Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Άρια Σωκράτους για "Τα δάκρυα της σιωπής"

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Α.Σ.: Μετά από το θάνατο μιας πολύ καλής μου φίλης, η οποία είχε κακοποιηθεί μέχρι θανάτου από τον σύντροφό της. Το γεγονός αυτό έχει σημαδέψει εμένα, τον τρόπο σκέψης μου, τη φιλοσοφία μου και ολόκληρη την κοσμοθεωρία μου.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Α.Σ.: Στην καρδιά του πιο δυνατού χειμώνα της Νέας Υόρκης. Κλεισμένη μέσα στο γραφείο μου να γράφω κι έξω να χιονίζει ασταμάτητα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Α.Σ.: Περίπου εννέα μήνες. Όσο ακριβώς διαρκεί και η κυοφορία ενός παιδιού.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Α.Σ.: Αιχμηρό με δυνατές συγκινήσεις.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Α.Σ.: Η σιωπή κάνει τον μεγαλύτερο κρότο. Κάποτε τον πιο επικίνδυνο. Στη ζωή της Χριστίνας, η σιωπή είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Από μικρή ζούσε στο ζυγό μιας δεσποτικής και αυταρχικής μητέρας κι έβρισκε διέξοδο στο όνειρο και στην εικόνα της ιδανικής αγάπης που είχε δημιουργήσει σε μια απόκρυφη γωνιά του μυαλού της. Όταν συνάντησε τον πάμπλουτο Ελληνοαμερικανό μεγιστάνα Ντέιβιντ Ριβέρα, πίστεψε πως τα παραμύθια έχουν αίσιο τέλος και μαζί του ξεκίνησε ένα ταξίδι για μια καινούρια ζωή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τι συμβαίνει όταν συνειδητοποιεί ότι η ζωή της καταρρέει σαν χάρτινος πύργος και πως ο άντρας που αγάπησε γίνεται ο χειρότερος της εφιάλτης; Πίσω από τις κλειστές πόρτες της πολύβουης Νέας Υόρκης, οι ανθρώπινες ιστορίες δεν μοιάζουν πάντα με ταινίες. Η εκτυφλωτική λάμψη της μεγαλούπολης πολλές φορές δεν είναι τίποτα άλλο παρά χρυσόσκονη από κάρβουνο. Μια ιστορία ψυχικής και σωματικής κακοποίησης με φόντο μια υπόθεση sex trafficking. Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία, όλα κρέμονται από μια κλωστή. Μια νοητή κόκκινη γραμμή πάνω στην οποία οι σιωπηλές κραυγές των ανθρώπων χαράζουν τις πιο ανεξίτηλες ρωγμές.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Α.Σ.: Την δύναμη των ηρωίδων που απορρέει από τα δάκρυα της σιωπής τους.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Α.Σ.: Η ηρωίδα μου η Χριστίνα. Ένα πλάσμα εύθραυστο σαν πορσελάνη με απίστευτη δύναμη ψυχής.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Α.Σ.: Του δείχνει πως να διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές, να διακρίνει τη χρυσόσκονη από το κάρβουνο και να διαπιστώσει πως η πραγματικότητα ξεπερνάει ακόμα και την πιο ζωηρή φαντασία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Α.Σ.: Να είναι καλά τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Φοβάστε...
Α.Σ.: Το ξαφνικό που δεν μπορώ με τίποτα να προβλέψω.

Αγαπάτε...
Α.Σ.: Πολύ και με πάθος.

Ελπίζετε...
Α.Σ.: Σε ένα καλύτερο κόσμο.

Θέλετε...
Α.Σ.: Αυτό που λαχταρά η καρδιά μου και σκέφτεται ανελλιπώς το μυαλό μου.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Α.Σ.: Όλοι όσοι έχουν ανάγκη να προβληματιστούν για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Α.Σ.: Για να αφουγκραστείτε τον κρότο που κάνει η σιωπή.

Γιατί δεν πρέπει;
Α.Σ.: Επειδή απαιτεί γερό στομάχι.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Α.Σ.: Σε όλα τα βιβλιοπωλεία Ελλάδα και Κύπρο.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Α.Σ.: Στην προσωπική μου σελίδα στο facebook και στην προσωπική μου ιστοσελίδα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Α.Σ.: Το γκρι και το κόκκινο.

Ποια μουσική;
Α.Σ.: Ένας συνδυασμός rock και jazz.

Ποιο άρωμα;
Α.Σ.: Το άρωμα του Ατλαντικού.

Ποιο συναίσθημα;
Α.Σ.: Πόνος.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Α.Σ.: Κινηματογραφική ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Α.Σ.: Δημοσιογράφος. Η πρώτη μου ιδιότητα.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Α.Σ.: Τον Milan Kundera.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Α.Σ.: Μ’έχει σημαδέψει το «Όσα παίρνει ο άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ και οι «Αδελφοί Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφσκι. Το «Όσα παίρνει ο άνεμος» είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασα σε ηλικία 11 ετών. Όσον αφορά στους «Αδελφούς Καραμαζώφ», θεωρώ πως η μυθοπλαστική δεινότητα του Ντοστογιέφσκι είναι μοναδική. Οι δε χαρακτήρες του είναι έντονοι και συγκλονιστικοί. Είναι ο γίγαντας της κλασικής λογοτεχνίας.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Α.Σ.: Δεν μπορώ να ορίσω την τύχη κανενός ήρωα. Οι ίδιοι επιλέγουν την πορεία και το τέλος τους. Ο λογοτεχνικός ήρωας δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί την μαριονέτα του συγγραφέα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μιλάμε για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από λογοτεχνία.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Α.Σ.: Χρειάζεται να είναι εξαιρετικά καλός αναγνώστης. Να διαβάζει ανελλιπώς και καθημερινά. Να ταξιδεύει, να ζει και να αφουγκράζεται τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Α.Σ.: Η πραγματική επιτυχία ενός βιβλίου συμβαίνει μόνο όταν το βιβλίο αυτό καταλαμβάνει μια θέση στην καρδιά και στη μνήμη του αναγνώστη. Αυτή είναι η πραγματική επιτυχία, καμία άλλη.

Τι την αποτυχία;
Α.Σ.: Η μεγαλύτερη αποτυχία για ένα βιβλίο είναι να μην προκαλεί κανένα απολύτως συναίσθημα στον αναγνώστη. Να του είναι αδιάφορο και να το παρατάει στη μέση.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Α.Σ.: Πρόκειται για μια γλυκιά και ανώδυνη κατάχρηση που επιβάλλεται να κάνουν όλοι.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Α.Σ.: Αψηφώντας τους κανόνες.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη