Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Οι ψυχές μας τη νύχτα

Σίγουρα τα βιβλία έρχονται και κουμπώνουν στη συναισθηματική μας κατάσταση. Η ψυχολογία μας τρόπον τινά μας οδηγεί στην επιλογή ενός τρυφερού, ενός ατμοσφαιρικού, ενός κοινωνικού, ενός χιουμοριστικού ή ενός αγωνιώδους βιβλίου αντίστοιχα. Είναι ωστόσο εκείνες οι φορές που το βιβλίο φαίνεται να επιλέγει εμάς, που όλα του τα νοήματα έρχονται να καλύψουν κάθε μικρή ρωγμή της ψυχικής μας κατάστασης.
Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή με το μυθιστόρημα του Κεντ Χαρούφ «Οι ψυχές μας τη νύχτα». Μία ιστορία για τον απρόσμενο έρωτα δύο ηλικιωμένων ανθρώπων, οι οποίοι αφού έχουν βιώσει την απώλεια των συζύγων τους, αναζητούν ο ένας στον άλλο τη συντροφικότητα και τη στοργή.
Η αλήθεια είναι ότι πιάνοντας το στα χέρια μου δεν περίμενα ότι θα ερχόμουν αντιμέτωπος με μία τόσο δυνατή γραφή. Σαφώς το εξώφυλλο με δύο πολύ αγαπημένους ηθοποιούς -το βιβλίο έχει γίνει και ταινία- σε προϊδεάζει για κάτι αρκετά δυνατό, δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ένα τέτοιο εξώφυλλο αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για το περιεχόμενο.
Και το περιεχόμενο θεωρώ ότι θα αναδεικνύονταν ακόμη και με την επιλογή του πιο πρόχειρου εξωφύλλου. Γιατί το κείμενο σε κατακτά και δημιουργεί εικόνες πέρα από πλαίσια και αισθητικές. Λιτό λεξιλόγιο, δυνατές περιγραφές, λόγος μεστός χωρίς κανένα κενό. Όλα αυτά μαζί αποτυπώνουν μία πραγματικότητα σύγχρονη, ρεαλιστική και συνάμα απίστευτα ρομαντική.
Ένας ρομαντισμός που ξεχειλίζει σε πολλά επίπεδα προσέγγισης. Έτσι έχουμε μία ρομαντική προσέγγιση του έρωτα, μία της τρίτης ηλικίας και των δυσκολιών της, αλλά και εκείνη της ανθρώπινης φύσης σε ευρύτερη κλίμακα. Κάθε διάλογος έχει τη δική του βαρύτητα, κάθε χαρακτήρας είναι απόλυτα ταιριαστός και δικαιολογημένος στη δομή που τοποθετείται και η συγκινησιακή φόρτιση που προκαλείται έρχεται αβίαστα χωρίς επιτηδευμένα τρικ ακραίων γεγονότων.
Ένα μυθιστόρημα που θα θυμάμαι για πολύ καιρό ακόμη, για το γλυκόπικρο τέλος του, αλλά κυρίως για την απλότητα της γραφής του, που μου θύμισε ότι πολλές φορές το εκφραστικά απλό είναι και το πιο ουσιαστικό.
Καλές αναγνώσεις.
Περισσότερα του Χάρη Μαύρου
Βρείτε τον Χάρη Μαύρο στο instagram ή στη σελίδα του στο facebook

Το μυθιστόρημα του Κεντ Χαρούφ, Οι ψυχές μας τη νύχτα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Περισσότερα για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

Ο Κεντ Χαρούφ υπήρξε συγγραφέας έξι μυθιστορημάτων. Με τον φωτογράφο Πήτερ Μπράουν έχει γράψει το West of Last Chance. Έχει λάβει άπειρες τιμητικές διακρίσεις όπως τo Whiting Foundation Writer’s Award, το Mountains & Plains Booksellers Award, το Walla Stegner Award. Έχει λάβει ειδικό έπαινο από το PEN/Hemingway Foundation. Υπήρξε φιναλίστ του National Book Award. Πήρε επίσης τα βραβεία Los Angeles Times Book Prize, και New Yorker Book Award. Το βιβλίο του Βenediction μπήκε στον τελικό κατάλογο υποψηφίων για το Folio Prize. Πέθανε τον Νοέμβρη του 2014, σε ηλικία εβδομήντα ενός ετών.

Κερδίστε το!
Το koukidaki προσφέρει το μυθιστόρημα σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε το k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες σχετικές πληροφορίες εδώ. Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 20 Δεκεμβρίου 2018 και το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από το koukidaki.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη