Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Γωγώ Ψαχούλια για το Αν ήσουν εδώ

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Γ.Ψ.: Η φαντασία μου ήταν πάντοτε πολύ ζωηρή, διάφορες ιστορίες «χόρευαν» μέσα στο κεφάλι μου για καιρό, και απαιτούσαν να αποδράσουν. Μη μπορώντας άλλο να τις τιθασεύσω, αφέθηκα στο συναίσθημα, έδωσα «σάρκα και οστά» στους ήρωές μου και «στρώθηκα» στη δουλειά.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Γ.Ψ.: Στον φορητό μου υπολογιστή, κλεισμένη στο μικρό δωμάτιο του γιού μου, παρέα με μια κούπα καφέ από τα χαράματα μέχρι το μεσημέρι.

Πόσο χρόνο σάς πήρε η συγγραφή;
Γ.Ψ.: Δέκα μήνες, με πολλές ξάγρυπνες νύχτες «πλέκοντας» την υπόθεση και «μιλώντας» με τους ήρωες, με καθημερινή εξάωρη δουλειά και πολλά γράψε-σβήσε.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Γ.Ψ.: Σύγχρονο, πολυπρόσωπο, αληθοφανές, βγαλμένο μέσα από τη ζωή, ζωηρό με πολλές εντάσεις και αγωνία, αλλά και με πολλή συγκίνηση. Με δυνατές σκηνές που κόβουν την ανάσα, γρήγορη εξέλιξη πλοκής και συνεχείς, απρόβλεπτες ανατροπές μέχρι και την τελευταία του σελίδα.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Γ.Ψ.: Όλγα και Φιλιώ: Δυο κορίτσια που γνώρισαν τη βία, την καταπίεση, τον εξευτελισμό στην ψυχή και στο σώμα. Η κοινή τραγική τους μοίρα τις έδεσε με μια δυνατή φιλία. Η απελπισία τις οδήγησε σε μια σειρά από ένοχα μυστικά που τις ανάγκασαν ν’ ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους. Σήμερα, το παρελθόν που τις στοιχειώνει, απειλεί ν’ αποκαλυφθεί με απρόβλεπτες για όλους, συνέπειες.
Οδυσσέας: Ένας τραγικός πατέρας που βρίσκει τη μοναχοκόρη του μέσα σε μια λίμνη αίματος. Η είδηση της απόπειρας αυτοκτονίας αναστατώνει τη Χριστίνα και τη γυρίζει στο χθες.
Χριστίνα: πιόνι της μοίρας, του έρωτα και των μυστικών, αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια της, να διεκδικήσει και να κερδίσει όλα όσα της ανήκουν. Στην προσπάθειά της αυτή πιάνεται στην ίδια της την παγίδα.
Χριστίνα, Οδυσσέας, Δανάη, Όλγα, Φιλιώ: Τόσες ζωές παγιδευμένες σ’ ένα κύκλο μυστικών, όπου δοκιμάζονται οι αντοχές και τα όρια. Αθώοι και ένοχοι ζητούν λύτρωση σε μια περιπέτεια γεμάτη έρωτα και μίσος, φιλία και προδοσία, ψέματα και λάθη, ίντριγκες και δολοπλοκίες, θυσίες δίχως λογική, ένοχα μυστικά και ανατροπές.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Γ.Ψ.: Αγάπησα κάθε του λέξη, κάθε ιστορία, κάθε ανατροπή, καθώς και τις βουτιές μου στα αντικρουόμενα συναισθήματα που ένιωθα όταν το έγραφα. Τελικά, όμως, αυτό που αγαπώ σ’ αυτό το βιβλίο είναι το ότι έχει «ψυχή».

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Γ.Ψ.: Αγαπώ όλους ήρωές μου. «Καλούς» και «κακούς». Είναι δημιουργήματά μου και όλοι τους έχουν κάτι να πουν στην ψυχή του αναγνώστη. Η πιο αγαπημένη μου ηρωίδα, όμως είναι η Όλγα για το πείσμα της, την εξυπνάδα της, την εφευρετικότητά της, την επιμονή της, το δυναμισμό της... Δεν μπορώ να πω περισσότερους λόγους γιατί θα αποκαλύψω τον σημαντικό ρόλο της στην πλοκή του βιβλίου.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Γ.Ψ.: Καθώς το βιβλίο είναι ένας ύμνος στον έρωτα, στην αγάπη, μητρική, φιλική, ερωτική, ξυπνάει συναισθήματα συγκίνησης, χαράς, ικανοποίησης, προσφέρει τροφή για σκέψη, μηνύματα, μέσα αλλά και πίσω από τις λέξεις, μαθήματα ζωής.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Γ.Ψ.: Να μην είναι γερά και ευτυχισμένα τα αγαπημένα μου πρόσωπα.

Φοβάστε...
Γ.Ψ.: Τα απρόβλεπτα γεγονότα που δεν μπορώ να ελέγξω.

Αγαπάτε...
Γ.Ψ.: Τη ζωή, την ελευθερία, τους ανθρώπους, τα ζώα, τη φύση και φυσικά το διάβασμα.

Ελπίζετε...
Γ.Ψ.: Σε ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Θέλετε...
Γ.Ψ.: Να βλέπω γύρω μου πιο χαρούμενα παιδιά με πολλά όνειρα κι ελπίδες, ενήλικες χωρίς κατάθλιψη, αλλά με χαμόγελα αισιοδοξίας στα πρόσωπά τους και την πατρίδα μου ν’ αποκτήσει πια το κύρος που της αξίζει.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Γ.Ψ.: Το «Αν ήσουν εδώ» είναι ένα βιβλίο για όλους. Θα το λατρέψουν όμως ως επί το πλείστον οι γυναίκες. Εκείνες που κρύβουν μέσα τους ρομαντισμό, αλλά και δυναμισμό, εκείνες που πιστεύουν στον μεγάλο έρωτα και στην αγάπη, αλλά αναζητούν και την περιπέτεια. Εκείνες που κάνουν όνειρα, αλλά πατάνε και γερά στη γη. Εκείνες που νιώθουν αδύναμες και έρμαια της μοίρας τους, αλλά κι εκείνες που έχουν πείσμα, επιμονή και δεν το βάζουν κάτω στις αντιξοότητες της ζωής. Όλες θα ταυτιστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τις ηρωίδες, θα βρουν στοιχεία του εαυτού τους, θα νιώσουν θυμό, λύπη, συγκίνηση, αγωνία, αγανάκτηση, πολλές φορές αγαλλίαση και δικαίωση, ίσως χαμογελάσουν, ίσως δακρύσουν, μα σίγουρα θα το απολαύσουν.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Γ.Ψ.: Μέσω της αναπάντεχης εξέλιξης της πλοκής με την ολοκλήρωση κάθε κεφαλαίου, ο αναγνώστης κατακλύζεται από ποικίλα συναισθήματα που ανοίγουν δρόμους ανεξερεύνητους της ψυχής του και τον καθιστούν δυνατό να θέσει τη ζωή του σε μια νέα αναζήτηση. Μέσα από τα πάθη, τα λάθη, τα διλήμματα, τα αδιέξοδα, τα μυστικά, τις κρυφές σκέψεις και τους πόθους των ηρώων, θα μεταφερθεί σ’ έναν κόσμο φανταστικά πλασμένο αλλά ταυτόχρονα τόσο ρεαλιστικό που τον καθιστά ένα με τους ήρωες. Θα αναζητήσει τα δικά του φωτεινά μονοπάτια. Θα νιώσει πληρότητα, θα απολαύσει το ταξίδι.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Γ.Ψ.: Στα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο, σε επιλεγμένα supermarkets και φυσικά στις εκδόσεις ΕΞΗ.

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Γ.Ψ.: Συνήθως στο σπίτι μου, όταν γράφω ή διαβάζω ή σε κάποια βόλτα μου στην παραλία γιατί λατρεύω τη θάλασσα, στο e-mail μου gogopsachoulia@yahoo.com, στην επίσημη σελίδα του Αν ήσουν εδώ και φυσικά στο προφίλ μου στο facebook.

Ποιο χρώμα τού ταιριάζει;
Γ.Ψ.: Το κόκκινο, του έρωτα, της έντασης και του πάθους.

Ποια μουσική;
Γ.Ψ.: Μια τρυφερή, αισθησιακή μπαλάντα, όπως το “I will always love you”, αφού ο έρωτας και η αγάπη κυριαρχεί στις ζωές των ηρώων ή ακόμα κι ένα δυναμικό ροκ τραγούδι, όπως το “Crying of the sun”, αφού το βιβλίο είναι σύγχρονο, δυναμικό, γεμάτο ένταση και ισορροπεί ανάμεσα στο ρομαντισμό και στη σκληρή όψη της ζωής.

Ποιο άρωμα;
Γ.Ψ.: Της μανόλιας.

Ποιο συναίσθημα;
Γ.Ψ.: Ένταση.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Γ.Ψ.: Μια ποιοτική τηλεοπτική σειρά ή ακόμα και μια κινηματογραφική ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Γ.Ψ.: Μουσικοσυνθέτης.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Γ.Ψ.: Είναι τόσοι πολλοί οι αγαπημένοι μου συγγραφείς, Έλληνες και μη, που δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Ο καθένας έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να μιλάει στην καρδιά μου. Δεν θα ήταν δίκαιο και για τους υπόλοιπους να αναφέρω μόνο έναν.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Γ.Ψ.: Δεν έχω δεχτεί επιρροή, τουλάχιστον όχι συνειδητά, από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Ίσως να έχω επηρεαστεί κάπως από τα αναγνώσματά μου γενικότερα, αλλά έχω το δικό μου ύφος και τα δικά μου μονοπάτια προσέγγισης των θεμάτων μου και τον τρόπο γραφής. Σίγουρα, οι πιο κατάλληλοι να απαντήσουν σ’ αυτό είναι οι αναγνώστες μου.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε τη συνέχεια και τις τύχες τους;
Γ.Ψ.: Δεν είχε ποτέ περάσει απ’ το μυαλό μου πως θα μπορούσαν οι ήρωές μου να με κατευθύνουν, μέχρι που εξεπλάγην πραγματικά, από τον απίστευτο τρόπο που τελικά με οδηγούν εκεί που εκείνοι επιθυμούν σύμφωνα με το χαρακτήρα τους, τα βιώματά τους, τα όνειρά τους, τα θέλω τους. Είναι σα να μου την έχουν στήσει στη γωνία και με περιμένουν πεισματικά να ανατρέψουν τις ζωές που εγώ έχω προκαθορίσει γι’ αυτούς. Είναι κάτι, γοητευτικό, μαγικό.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Γ.Ψ.: Σαφώς χρειάζεται φαντασία πάνω απ’ όλα. Και η εμπειρία στη ζωή, αλλά και στο διάβασμα είναι απαραίτητη. Πώς μπορεί να εκφραστεί κανείς εάν δεν έχει ζήσει, αν δεν έχει διαβάσει, αν δεν έχει τριφτεί με τις λέξεις, αν δεν έχει νιώσει τον έρωτα,τη μαγεία, τη συγκίνηση; Πώς μπορεί να τα δώσει ο ίδιος στο κοινό; Δεν μπορείς να ξυπνήσεις ένα πρωί και να πεις «θα γίνω συγγραφέας», αν πρώτα δεν έχεις κολυμπήσει στα πελάγη της λογοτεχνίας, αν δεν έχεις χαθεί στα σοκάκια της φαντασίας.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Γ.Ψ.: Ένα βιβλίο πρέπει να έχει δυνατή ιστορία, με ρεαλιστική αφήγηση, έξυπνους διαλόγους, απρόβλεπτες καταστάσεις, πολύ συναίσθημα, ίσως κάποιο απρόσμενο τέλος, πολλά χρώματα και περιγραφές ώστε οι ήρωες να ζωντανεύουν στα μάτια του αναγνώστη, πολλά μηνύματα, δικαίωση, γέλιο ή δάκρυα. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται πολλή δουλειά και κατάθεση ψυχής.

Τι την αποτυχία;
Γ.Ψ.: Μια επίπεδη αφήγηση, «άχρωμοι και άοσμοι» ήρωες χωρίς προσωπικότητα και δράση, μεγάλες, κουραστικές περιγραφές, δυσνόητες λέξεις και εκφράσεις, η απουσία ζωηρών διαλόγων, η έλλειψη «εικόνας», συναισθήματος, μηνυμάτων και η προχειρότητα.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Γ.Ψ.: Η λέξη «κατάχρηση» παραπέμπει σε κάτι αρνητικό. Σε καμία περίπτωση η βιβλιοφαγία δεν μπορεί να είναι αρνητική. Στο κάτω-κάτω το διάβασμα το επιλέγουμε εμείς, δεν μας το επιβάλει κανείς, είναι ο δικός μας τρόπος απόδρασης και ψυχαγωγίας, η δική μας ανάγκη για ταξίδια του μυαλού και της φαντασίας.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Γ.Ψ.: Τα δάκρυα κάποτε στεγνώνουν!
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας το Ριντ Φερστ

Το μυθιστόρημα της Γωγώς Ψαχούλια, Αν ήσουν εδώ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ. Διαβάστε κι ένα απόσπασμα!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη