ζει η ορφανή, άσχημη και υπέρβαρη Κασσιανή. Η ιδιαίτερη αυτή νεαρή γυναίκα πέφτει θύμα δημόσιας διαπόμπευσης μέσω διαδικτύου, από έναν εραστή της περιοχής. Βαθιά ντροπιασμένη και πληγωμένη, αυτοεξορίζεται στην Αθήνα. Από την πρώτη στιγμή που μπαίνει στο τρένο της μεγάλης φυγής, αρχίζει να σχεδιάζει την εκδίκησή της. 
Στο ίδιο τρένο έχει ήδη επιβιβαστεί νωρίτερα ένας Ρουμάνος λαθρομετανάστης, ο Φλορίν, με εξόχως πλούσιο και περιπετειώδες βιογραφικό. Η συνάντησή τους θα είναι μοιραία. Η πορεία προς την εκδίκηση είναι σοκαριστική. Η πρωταγωνίστρια εμπλέκεται σε ζοφερές καταστάσεις και, ταυτόχρονα, διάφορα πρόσωπα με ιδιορρυθμίες και σπάνια χαρίσματα ζητούν ζωτικό χώρο στην ιστορία της. 
Η αφήγηση ακροβατεί μεταξύ σοβαρού και αστείου. Δημιουργούνται σκηνές ανατριχιαστικά απρόβλεπτες και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικές. Το παράδοξο μοιάζει φυσιολογικό, και το χιούμορ είναι θανατηφόρο. Μια εξωφρενικά αλλόκοτη ιστορία, με σταγόνες έμπνευσης από τον Τίτο Ανδρόνικο του Σαίξπηρ, τη γοτθική λογοτεχνία του Μπραμ Στόκερ και την αγγλοσαξονική μαύρη κωμωδία.

¤

Τι μπορεί να μεταμορφώσει μια αδικημένη από τη φύση γυναίκα σε κύκνο; Για ποιο λόγο μια εν δυνάμει ολυμπιονίκης κάνει καριέρα πουτάνας; Πόσες διαστροφές μπορεί να έχει ο Μαραντόνα; Πώς ένας αθλητής μετατρέπεται σε λέρα των Βαλκανίων; Γιατί όλα τα κοράκια μοιάζουν στον Νίκο Ρογκάκο; Ποιος έκανε τον Πετεφρή για πέταμα;
Πάνε τα κόλλυβα με τη μερέντα;
Ποια είναι η μεγαλύτερη εκδίκηση στα λογοτεχνικά χρονικά;
Ο Νάσος Λαναράς γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. 
Πολύ νωρίς, παράλληλα με τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες, ερωτεύτηκε τη δημοσιογραφία. Στη συνέχεια ανακάλυψε και αγάπησε τη συγγραφή, ενώ εσχάτως φλερτάρει με την πολιτική. Στην περίπτωσή του, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, και ο ίδιος το απολαμβάνει απίστευτα.
Από την Άνεμος Εκδοτική κυκλοφορεί και το βιβλίο του «50 νευρώσεις των Φαγκρή», (Νοέμβριος 2013).

Επισκεφθείτε τη σελίδα της Άνεμος εκδοτικής για ακόμα περισσότερα βιβλία

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη