Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Ιωάννης Σκευοφύλαξ, οι Υπερβολές και Το ιδανικό πέταγμα του Έμπι

Πως σας ήρθε η ιδέα να εκδώσετε αυτά που γράφετε;
Ι.Σ.: Γράφω από πολύ μικρός αλλά τα έσκιζα και τα πετούσα. Τα τελευταία δέκα χρόνια μετά από παρότρυνση φίλων τα κρατάω και είναι πολλά. Πάλι με παρότρυνση φίλων φίλων σκέφτηκα να εκδώσω, αλλά τώρα είναι το πρώτο μου μέλημα.

Που γράψατε το πρώτο σας βιβλίο;
Ι.Σ.: Το πρώτο μου βιβλίο το έγραψα και το συνέθεσα ως συλλογή στο Βέλγιο. Το Βέλγιο για μένα είναι ο ιδανικός τόπος για να γράψεις. Και βέβαια συνεχίζω να γράφω.

Πόσο χρόνο σας παίρνει η συγγραφή ενός βιβλίου (συλλογή ποιημάτων) και πόσο ένα ποίημα;
Ι.Σ.: Όσο και να σας φανεί παράξενο, πολύ λίγο. 'Ενα ποίημα μπορεί να το γράψω σε λίγα λεπτά. Την επιμέλεια του την κάνω μετά. Το δουλεύω όμως μέσα μου πολύ καιρό, μπορεί κι έναν χρόνο. Μια συλλογή τώρα (οι δικές μου συλλογές αποτελούνται η κάθε μια με πάνω από εκατό κομμάτια) επιμελημένη μπορεί να μου πάρει και τρεις μήνες.

Τι προσφέρει το πρώτο σας βιβλίο στον αναγνώστη-βιβλιοφάγο και τι το δεύτερο που θα εκδωθεί τον άλλο μήνα;
Ι.Σ.: Το πρώτο μου βιβλίο προσφέρει το στίγμα μου. Είναι μια συλλογή που επέλεξα να έχει κοινωνικά-πολιτικά-ερωτικά και πανανθρώπινα στοιχεία, στοιχεία που με εκπροσωπούν και με εκφράζουν. Η ποίηση είναι απαιτητική και θέλει αμεσότητα. Πρέπει μέσα σε λίγες γραμμές να δώσεις ένα μυθιστόρημα διακοσίων σελίδων. Το δεύτερό μου βιβλίο αποτελείται από μια συλλογή ποιημάτων που με τον τρόπο μου προσπαθώ να αποδώσω στο χαρτί το πάθος και την λυρικότητα του έρωτα. Προσφέρει πολλά συναισθήματα που νιώθουμε και τα δυο φύλα ως άνθρωποι.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας ;
Ι.Σ.: Η μεγαλύτερη αγωνία μου τώρα πια είναι να μπορώ να εκδίδω όσα γράφω και είναι πολλά. Αυτός είναι ο στόχος μου για το έργο μου.

Φοβάστε...
Ι.Σ.: Και βέβαια φοβάμαι. 'Οποιος δεν φοβάται δεν μπορεί να γράψει. Αν δεν φοβόμουν δεν θα έγραφα. Με την γραφή ξεπερνάς τους φόβους σου· βρίσκεσαι αλλού.

Αγαπάτε...
Ι.Σ.: Αγαπάω άμεσα και πολύ. Αγαπώ σημαίνει ζω. Αυτό το συναίσθημα μας κρατάει ζωντανούς.

Ελπίζετε...
Ι.Σ.: Πάντα ελπίζω σ΄ ένα καλύτερο μέλλον, είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, παρ΄ όλο που οι ποιητές έχουν μέσα τους την θλίψη ως δεύτερη φύση.

Θέλετε...
Ι.Σ.: Ακόμη και η τελευταία λέξη του ανθρώπου λίγο πριν φύγει περιέχει την λέξη θέλω. Θέλω πολλά και γρήγορα. Πάντα ήθελα. Πάντα θέλω. Πάντα θα θέλω.

Γιατί πρέπει να διαβάσουμε το πρώτο σας βιβλίο και γιατί το δεύτερο;
Ι.Σ.: Το πρώτο μου βιβλίο περιέχει την ουτοπία του ιδανικού, την στέρηση δεδομένων, την απαξίωση, το απαγορευμένο, την αισιοδοξία του μπορούμε. Το δεύτερό μου βιβλίο είναι η σκηνοθεσία μου και το παίξιμό μου ως ηθοποιός (λαμβάνοντας ακόμη και ρόλο γυναίκας) απέναντι στο πάθος, το ανεκπλήρωτο, το απρόσμενο, το υποτακτικό, το θεϊκό του έρωτα. Νομίζω πως αξίζει να διαβαστούν.

Που/πως μπορούμε να βρούμε τα βιβλία σας ;
Ι.Σ.: Το πρώτο μου βιβλίο (συλλογή) εκδόθηκε τον Οκτώβρη του 2015 από τις εκδόσεις Πηγή και έχει τον τίτλο ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ. Μπορείτε να το ζητήσετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και φυσικά από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο. Το δεύτερό μου βιβλίο (συλλογή) θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Πνοή και θα έχει τίτλο ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΙ.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Ι.Σ.: Εγώ κατοικώ μόνιμα στις Βρυξέλλες, αλλά συμμετέχω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φέης μπούκ) με το προφίλ Ιωάννης Π. Σκευοφύλαξ και την σελίδα Ιωάννης Σκευοφύλαξ - Συγγραφέας.

Αν δεν ήταν βιβλία οι συλλογές σας τι θα μπορούσαν να είναι ;
Ι.Σ.: Αναστεναγμός...

Αν δεν ήσασταν ποιητής τι θα μπορούσατε να είστε;
Ι.Σ.: Ποιητής είναι μια πολύ βαριά λέξη. Δεν την χρησιμοποιώ για μένα. Αρχιτέκτονας είμαι αλλά νιώθω γράφων. Μόνο αυτό με εκφράζει απόλυτα.

Ποιον ποιητή διαβάζετε ανελλιπώς;
Ι.Σ.: Αρκετούς, αλλά εγώ διαβάζω ξανά και ξανά Ελύτη. Πάντα κάτι κάτι καινούργιο ανακαλύπτω μέσα του.

Σας έχει επηρεάσει κάποιος ποιητής στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε και ποιος;
Ι.Σ.: Έχω επιρροές, ναι, σε όλους τους τομείς που αναφέρετε, ειδικά από στοχαστές όπως ο Καζαντζάκης, έχω επιρροές από το ανεκπλήρωτο του Λειβαδίτη, προσπαθώ οι λέξεις μου να καρφώνουν σαν καρφιά όπως έλεγε ο Αναγνωστάκης, έχω επιρροές από την καθαρότητα και απαλότητα του Ελύτη.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Ι.Σ.: Δεν μπορείς να γράψεις μόνο με φαντασία και εμπειρία. Οι βιβλιοθήκες του Κόσμου είναι γεμάτες από σκέψεις ανθρώπων. Η ποίηση ειδικά δεν είναι καλαμπούρι ούτε μυθιστόρημα. Πρέπει να έχεις ψυχή για να γράψεις ποίηση γιατί η ίδια η ποίηση είναι η ψυχή και το Στέμμα της Λογοτεχνίας. Πηγάζει από μέσα σου και θέλει βαθύ αναστεναγμό και δάκρυ. Αν δεν τα έχεις αυτά καλύτερα να μην γράφεις τίποτα ή τουλάχιστον ποίηση.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο και τι την αποτυχία;
Ι.Σ.: Τι σημαίνει επιτυχία και τι αποτυχία; Εισπρακτική; Η ποίηση είναι ότι πιο αποτυχημένο εισπρακτικά υπάρχει στον χώρο της Λογοτεχνίας. Γράφει για πολλούς αφορά λίγους. Συνήθως έχουμε μάθει να αποκαλούμε επιτυχία ή αποτυχία ότι έχει σχέση με το εμπόριο. Επιτυχία είναι να καινοτομήσεις προωθώντας πνεύμα.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Ι.Σ.: Η βιβλιοφαγία είναι κατάχρηση και είμαι πεπεισμένος γι' αυτό απόλυτα. Υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν πολύ καλή μνήμη και τους θαυμάζω γι' αυτό, αλλά ακόμη κι αυτοί αδυνατούν να συγκρατήσουν ποιο είναι αυτό που θα σε βγάλει μπροστά. Οι περισσότεροι βιβλιοφάγοι, διαβάζουν έτσι, για να περάσει η ώρα. Το λένε και μόνοι τους... πως θα περάσει η ώρα... πως θα κοιμηθώ;

Τι τίτλο θα βάζατε στο βιβλίο της ζωής σας;
Ι.Σ.: Ασυμβίβαστος.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ

Η συλλογή του Ιωάννη Σκευοφύλαξ, Υπερβολές, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή και η συλλογή, Το ιδανικό πέταγμα του Έμπι από τις εκδόσεις Πνοή.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη