Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Μιράντα Κουνελάκη

Μιράντα Κουνελάκη

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου, από όπου αποφοίτησε το 1961. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2021. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (18/1/1974).

Η Μιράντα Κουνελάκη σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (26/1/1978)

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1962 με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη κι έκτοτε συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του κλασικού ρεπερτορίου, κωμωδίες και δράματα ενώ υπήρξε και η ίδια θιασάρχις. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (26/1/1978).

Η Μιράντα Κουνελάκη στην πρώτη της συνέντευξη σε περιοδικό («Θησαυρός», 4/5/1961)Η Μιράντα Κουνελάκη στην πρώτη της συνέντευξη σε περιοδικό («Θησαυρός», 4/5/1961)

Δύο φωτογραφίες της από την πρώτη της συνέντευξη σε περιοδικό («Θησαυρός», 4/5/1961).

Η Μιράντα Κουνελάκη στην αμερικανική ταινία «Atlas»

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 17 ταινίες, με πρώτη τη «Λίμνη των στεναγμών» (1960) και τελευταία το «Βλέμμα του Οδυσσέα» (1990), κυρίως μελοδράματα και ιστορικά έργα, καθώς και στην αμερικανική «Atlas» (1961, από όπου και η φωτογραφία).

Η Μιράντα Κουνελάκη στο πρώτο της κινηματογραφικό δημοσίευμα

Κέρδισε μάλιστα το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή της στη «Χαραυγή της νίκης» (1971). Στη φωτογραφία, το πρώτο της κινηματογραφικό δημοσίευμα, όπου διαβάζουμε τα εξής: «Στη νέα ελληνική ταινία "Για σένα την αγάπη μου", που θα προβληθή φέτος, θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην οθόνη μια νέα αποκάλυψι, η Μιράντα Κουνελάκη» («Θησαυρός», 27/10/1960).

Η Μιράντα Κουνελάκη σε διαφήμιση

Η ηθοποιός έκανε και ένα είδος διαφήμισης στο περιοδικό «Ντομινό» (13/12/1968).

Η ηθοποιός, Μιράντα Κουνελάκη, σε ένα μασκέ πάρτι με πολλά γνωστά ονόματα της εποχής: Γιάννη Γκιωνάκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Λευτέρη Βουρνά, Τάκη Μηλιάδη, Χριστίνα Σύλβα, Σμάρω Στεφανίδου και άλλους

Η ηθοποιός σε ένα μασκέ πάρτι με πολλά γνωστά ονόματα της εποχής: Γιάννη Γκιωνάκη, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Λευτέρη Βουρνά, Τάκη Μηλιάδη, Χριστίνα Σύλβα, Σμάρω Στεφανίδου και άλλους. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε μεταγενέστερα στο περιοδικό «Ciao» (24/2/1998).

Η Μιράντα Κουνελάκη σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (24/11/1972)

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης: «Άγνωστος πόλεμος» (ΥΕΝΕΔ, 1971 και εξής), «Ισιδώρα» (ΕΡΤ, 1973-1974), «Οι χλιδάτοι» (ΕΤ1, 1994-1995), «Στα φτερά του έρωτα» (ΕΤ1, 1999-2000). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (24/11/1972).

Η Μιράντα Κουνελάκη στην τηλεοπτική σειρά «Οι μεν και οι δεν»

Σε μικρότερους ρόλους έπαιξε στις: «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (ΑΝΤ1, 1992-1993), «Οι μεν και οι δεν» (ΑΝΤ1, 1993-1994, απ’ όπου και η φωτογραφία), «Το γελοίον του πράγματος» (ΑΝΤ1, 1994-1995) κ.ά.

Βιβλία της Μιράντας ΚουνελάκηΒιβλίο της Μιράντας Κουνελάκη

Ασχολήθηκε με τη συγγραφή: στίχοι τραγουδιών, θεατρικά έργα, κείμενα για παιδιά, μυθιστορήματα: «Νέος και διαθέσιμος» (Αθήνα: Καστανιώτης, 1998) και από εκδόσεις Αγγελάκη: «Passa tempo» (2014), «Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται» (2016), «Χαρούμενα γενέθλια» (2017).


Η λαμπρή αυτή πορεία αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 10 εξώφυλλα, με πρώτο στον «Θεατή» (3/4/1962) (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Τα δημοσιεύματα (πλην του περιοδικού Ciao που είναι από το προσωπικό μου αρχείο) και τρία από τα εξώφυλλα προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.).
Το εξώφυλλο του Θεατή είναι από το site
Το εξώφυλλο του Ντομινό είναι από το πολύτιμο αρχείο του συλλέκτη Μάκη Σουρμπή.
Τα screenshots είναι από υλικό που βρήκα στο διαδίκτυο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη