Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Βαγγέλης Γιατρούτσικος-Πράττος, ο Πέτρος Κουτρουμπίλας και οι Ονειρικές αφηγήσεις

Το The Weird Side Daily είναι μια ομάδα ανθρώπων με κοινά όνειρα, στόχους και ανησυχίες. Η ενασχόληση με τη συγγραφή και η θεά Τύχη –η οποία προνόησε έτσι ώστε να βρεθούν οι ιδρυτές του TWSD, στο κατάλληλο μέρος τη σωστή στιγμή– ένωσε με ισχυρούς δεσμούς τα μέλη της ομάδας, τα οποία έκτοτε συμπορεύονται σε αυτό το μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Φαντασίας. Η δραστηριότητα του TWSD είναι πολυσχιδής και κυμαίνεται από την αρθρογραφία, μέχρι τη συγγραφή κάθε λογής λογοτεχνικών κειμένων, την έκδοση περιοδικού, την πραγματοποίηση συνεντεύξεων, την υποστήριξη μεγάλων και μικρών φεστιβάλ ή δρώμενων, τη διεξαγωγή ομιλιών κ.α.
Δύο μέλη τους, με αφορμή την κυκλοφορία της συλλογής Ονειρικές αφηγήσεις, μιλούν για το βιβλίο...
Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Βαγγέλης Γιατρούτσικος-Πράττος: Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να πούμε δυο λόγια για το βιβλίο μας. Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε προγραμματίσει να κυκλοφορήσουμε άμεσα κάποιο βιβλίο. Ωστόσο, πριν μισό χρόνο, είχαμε επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες του Fantasmagoria Festival, όπου ήμασταν χορηγοί επικοινωνίας και είχαμε τον δικό μας πάγκο, έτσι ώστε να προωθήσουμε το πρώτο μας περιοδικό «TWSD Magazine». Η άψογη δουλειά που έκανε με το περιοδικό η γραφίστρια και συνιδρύτρια της σελίδας Μάγδα Ασημακοπούλου, μας έφερε σε επαφή με διάφορους εκδοτικούς οίκους. Οι προτάσεις που είχαμε ήταν αρκετές, αλλά καταλήξαμε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ελκυστής, διότι μας έκαναν την πιο αξιόλογη. Στην αρχή, μας ζητήθηκε από τον εκδότη να γράψουμε μερικά διηγήματα οι ιδρυτές της σελίδας: Γιατρούτσικος-Πράττος Βαγγέλης, Μάγδα Ασημακοπούλου, Πέτρος Κουτρουμπίλας και Αγγελική Παπανικήτα. Θεωρήσαμε όμως σωστότερο, να αναδείξουν το συγγραφικό τους ταλέντο και άλλοι συγγραφείς. Τότε, γεννήθηκε στο μυαλό μου η ιδέα για τη δημιουργία μιας σειράς βιβλίων όπου θα περιέχουν διηγήματα τα οποία θα κινούνται γύρω από μια θεματολογία, αλλά θα έχουν κοινή αισθητική και λογοτεχνική κατεύθυνση. Κάπως έτσι, ξεπήδησε η πρώτη ανθολογία διηγημάτων The Weird Side Tales, με τίτλο «Ονειρικές Αφηγήσεις». Η συλλογή περιλαμβάνει τέσσερα διηγήματα των ιδρυτών της σελίδας και δεκατρία των διακριθέντων συγγραφέων.

Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Πέτρος Κουτρουμπίλας: Ονειρικό. Τα δεκαεπτά διηγήματα που εξιστορούνται από τους συγγραφείς της συλλογής κινούνται στους κόσμους των ονείρων και των φανταστικών τόπων. Αν και το εφιαλτικό στοιχείο κυριαρχεί, η λειτουργία του ονείρου στις ιστορίες των πρωταγωνιστών είναι σε κάθε διήγημα διαφορετική· εξαιτίας αυτού θα απέφευγα να χαρακτηρίσω το βιβλίο ως «εφιαλτικό». Οι ποικιλόμορφες επιδράσεις των ονείρων στις ζωές των ηρώων συμβάλλουν στην ανάδειξη της σημασίας των ονείρων για τον άνθρωπο. Τα βλέπουμε να ενεργούν με διάφορους τρόπους: είτε ως οιωνοί, είτε ως παράγωγα τύψεων για λάθη του παρελθόντος είτε ακόμη και ως μέσα για την επιβίωση των ανθρώπων στην πραγματική ζωή. Η κυριαρχία του ονειρικού στοιχείου, λοιπόν, με κάθε τρόπο με οδηγεί στο να χαρακτηρίσω το βιβλίο ως «ονειρικό».

Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Πέτρος: Να ξεκινήσει, αρχικά, να το διαβάζει δίχως τις προκαταλήψεις που περιβάλλουν τα λογοτεχνικά είδη του φανταστικού και του τρόμου. Το θέμα του ονείρου, που επιλέχθηκε για την πρώτη αυτή συλλογή, έδωσε μεγάλη ελευθερία στους συγγραφείς οι οποίοι όντως κινήθηκαν στα πλαίσια του τρόμου, και κυρίως του εφιάλτη. Όμως, στην ουσία τους, οι ιστορίες αποτελούν ανθρώπινες -ή και θεϊκές ιστορίες- ικανές να μεταφέρουν διαφορετικά συναισθήματα στους αναγνώστες. Μέσα από τα ταξίδια των ηρώων, είμαι σίγουρος ότι οι αναγνώστες θα ταυτιστούν, θα ενστερνιστούν και θα αγκαλιάσουν τους πολυσχιδείς χαρακτήρες αυτής της συλλογής, όπως εκείνοι ξεπήδησαν από την καλπάζουσα φαντασία των συγγραφέων. Ας μην επικεντρωθούν, λοιπόν, στο γεγονός ότι ενδέχεται να συναντήσουν αλλόκοτα ή απόκοσμα όντα στη συλλογή και να αφεθούν σε δεκαεπτά ονειρικά ταξίδια που θα καταφέρουν να τους τέρψουν σε μεγάλο βαθμό τόσο λογοτεχνικά όσο και συναισθηματικά.

Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν  ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Β.Γ.Π.: Θα ήταν ένα ταξίδι στα έγκατα του νου. Σε αυτές τις ανήλιαγες γωνίες της ψυχής τις οποίες φοβόμαστε να κοιτάξουμε με βλέμμα καθαρό και ειλικρινές. Τα διηγήματα σκοτεινής φαντασίας, είναι ο καθρέπτης του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Τέτοιου είδους ταξίδια διαρκούν για λίγο μόνο, αλλά πρέπει να γίνονται συχνά. 

Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο
Β.Γ.Π.: Θα παραθέσω ένα απόσπασμα από τον πρόλογο, το οποίο χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία της σελίδας.
«Δίνουμε έναν αγώνα υπέρβασης της προκατάληψης, που συνδέεται με τη συνεχή απόρριψη μιας τόσο σημαντικής λειτουργίας της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτή της φαντασίας. Η φαντασία προσφέρει μια διορατική και σχεδόν ψυχαναλυτική ματιά στην πεζή προοπτική της καθημερινότητας. Μέσα από τη φαντασία έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε την ουσία της ύπαρξης– κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί υπό το ψυχρό πρίσμα της λογικής. Οπότε, όσο είμαστε σε θέση, θα μαχόμαστε έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσουμε την αξία της φαντασίας και τη δυναμική της εντός της ζωής μας, όχι μόνο σε λογοτεχνικό, αλλά και σε πνευματικό επίπεδο.»
Η συλλογή Ονειρικές αφηγήσεις, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενος Ελκυστής.
Οι «Ονειρικές Αφηγήσεις» είναι μια εμπνευσμένη συλλογή δεκαεφτά διηγημάτων, η οποία ξεπήδησε μέσα από τον αλλόκοτο κόσμο της ονειροφαντασίας. Υπάρχει μια έντονη διακύμανση όσον αφορά το περιεχόμενο, τον τρόπο γραφής και τις αισθητικές-υφολογικές επιλογές. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής είναι οι ονειρικοί τόποι και η ασυνείδητη εισβολή του κόσμου του Μορφέα στη ζωή των ηρώων. Η φαντασία των συγγραφέων αφέθηκε ελεύθερη και δημιούργησε χιμαιρικά τοπία, αλλόκοσμα όντα, εφιαλτικά μοτίβα και άβολες καταστάσεις, συνθέτοντας με αυτό τον τρόπο ένα παζλ Φαντασίας και Τρόμου. Η δυναμική των διηγημάτων δίνει πολλές υποσχέσεις για τα βιβλία της σειράς The Weird Side Tales, τα οποία θα επακολουθήσουν.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη