Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ * Όταν το «σαν» μπήκε στη ζωή μας * Της αλός νεύμα * Τα κύματα * Αγάπη μου, έχασα το παιδί μας! * Αγάπησέ με αν τολμάς * Καβαλάρης θάνατος * Αιχμάλωτοι * Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει θάνατος * Ίχνος στον καθρέφτη * Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα * Αδαμάντινα τείχη: Φιανκέτο * Ματωμένος Δούναβης ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Φως όπως μανταρίνι * Κατάβασις * Θαλασσινό μονόπρακτο στο Αιγαίο ** Διάφορα άλλα: Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού * Χορός στα ποτήρια * Ιβ & Βη * Η αγάπη είναι η απάντηση ** Διηγήματα: Συνέβη στη Θεσσαλονίκη ** Παιδικά: Ο τυφώνας: Μια ιστορία για τη δυσλεξία * Τα βάσανα του Τεό και της Λέας

Το άσμα της Λιογέννητης

Για την Λιογέννητη:
Σύμφωνα με την δημοτική μας παραλογή, η Λιογέννητη είναι μια πριγκιποπούλα στο Βυζάντιο που, έχοντας χάσει τον πατέρα και τα δυο της αδέρφια, απολαμβάνει την ξεγνοιασιά της νιότης της παίζοντας με τις κόρες που την προσέχουν. Πλέκει υφαντά, χτενίζει τα μαλλιά της και είναι απλά ευτυχισμένη φτιάχνοντας πλεξίδες και γαϊτάνια ως να παγιδευτεί με μάγια για να ερωτευτεί έναν άντρα. Η μικρή χαρούμενη κοπελίτσα καταλήγει να τυραννιέται ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία ενώ χάνει την αθωότητα και την ομορφιά της.


Ποιος είδε νήλιο από βραδύς κι' άστρι το μεσημέρι, 
ποιος είδε τη Λιογέννητη να περπατή 'ς τους δρόμους,
ξεσκούφωτη, ξυπόλητη και ξεμαλλοπλεμένη; 
-Εγώ είδα νήλιο από βραδύς κι' άστρι το μεσημέρι, 
εγώ είδα τη Λιογέννητη να περπατή 'ς τους δρόμους,
ξεσκούφωτη, ξυπόλυτη και ξεμαλλοπλεμένη.

Ο μύθος της ζωντανεύει επί σκηνής στο θέατρο Παραμυθίας από την ομάδα of of project διατηρώντας αυτούσιους τους δεκαπεντασύλλαβους στίχους και, παράλληλα, δραματοποιείται και εμπλουτίζεται με ζωντανή μουσική και χορό. Σκάβοντας ανάμεσα στους στίχους δε μπορείς παρά ν' ανακαλύψεις την λαϊκή παράδοση, τα μεταφυσικά στοιχεία και την πλάνη αλλά, πέρα από αυτά τα -λιγότερο ή περισσότερο- αναμενόμενα, γνωρίζεις μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης. Όπως και να 'χει όμως, ο έρωτας εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος, παντοδύναμος κι εξουσιαστής.

Για την παράσταση:
Όμορφες ατμόσφαιρες, μυσταγωγία, στοιχεία παραμυθιού και σωματοποιημένου θεάτρου σε κάθε μέρος ενώ το γλωσσικό ιδίωμα που έχει διατηρηθεί ανέπαφο εμπλουτίζει δυναμικά το παραδοσιακό χαρακτήρα της παράστασης. Προτείνω να βρείτε την παραλογή και να την έχετε διαβάσει πριν πάτε στο θέατρο για να ξεψαχνίσετε κάθε στιχάκι της νοηματικά, όμως σε κάθε περίπτωση μη τη φοβηθείτε. Η γλώσσα είναι απλή και το σωματοποιημένο θέατρο θα σας βοηθήσει στην «ανάγνωση» όλων των αποχρώσεων.

Το σύνολο, αποτελούμενο από πλήθος εκφραστικών και καλλιτεχνικών μέσων, είναι ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο που πλησιάζει τον θεατή στην λαϊκή παράδοση και τον ψυχαγωγεί. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση από την Αλίκη Ζωγράφου ταιριάζει με την γενικότερη ατμόσφαιρα και η κίνηση και οι χορογραφίες από την Πέννυ Μποεδώφ απογειώνουν τη μυσταγωγία. Οι εντάσεις και ο ρυθμός έχουν καθοριστικό ρόλο.
Οι ισορροπίες κρατούνται ως το τελευταίο λεπτό ενώ χαρισματικές είναι όλες οι επί σκηνής ερμηνείες -δε θα μπορούσα βέβαια να μη γοητευτώ από τους μικρούς, Ερμή και Μαλένα, που κλέβουν τρόπον τινά την παράσταση, όμως το αξίζουν και φαίνεται ότι θα έχουν μέλλον.

Αν σας αρέσουν τα παραδοσιακά θέματα είναι μια ευκαιρία που δε πρέπει να χάσετε και μια από τις παραστάσεις εκείνες που φαίνεται ότι απευθύνονται στο ενήλικο κοινό, μπορούν ωστόσο να τις παρακολουθήσουν και τα παιδιά· ακόμα και να διδαχθούν μέσα από αυτή.
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Ανάψτε, βάγιαις, τα κηριά, μουνούχοι, τοις λαμπάδες, 
και στρώσετε την κλίνη μου τη λινομέταξή μου. 
Βάλετε στρώμα ναργυρό, στρώμα μαλαματένιο, 
βάλετε τα παπλώματα, τα υφάναν Ανεράδες 
και τα υφαδιοπλουμίσασι του Δράκοντα οι κύραις, 
και στρώστε πάτους βασιλκό, και πάτους μαντζουράνα, 
και πάτους δεντρολίβανο να κοιμηθούμε αντάμα.
Συντελούν:
Στον ρόλο του αφηγητή και στα κρουστά ο Νίκος Τουλιάτος 
Σκηνοθεσία -Δραματοποίηση: Νίκος Ορλωφ 
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέννυ Μποεδώφ 
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση-τραγούδι: Αλίκη Ζωγράφου 
Χορογραφίες-χορός: Πέννυ Μποεδώφ 
Σκηνικά-κουστούμια-σχεδιασμό φωτισμού: Οf Of project 
Παίζουν:
Λιογέννητη: Έλενα Πετρόπουλου
Κωνσταντής: Κωνσταντίνος Κατσούγκρης 
Στους υπόλοιπους ρόλους οι Νίκος Τουλιάτος, Αλίκη Ζωγράφου, Πέννυ Μποεδώφ και οι μικροί Ερμής και Μαλένα 
Εώς 26 Νοεμβρίου κάθε Κυριακή στις 18:30 στο Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27 Κεραμεικός, 2103457904, 6947425390

Οι πλαγιογραμμένοι στίχοι είναι αποσπάσματα της παραλογής της Λιογέννητης

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος, Γουον-πιένγκ ΣονΚαβαλάρης θάνατος, Άρη ΠαχήΧορός στα ποτήρια, Γεωργίας ΤάτσηΤης αλός νεύμα, Κωνσταντίας Σκανδάλου-ΚορδολαίμηΤα κύματα, Βιρτζίνια ΓουλφΑγάπη μου, έχασα το παιδί μας! Θοδωρή ΠολίτηΟ τυφώνας: Μια ιστορία για τη δυσλελία, Όλγας Κέγκου
Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα, Μ. Φιλιππάτου και Η αγάπη είναι η απάντηση, Γ. ΑρβανίτηΣτην άλλη πλευρά του κρεβατιού, Άνθιας Χριστοδούλου-ΘεοφίλουΑιχμάλωτοι, Κωνσταντίνου ΣαγκριώτηΊχνος στον καθρέφτη, Ελευθερίας ΜεταξάΑγάπησέ με αν τολμάς, Ηλιάνας ΚλειτσογιάννηΙβ και Βη, Ευθύμιου ΣακκάΜατωμένος Δούναβης, Παρασκευής Καριώτου
Σκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤα βάσανα του Τεό και της Λέας, MuzoΘαλασσινό μονόπρακτο στο Αιγαίο, Πασχαλίας ΑστερινούΚατάβασις, Θεοδόση ΠαπαδημητρόπουλουΜια φορά κι έναν καιρό, Άρης από το ΑρίSTARχος, Η λύτρωση της αθεΐας: Εξορκίζοντας του μάγους και 10 παράθυρα ανοιχτά
Φως όπως μανταρίνι, Έφης ΝικολαΐδουΑδαμάντινα τείχη: Φιανκέτο, Ελένης Σίντου