Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Βασίλης Λαχανιώτης Παρέα με τον άνεμο

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Βασίλη Λαχανιώτη, Παρέα με τον άνεμο, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Βασίλης Λαχανιώτης: Η αλήθεια είναι πως οι κεντρικοί χαρακτήρες του βιβλίου υπήρχαν ζωντανοί, μα απρόσωποι, στα έγκατα του μυαλού μου αρκετά χρόνια προτού ξεκινήσω να γράφω την συγκεκριμένη ιστορία. Γνώριζα την συμπεριφορά τους, τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους σαν να ήταν οι καλύτεροί μου φίλοι. Κάποια πολύ άσχημα γεγονότα, που συνέβησαν διαδοχικά το ένα μετά το άλλο και σε μια σύντομη χρονική περίοδο, πυροδότησαν την ανάγκη να δώσω στους αφανείς χαρακτήρες αυτούς την ευκαιρία να πουν ο καθένας την δική του ιστορία μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.

Πού γράψατε το βιβλίο σας;
Β.Λ.: Θα ακουστεί ρομαντικό και ίσως λιγάκι υπερβολικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό πως το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου έχει γραφτεί έξω στην φύση και μάλιστα σε τοποθεσίες υπάρχουσες, όπως η κορυφή του λόφου Κορύλοβος στην πόλη μου την Δράμα, στο Σπήλαιο πηγών Αγγίτη ή Μααράς και σε αρκετές βραχώδης, ερημικές παραλίες στην πόλη της Καβάλας.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Β.Λ.: Η ολοκλήρωση του έργου χρειάστηκε μόλις δυόμιση μήνες στους οποίους βέβαια έγραφα καθημερινά, για πολλές ώρες και χωρίς περισπασμούς. Γνώριζα την αρχή και το τέλος της ιστορίας και έτσι το μόνο που χρειαζόταν να κάνω ήταν να συμπληρώσω το κενό ανάμεσα στριμώχνοντας τις λέξεις που έβγαιναν αβίαστα από μέσα μου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Λ.: Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ωδή στην φιλία, τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο και θέτει κάποια σοβαρά ερωτήματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρώντας κάποιες καταστάσεις ή πρόσωπα ως δεδομένα. Είναι ένα συναισθηματικό ταξίδι όπου στο τέλος, μπορεί να καταλήξεις χωρίς αποσκευές, αντιλαμβάνεσαι όμως πως έτσι κι αλλιώς δεν τις χρειαζόσουν ποτέ.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Λ.: Η ιστορία διαδραματίζεται χρονικά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και περιγράφει την στενή σχέση και κοινή πορεία τριών φίλων από την παιδική ηλικία έως και την ενηλικίωσή τους. Ο Ανδρέας, ο ένας από τους τρεις φίλους, με εναλλασσόμενα φλας-μπακ εξιστορεί τις περιπέτειές τους, τις μεταξύ τους προστριβές και παρεξηγήσεις και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο καθένας ξεχωριστά την φιλία, τον έρωτα και την απώλεια. Μέχρι την στιγμή που ένα δυσάρεστο γεγονός απειλεί ξαφνικά και τετελεσμένα να σπάσει τους κρίκους από την αλυσίδα η οποία τους ενώνει.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Β.Λ.: Την ικανότητά του να σε συγκινήσει. Να σε κάνει να θυμηθείς αισθήματα ξεχασμένα, που δεν νόμιζες ποτέ πως είχες. Την δύναμη του να σε κάνει να αναθεωρήσεις για πολλά πράγματα στα οποία η σκέψη σου σε οδηγούσε πάντοτε σε αδιέξοδα. Το πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζεις να ελπίζεις, ακόμα και όταν όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Β.Λ.: Όπως είναι φυσικό έχω αγαπήσει όλους τους ήρωες του βιβλίου σαν να ήταν παιδιά μου, μιας και ήταν όλοι τους δημιούργημά μου. Εν τούτοις αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένο, νομίζω πως αυτός θα ήταν ο Ανδρέας. Είναι ο δύσκολος ρόλος που του έχει ανατεθεί καθ’όλη την διάρκεια του μυθιστορήματος να αντεπεξέλθει σε πολλές αντίξοες καταστάσεις και ο ευαίσθητος αλλά συνάμα δυνατός χαρακτήρας του που σε κάνει να συμπάσχεις περισσότερο μαζί του.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Β.Λ.: Την υπενθύμιση αυτών που έχουν πραγματικά αξία στην ζωή. Και δεν αναφέρομαι στα υλικά αγαθά. Την ανάγκη για περισσότερη αγάπη, κατανόηση και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Β.Λ.: Η ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία τρέχει ο χρόνος…

Φοβάστε...
Β.Λ.: Για την υγεία των ανθρώπων που αγαπώ.

Αγαπάτε...
Β.Λ.: Ό,τι αφήνει να αγαπηθεί…

Ελπίζετε...
Β.Λ.: Πως κάποτε θα καταλάβουμε όλοι ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας και ότι η κινητήριος δύναμη των πάντων είναι η ανιδιοτελής αγάπη.

Θέλετε...
Β.Λ.: Μία ολοκαίνουρια, γυαλιστερή, μηχανή του χρόνου και πολύ σύντομα αν γίνεται…

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Β.Λ.: Αυτοί που νιώθουν την ανάγκη να διαβάσουν μια πραγματικά ξεχωριστή και ανθρώπινη ιστορία με φυσιολογικούς, καθημερινούς χαρακτήρες και έντονα συναισθήματα. Όλοι όσοι θέλουν να ξεφύγουν για λίγο, έστω και νοερά, από τα σύνορα του μέρους όπου ζουν.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Λ.: Το μυθιστόρημα «Παρέα με τον άνεμο» μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της περιοχής σας και από το eshop του εκδοτικού «Ελκυστής».

Πού μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Λ.: Στην σελίδα μου στο Facebook.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Λ.: Το χρώμα του ηλιοβασιλέματος.

Ποια μουσική;
Β.Λ.: Peter Gregson - Paul Walks Alone (Blackbird OST)

Ποιο άρωμα;
Β.Λ.: Το βιβλίο είναι γεμάτο από αρώματα. Ευωδιάζει πεύκο και κάθε λογής λουλούδια που θα συναντήσεις στην πλαγιά ενός λόφου. Θα οσμιστείς την αλμύρα και το ιώδιο της θάλασσας, τον πόνο και την χαρά των χαρακτήρων που απαρτίζουν την ιστορία…

Ποιο συναίσθημα;
Β.Λ.: Της λησμονιάς…

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Β.Λ.: Κάλλιστα, θα μπορούσε να γίνει τηλεοπτική σειρά ή, και γιατί όχι, κινηματογραφική ταινία.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Λ.: Τρόφιμος σε κάποιο ψυχιατρείο! Νομίζω πως αν ξαφνικά έχανα την ικανότητα να μπορώ να εξωτερικεύσω τα αισθήματα που κατά καιρούς έχω, μέσα από τις ζωές των χαρακτήρων στις ιστορίες μου, θα είχα τρελαθεί!

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Β.Λ.: Δεν διαβάζω ποτέ κάποιον συγκεκριμένο συγγραφέα απλά και μόνο επειδή έχει γράψει κάποιο best seller ή λόγω της φήμης που επικρατεί γύρω από το όνομά του. Υπάρχουν καλά βιβλία και όχι, υπάρχουν και θα υπάρξουν συγγραφείς που έγραψαν ή θα γράψουν αριστουργήματα. Πολλά από αυτά, τα αριστουργήματα εννοώ, δεν θα καταφέρουν να γίνουν ευρέως γνωστά. Πολύ κρίμα, αλλά από την άλλη, εμένα αυτά είναι που με ενδιαφέρουν περισσότερο.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Λ.: Τον τρόπο που σκέφτεσαι και ζεις δεν μπορεί να στον αλλάξει κανένας παρά μόνον ο εαυτός σου και αυτό ύστερα από μια σειρά μαθημάτων που σου προσφέρει η ζωή εντελώς δωρεάν. Το αν ήσουν καλός μαθητής, επίσης, το γνωρίζεις εκ των υστέρων μονάχα εσύ.
Η συγγραφέας που με έχει επηρεάσει αρκετά στον τρόπο γραφής μου, ιδίως στο πρώτο μου βιβλίο «Παρέα με τον άνεμο» είναι η Αλκυόνη Παπαδάκη. Είναι η ικανότητά της να γλυκαίνει τον πόνο και να σατιρίζει καταστάσεις, κατά τ’άλλα τραγικές, που την κάνει μοναδική στο είδος της. Επίσης, η τυχαία γνωριμία μου μαζί της, πίσω στη χρονιά του 2003, η ανάγνωση των κειμένων μου από την ίδια και η παρότρυνσή της να μην παρατήσω την συγγραφή, είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ και για αυτό της οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Λ.: Η σχέση μου με τους ήρωες της κάθε ιστορίας μου θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον οδηγό ενός ταξί και του πελάτη του στην θέση του συνοδηγού. Κατέχοντας τη θέση του οδηγού γνωρίζω την αρχική πορεία και αρχίζω να κατευθύνω το όχημα μου προς εκείνη την κατεύθυνση. Στον δρόμο, ο πελάτης θα μου πιάσει την κουβέντα, θα μου εξιστορήσει διάφορα συμβάντα από την πολυτάραχη ζωή του, τους προβληματισμούς του και σύντομα, χωρίς να το θέλω, θα βρεθώ να συμπάσχω μαζί του. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να παρεκκλίνω της πορείας που είχα αρχικά σχεδιάσει, κόβοντας δρόμο μέσα από στενά σοκάκια και παραδρόμους, για να τον εξυπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ έτσι ώστε να φτάσει στον προορισμό του όσο πιο σύντομα γίνεται. Όπως καταλάβατε, τόσο ο οδηγός του ταξί, όσο και ο πελάτης συνεισφέρουν ο καθένας ανάλογα ώστε να φθάσουν σίγουρα και με ασφάλεια στον επιθυμητό προορισμό.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Β.Λ.: Και τα δύο είναι απαραίτητα στοιχεία για την συγγραφή ενός μυθιστορήματος, για να μην πω αλληλένδετα. Οπωσδήποτε χρειάζεται η πρωταρχική ιδέα και πολλή φαντασία, χρειάζεται όμως επίσης και κάποια στοιχειώδη ικανότητα ώστε να μπορείς να μεταφέρεις τις σκέψεις σου στο χαρτί. Συνήθως αυτή η ικανότητα είναι επίκτητη και γιγαντώνεται με τον καιρό με συνεχή εξάσκηση διαβάζοντας βιβλία από άλλους συγγραφείς.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Λ.: Οι περισσότεροι μετρούν την επιτυχία ενός βιβλίου ανάλογα με τις πωλήσεις που κάνει, κάτι που είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό σωστό και πολύ σημαντικό τόσο για τον συγγραφέα, όσο και για τον εκδοτικό οίκο στον οποίο ανήκει. Και αυτό αποτελεί το οικονομικό μέρος. Γιατί, αν το δούμε από την σκοπιά του συναισθήματος, η επιτυχία του βιβλίου έγκειται στην απήχηση που θα έχει από τους περισσότερους αναγνώστες και τις καλές εντυπώσεις που θα τους αφήσει στην μνήμη ακόμα και αν έχει περάσει πολύς καιρός.

Τι την αποτυχία;
Β.Λ.: Αν και πιστεύω ακράδαντα πως κανένας δεν έχασε ποτέ διαβάζοντας ένα βιβλίο, εν τούτοις, και αν εξαιρέσουμε τον χαμηλό αριθμό πωλήσεων που μπορεί να έχει κάνει, θεωρώ αποτυχία το βιβλίο εκείνο που, μέχρι την τελευταία του σελίδα, δεν κατάφερε να διεισδύσει στην ψυχή του αναγνώστη και να τον συγκινήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Λ.: «Όσα δεν μπόρεσαν να ακουστούν από την σιωπή μου…»

Παρέα με τον άνεμο, Βασίλης Λαχανιώτης

Ο Βασίλης Λαχανιώτης απαντά το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το μυθιστόρημά του, Παρέα με τον άνεμο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Ο Βασίλης Λαχανιώτης γεννήθηκε στη Δράμα το 1974. Από μικρό παιδί ακόμα, του άρεσε να παρατηρεί τα πρόσωπα και τις συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω του και να τους δίνει διάφορους ρόλους σε φανταστικές ιστορίες που έπλαθε με μαεστρία στο μυαλό του. Η ευκαιρία που του δόθηκε, από νεαρή ηλικία, να εργαστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα βιβλιοπωλεία της Δράμας και τα οχτώ χρόνια της παραμονής του στη δουλειά αυτή, έκαναν αναπόφευκτη τη γνωριμία του με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου. Σύντομα, η σχέση του με το λογοτεχνικό είδος έγινε τόσο δυνατή, ώστε να τον ωθήσει να μεταφέρει τις δικές του συγγραφικές ανησυχίες, ιδέες και ιστορίες στο χαρτί. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο «Παρέα με τον άνεμο» τη χρονιά του 1998 το οποίο είναι και η πρώτη του συγγραφική απόπειρα. Από το 2003 ασχολείται επαγγελματικά με τον χώρο της ανδρικής ένδυσης, ενώ η ενασχόλησή του με τη συγγραφή διαφόρων ειδών διηγήσεως συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έως σήμερα. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διαγωνισμούς διηγημάτων με αξιοσημείωτη επιτυχία. Διηγήματά του έχουν αναρτηθεί σε λογοτεχνικούς ιστότοπους, ενώ το 2020 το διήγημά του με τίτλο «Γύρω από την φωτιά» κέρδισε τον πέμπτο έπαινο στον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό πεζογραφίας «Κέφαλος».

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη