Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Πρόσκληση σε μια ανθρώπινη εξομολόγηση δίχως σύνορα

Το βιβλίο «Αγάπες δίχως Σύνορα» της συγγραφέως Γεωργίας Καραβέργου-Γκριμούλα θα το παρομοίαζα ως ένα εξομολογητικό μήνυμα κλεισμένο σε μπουκάλι που έχει αφεθεί στον ωκεανό των λογοτεχνικών βιβλίων. Κι είναι μοιραίο σε ποιους εκλεκτούς αποδέκτες–αναγνώστες τελικά θα επιλέξει η τύχη να το ανοίξουν…
Μέσα του εσωκλείεται μια ιστορία που είναι αφιερωμένη στους Έλληνες μετανάστες που ζούνε στην Αμερική. Όπως γράφει και η ίδια η συγγραφέας λίγο πριν το τέλος του βιβλίου, υπάρχουν μέσα του συναισθήματα και δάκρυα που ακολουθούν πάντα τους ξενιτεμένους. Η απόσταση, η νοσταλγία σε κάνουν φορές-φορές να μη θες τίποτα, παρά μονάχα να ‘χεις φτερά για να πετάξεις δίπλα σ’ εκείνους που αγαπάς.

Κεντρική ηρωίδα μας είναι η ιατρός Άννα Νικολάου-Κάιτ, που μαθαίνουμε από τις πρώτες σελίδες για την περιπέτεια της οικογένειάς της. Όλα ξεκίνησαν με αφορμή τον εμφύλιο σπαραγμό που ξεκλήρισε την χώρα μας. Όπως μας συστήνεται εξαρχής η ίδια η πρωταγωνίστρια: Κατάγομαι από φτωχική οικογένεια. Παιδί μεταναστών. Θα ήμουν δύο ή τριών χρόνων όταν ήρθα με τη μητέρα από την πατρίδα. Ο εμφύλιος βρήκε τους γονείς μου νιόπαντρους κι εμένα στα σπάργανα (…) Ήταν τότε που ο πατέρας ανέβηκε στο καράβι.

Την ίδια διαδρομή προς την Αμερική την ακολούθησε και η ίδια με τη μάνα της έπειτα από ενάμιση χρόνο. Όταν αργότερα μαζεύτηκαν οι πρώτες πενιχρές οικονομίες, ήρθε και η γιαγιά κοντά μας. Ο παππούς είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο.

Η γιαγιά Φώτω ήταν σεβαστή από όλους. Ένα λιμάνι η αγκαλιά της και μια Εκκλησία η ψυχή της όπως μας περιγράφει. Σύντομα η Άννα αποκτά μια αδερφή. Η Φωτεινή ή "Μικρό" της οικογένειας, όπως καθιερώθηκε από όλους.

Η Άννα γίνεται γιατρός. «Τελείωσα Παθολογία. Το όνειρο του πατέρα και το δικό μου μπήκε στη τελική ευθεία», μας εμπιστεύεται ενθουσιασμένη. Η Φωτεινή στον αντίποδα ακολουθεί το λειτούργημα της δασκάλας, δημιουργώντας συγχρόνως και την δική της οικογένεια.

Από αυτό το σημείο και έπειτα γινόμαστε συνοδοιπόροι όλων εκείνων των απρόβλεπτων γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή της Άννας. Η αφετηρία μας είναι η αγάπη που χτυπά τα φύλλα της καρδιάς της σε μια τυχαία συνάντηση στο νοσοκομείο που εργάζεται, στο Σικάγο.

Στις επόμενες σελίδες θα νιώσουμε τον έρωτα, τα σύνορα και τις πνευματικές γέφυρες της θρησκείας, την απόρριψη, τις δραματικές εξελίξεις και την πίστη των ανθρώπων πως τελικά μπορούν να τα καταφέρουν κόντρα σε όλους και σε όλα.

Οφείλω να ομολογήσω πως η διήγηση της συγγραφέως με συνεπήρε. Ένιωθα καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης πως ήμουν συνοδοιπόρος και μάρτυρας στα πολυτιμότερα προσωπικά μυστικά της ηρωίδας μας, τα οποία και προοριζόταν να καταλύσουν με ευλάβεια στην καρδιά μου.

Μία από τις αιτίες είναι ότι οι πρωταγωνιστές τηρούν με σχολαστική προσήλωση τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας, τα οποία αποτελούν και την ισχυρή σύνδεσή τους με την μητέρα Ελλάδα. Ένα στοιχείο που πραγματικά με συγκίνησε.

Καλή ανάγνωση σας εύχομαι Φίλοι μου!
Κλικ για περισσότερα του Θεόφιλου Γιαννόπουλου
Το μυθιστόρημα της Γεωργίας Καραβέργου-Γκριμούλα, Αγάπες δίχως σύνορα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα. Περισσότερα για το βιβλίο θα δείτε εδώ!

Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Γράφημα προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες για τις κληρώσεις και τα δώρα εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματισθεί για τις 25 Μαΐου 2017 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τις εκδόσεις Γράφημα.
k
Καλή σας τύχη!

Στην περίληψη γράφει μεταξύ άλλων:
Η Άννα μεγάλωσε, σπούδασε, σταδιο­δρό­μησε
και γνώ­ρισε την αγάπη, με τις χαρές, τους πόνους
και τις δοκι­μα­σίες που φέρνει μαζί της,
πάλεψε, έπαθε και έμαθε και τώρα,
στο «ηλιο­βα­σί­λεμα» της ζωής της, αναρωτιέται:
«…πώς να χαθεί η αγάπη,
που γεφυρώνει γη και ουρανό…
θνητούς και αθανάτους…»
ενώ στο μυαλό έρχονται τα λόγια της γιαγιάς της,
που τη συντρόφευαν σ’ όλη της τη ζωή,
χαράζοντας τον δρόμο:
«Η αγάπη, κόρη μου, έρχεται σαν ατίθασο
άτι στην καρ­διά του αν­θρώπου και δεν κυβερνιέται.
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις,
‘μα θες να ξέ­ρεις, είναι να το ζήσεις…»

Οι προτάσεις με πλάγια και έντονα γράμματα προέρχονται από το μυθιστόρημα «Αγάπες δίχως Σύνορα» της συγγραφέως Γεωργίας Καραβέργου –Γκριμούλα, Εκδόσεις Γράφημα, 2015

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη