Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Κώστας Χαρίτος και το Κόκκινο

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Κώστας Χαρίτος: Συνήθως δεν θυμάμαι πως σκέφτομαι τις ιδέες μου, αλλά το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί εξαίρεση. Βασίζεται σε ένα διήγημα που έγραψα το 2008 για τον διαγωνισμό που διοργανώθηκε στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας Ερμούπολης με θέμα το κόκκινο χρώμα.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Κ.Χ.: Περίπου δύο χρόνια.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Κ.Χ.: Θα χρησιμοποιούσα την τελευταία φράση από το οπισθόφυλλο. Ένα μυθιστόρημα για την τέχνη και την εξουσία, για την προσπάθεια του ανθρώπου να αγγίξει την τελειότητα και το τίμημα που πρέπει να πληρώσει.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Κ.Χ.: Το βιβλίο είναι τρεις διαφορετικές ιστορίες που συγκλίνουν σε μία. Ο Ιάσονας είναι ένας ζωγράφος που προσπαθεί να πετύχει το τέλειο κόκκινο χρώμα. Ο Κόρι είναι προγραμματιστής και έχει αναλάβει να κατασκευάσει έναν αλγόριθμο που ανακαλύπτει αριστουργήματα της τέχνης χωρίς τη μεσολάβηση ανθρώπων. Ο Ιβάν είναι μυστικός πράκτορας και η αποστολή του είναι να εμποδίσει όσους εναντιώνονται στα συμφέροντα της χώρας του. Το κόκκινο χρώμα του Ιάσονα θα οδηγήσει τις ζωές αυτών των τριών ανθρώπων στο ίδιο μονοπάτι, όπου θα πρέπει να αναμετρηθούν με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό τους.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Κ.Χ.: Αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξω, θα ξεχώριζα τη «Βίβλο του αυτονόητου» και τις τρεις στιγμές που αλλάζει η ροή των πραγμάτων για τους ήρωές μου. Δηλαδή, όταν ο Κόρι ανακαλύπτει το «κλειδί» για να δουλέψει το πρόγραμμά του, ο Ιάσονας βρίσκει το συστατικό που έλειπε από το χρώμα του και ο Ιβάν συνειδητοποιεί ποιοι είναι οι κρυφοί πληροφοριοδότες του.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Κ.Χ.: Μου αρέσουν και οι τρεις ήρωες για διαφορετικούς λόγους, αλλά ξεχωρίζω τον Ιάσονα γιατί είναι παθιασμένος με την τέχνη του και όταν χρειάζεται να διαλέξει, επιλέγει τον δύσκολο δρόμο.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Κ.Χ.: Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Θα ήθελα να προσφέρει πολλά, αλλά θα ήμουν ικανοποιημένος αν στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης έχει μια λίγο διαφορετική εικόνα για τον κόσμο σε σχέση με αυτήν που είχε πριν το ξεκινήσει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Κ.Χ.: Αφού συμβιβάστηκα με την ιδέα ότι δεν θα προλάβω να διαβάσω όσα βιβλία θα ήθελα, η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι ότι δεν θα μπορέσω να γράψω τις ιστορίες που έχω στο μυαλό μου.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Κ.Χ.: Νομίζω ότι το «Κόκκινο» είναι ένα μυθιστόρημα που θα αρέσει στους ανθρώπους οι οποίοι διαβάζουν όχι μόνο για να ψυχαγωγηθούν αλλά και για να προβληματιστούν.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Κ.Χ.: Γιατί ανοίγει ένα καινούριο παράθυρο για να δεις τον κόσμο.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Κ.Χ.: Πολλοί συγγραφείς έχουν επιδράσει στον τρόπο που γράφω. Κοιτώντας τα μυθιστορήματά μου, νομίζω ότι τουλάχιστον στη δομή τους έχει μεγάλη επιρροή ο Χαρούκι Μουρακάμι.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Κ.Χ.: Στα διηγήματα νομίζω ότι ελέγχω την κατάσταση. Στα μυθιστορήματα, οι ήρωές μου αυτονομούνται τόσο που μερικές φορές δεν τους αναγνωρίζω, μέχρι να καταλάβω ότι ξέρουν τον εαυτό τους καλύτερα από εμένα.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Κ.Χ.: Φαντασία για να ξεκινήσει μια ιστορία, εμπειρία για να την τελειώσει.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Κ.Χ.: Αν συμφωνήσουμε ότι επιτυχία στην τέχνη είναι η επίδραση που έχει στην κοινωνία, νομίζω ότι για ένα βιβλίο επιτυχία θα είναι να αντέξει στον χρόνο.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Κ.Χ.: Όχι. Όταν διαβάζεις βιβλία γίνεσαι καλύτερος και αυτό μόνο χρήσιμο μπορεί να είναι.
Ο Κώστας Χαρίτος απαντά το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά του, Χαμένα χρώματα: Κόκκινο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ο Κώστας Χαρίτος γεννήθηκε στην Άρτα το 1970 και ζει στην Αθήνα. Είναι χημικός, με διδακτορικό στη Φυσικοχημεία και μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Χημείας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και ανθολογίες. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Σχέδιο Φράκταλ, κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Τρίτων. Είναι συνυπεύθυνος για τη διοργάνωση του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη