Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

«Ξεκίνησα να γράφω μετά από μία μεγάλη απώλεια», Στέλλα Σαμαρά

Γνωρίστε την ερμηνεύτρια, συνθέτρια, στιχουργό κ.ά., τη Στέλλα Σαμαρά, διαβάστε αυτά που μου απαντά στις ερωτήσεις μου και ακούστε τα τραγούδια της. Πρόκειται για εξαιρετική καλλιτέχνιδα που αξίζει να την ανακαλύψετε!
Ποια η σχέση σας με τη μουσική; Πώς μπήκε στη ζωή σας;
Στέλλα Σαμαρά: Η μουσική και το τραγούδι ήταν πάντα εκεί, κάπου κρυμμένα, χωρίς να το καταλαβαίνω. Νομίζω λόγω της μαμάς μου... Εκείνη είχε -και συνεχίζει να έχει- μια υπέροχη φωνή. Όσο ήμουν μικρή με νανούριζε κάποια βράδια. Το μόνο που έχω συγκρατήσει από τότε είναι το γεγονός ότι έμπαινα στη διαδικασία να συγκρίνω τις φωνές όλων των υπολοίπων με τη δική της. Μεγαλώνοντας ίσως και να προσπαθούσα να τη μιμηθώ. Όταν δεν ήταν εκεί, έκλεινα τα μάτια μου και τραγουδούσα για να αισθάνομαι κοντά της. Κάτι τέτοιο θυμάμαι...


Ποια ήταν η πιο ιδιαίτερη στιγμή της καριέρας σας ως τώρα και γιατί;
Σ.Σ.: Απλώς προσπαθώ να υπάρχω, όσο μπορώ κι αντέχω, στο χώρο της μουσικής, που ήταν πάντα το όνειρό μου. Ακόμα όμως δεν έχω ξεκινήσει κάτι ουσιαστικό. Δε νομίζω να καταφέρω να χρησιμοποιήσω ποτέ τον όρο «καριέρα» σε όλο αυτό που κάνω. Είμαι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που ελπίζουν να ζήσουν το όνειρό τους ξυπνητοί.
Μέχρι τώρα, υπάρχουν ελάχιστες στιγμές που με έκαναν ευτυχισμένη και πολλές που δε θέλω καν να θυμάμαι. Ο περισσότερος κόσμος όταν σκέφτεται για τους "καλλιτέχνες" που υπάρχουν, κυρίως στη μουσική βιομηχανία, έχει στο μυαλό του κάτι υπερβολικά ρομαντικό. Όταν λοιπόν συνειδητοποιείς ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο, κι εσύ πρέπει να αντιμετωπίζεις συνέχεια άσχημες κι αγχωτικές καταστάσεις (αν θες όντως να ζήσεις αυτό που θεωρείς όνειρό σου), δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς. Κανένας δεν πρόκειται να σε στηρίξει εάν δεν έχει κέρδος από σένα. Αυτό στην εποχή μας είναι γενικότερος κανόνας.
Η πιο ιδιαίτερη στιγμή λοιπόν, ήταν η στιγμή που άρχισε να υπάρχει στη ζωή μου ο Μάνος Ελευθερίου. Μία εντελώς τυχαία στιγμή, που άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία μου και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Τότε που σκεφτόμουν να τα παρατήσω όλα, ξαφνικά άρχισα πάλι να πιστεύω στην ομορφιά της ψυχής των ανθρώπων. Τότε κατάλαβα ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να βρίσκονται δίπλα σου επειδή αυτό που δημιουργείς αγγίζει την καρδιά και όχι την τσέπη ή τη ματαιοδοξία τους. Το ότι τον γνώρισα και τ’ ότι πίστεψε σε μένα και με στήριξε τόσο, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ζωής μου.
Εκτός από μουσική, γράφετε και στίχο. Πώς αισθάνεστε ότι εκφράζεστε καλύτερα καλλιτεχνικά, με τις νότες ή με τις λέξεις;
Σ.Σ.: Νομίζω με τις λέξεις. Ξεκίνησα να γράφω περίπου στα 14, μετά από μία μεγάλη απώλεια για μένα. Απλώς κλεινόμουν για ώρες σε ένα δωμάτιο και γέμιζα τα τετράδια με ό,τι μου κατέβαινε στο κεφάλι. Βέβαια, όλα εκείνα τα τετράδια τα έχω πετάξει πλέον. Από ένα σημείο κι έπειτα ξεκίνησα να γράφω στίχους. Η μουσική προέκυπτε συμπληρωματικά στη συνέχεια, επειδή ήθελα να ακούω όσα έγραφα κυρίως για ψυχολογική υποστήριξη.

Αν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή σας, τί θα μπορούσε να την αντικαταστήσει;
Σ.Σ.: Μου άρεσε πάντα να ζωγραφίζω… κυρίως πρόσωπα. Ακόμα θέλω να καταφέρω κάποια στιγμή να κάνω μερικά μαθήματα σκιτσογραφίας. Γι’ αυτό, για να μπορέσω να το εντάξω κι αυτό κάπως, αποφάσισα να ετοιμάσω κάποια σκίτσα για τα τραγούδια (αυτής της πρώτης μου δουλειάς) που θα ανεβούν στο διαδίκτυο. Δεν ήθελα να βάλω φωτογραφίες μου. Ίσως δεν είναι και ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να κάνω, αλλά είναι αυτό που αισθάνομαι πως με εκφράζει και θέλω τη δεδομένη στιγμή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Σ.Σ.: Προς το παρόν ετοιμάζω κάποια νέα τραγούδια στο στούντιο, τα οποία -εάν όλα πάνε καλά- θα κυκλοφορούν σταδιακά από την εταιρεία μου, τη Heaven. Ολόκληρο το ενορχηστρωτικό κομμάτι το έχει αναλάβει ο Νίκος Γύρας. Είναι σημαντικό για μένα να το αναφέρω αυτό γιατί πραγματικά πιστεύω ότι χωρίς τη βοήθειά του δε θα είχα πάρει απόφαση να ξεκινήσω τίποτα τέτοιο.

Ποιο είναι το όνειρό σας;
Σ.Σ.: Χμ… Έχω πολλά. Από όνειρα, άλλο τίποτα! Το όνειρό μου γενικά για τον κόσμο, είναι να υπάρχει μόνο αγάπη. Το όνειρό μου συγκεκριμένα για εμένα, είναι να καταφέρω στη ζωή μου να είμαι ήρεμη. Βέβαια, όσες πιθανότητες έχει να πραγματοποιηθεί το ένα, άλλες τόσες έχει να πραγματοποιηθεί και το άλλο.
Η Στέλλα Σαμαρά γεννήθηκε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 1994. Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στον τομέα της Ψυχολογίας. Έχει παρακολουθήσει ιδιαίτερα μαθήματα κλασικής κιθάρας από μικρή ηλικία και πιάνου τα τελευταία χρόνια. Από 14 ετών, γράφει τη δική της μουσική και στίχους. Το Δεκέμβριο του 2013 και το Δεκέμβριο του 2015 συμμετείχε με δικές της συνθέσεις σε συναυλίες των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 3 και 5 αντίστοιχα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το Νοέμβριο του 2015 συνεργάστηκε με το Μανώλη Μητσιά στη μουσική παράσταση «Το Πατάρι του Φλόκα» στον Πολυχώρο Αθηναΐς. Το 2018 η Στέλλα Σαμαρά εντάσσεται στην οικογένεια της Heaven Music και τον Ιούνιο κυκλοφορεί το single «Της ζωής μου το χρυσάφι» και το μέλλον είναι λαμπρό για τη σπουδαία ερμηνεύτρια ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 2019 κυκλοφόρησε από την Heaven Music το single Δήλωσα παραίτηση σε στίχους και μουσική δική της. Στις 9 Απριλίου 2020 κυκλοφόρησε το πιο πρόσφατο single Σ΄έχω χάσει πια σε στίχους και μουσική δική της από την Heaven Art.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη