Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Έρρικα Μπρόγερ

Γεννήθηκε στη Βιέννη στις 17 Νοεμβρίου του 1943 από Έλληνα πατέρα και Αυστριακή μητέρα κι έγινε ευρύτερα γνωστή ως καλλιτεχνικό ντουέτο με την αδελφή της, Μαργαρίτα. Το 1952 ήρθε στην Ελλάδα και σπούδασε φωνητική στο Ωδείο Αθηνών, τραγούδι στη Σχολή Τζουανέα και χορό στη Σχολή Ρυθμικής και Μπαλέτου της Έλλης Ζουρούδη. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όλοι... κουνιόμαστε» (των Ν. Καμπάνη και Β. Μακρίδη, θέατρο Αθήναιον, καλοκαίρι 1981).
Μετά από παραμονή στο Βελγικό Κογκό, όπου επιδόθηκε στο χορό και το τραγούδι, επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα το 1959. Υπήρξε πρώτη σύζυγος του ηθοποιού Κώστα Βουτσά, με τον οποίο απέκτησαν τη Σάντρα. Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 2020.
Στη φωτογραφία ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα του καλλιτεχνικού ζεύγους στο περιοδικό «Θησαυρός» (τ. 1180, 6/7/1961).
Ξεκίνησε με την κατά δύο χρόνια μικρότερη αδελφή της από τ’ «Αστέρια» της Γλυφάδας και συνέχισαν στο μουσικό θέατρο και την επιθεώρηση, όπου διέπρεψαν με το ταλέντο, τη χάρη και τη σκηνική τους εμφάνιση. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όλα τα μωρά... στη δίψα» (των Χάρη Ρώμα και Ντίνου Σπυρόπουλου, θέατρο Μετροπόλιταν, καλοκαίρι 1990).
Μετά το 1974 ακολούθησε χωριστή καριέρα από την αδελφή της ως χορεύτρια με τον Βαγγέλη Σειληνό και τον Φώτη Μεταξόπουλο. Στη φωτογραφία βιογραφικό σημείωμα του περιοδικού «Θησαυρός» (τ. 1276, 9/5/1963).
Κύκνειο άσμα της ήταν η «Παριζιάνα» στο θέατρο Μπρόντγουαίη (2019), από όπου είχε ήδη αποσυρθεί λόγω προβλημάτων υγείας.
Στον κινηματογράφο τραγούδησε με την αδελφή της σε 21 ταινίες, με πρώτη την «Όταν λείπη η γάτα» (1962) και τελευταία τον «Ποδόγυρο» (1980). Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Πρώτο» για την πρώτη της εμφάνιση ως ηθοποιός (τ.195, 13/3/1964).
Ως ηθοποιός εμφανίστηκε σε μόλις εφτά ταινίες, με πρώτη τα «201 καναρίνια» (1964) και τελευταία την «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ» (1981). Στη φωτογραφία δημοσίευμα του περιοδικού «Downtown» (τ. 93, 31/8/2017) όπου είχε μιλήσει για τις αναμνήσεις της για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο.
Επίσης εμφανίστηκε σε τέσσερις βιντεο-ταινίες της δεκαετίας του 1980.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στο ιστορικό πρώτο σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, το «Σπίτι με τον φοίνικα» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1970) και στη σειρά «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» (ΕΤ1, άνοιξη 1990), καθώς και σε διάφορα μουσικοχορευτικά προγράμματα. Στη φωτογραφία ένα δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (τ. 621, 16/1/1970).
Η λαμπρή αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον είκοσι εξώφυλλα περιοδικών (η έρευνα συνεχίζεται).
Κλικ για περισσότερα της Τζένης Κουκίδου
Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, τα δημοσιεύματα και κάποια από τα εξώφυλλα προέρχονται από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Τα υπόλοιπα εξώφυλλα προέρχονται από το www.retromaniax.gr.
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη