Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Για τα 2 έργα της συγγραφέως Γιώτας Χουλιάρα με τον τίτλο «8 μικρές ιστορίες»

8 Μικρές ιστορίες, Γιώτας Χουλιάρα

Πάει περίπου ένας χρόνος από τότε που ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με το είδος της μικρομυθοπλασίας. Θυμάμαι συνέβη με τα δύο έργα της συγγραφέως Γιώτας Χουλιάρα με τον όμοιο τίτλο «8 μικρές ιστορίες» τα οποία εκδόθηκαν με την στήριξη του 121words.

Οι ιστορίες τους με συνεπήραν για πάμπολλους και διαφορετικούς λόγους: Τόσο για την προσεγμένη εμφάνισή τους, όσο και για την διαφορετικότητα και πρωτοτυπία της πλοκής που εξελίσσεται σε αυτά.

Ξεκινώντας μια πρώτη γνωριμία με τα έργα της συγγραφέως Γιώτας Χουλιάρα, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως παρότι πρόκειται για σύντομες ιστορίες, εντούτοις καθετί που αφορά το εξώφυλλο, τον πρόλογο, την κύρια πλοκή, μέχρι και την ενημέρωση για τις δράσεις της ιστοσελίδας 121words.com, μας κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους.

Προσωπικά, ήθελα να διαβάσω κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο εξαιτίας του τρόπου εξιστόρησης της συγγραφέως, που κατάφερε στη διάρκεια της ανάγνωσης να με κάνει να ζηλέψω και να θέλω να ζήσω στη μυθική εποχή που περιγράφει!

Επίσης, μου έκανε μεγάλη εντύπωση και η πρωτότυπη γραμματοσειρά που έχει επιλεχθεί, η οποία αποτελείται από οικεία, καλλιγραφικά γράμματα που κάνουν το ταξίδι μας ακόμη απολαυστικότερο.

Όσον αφορά τις ιστορίες που εκτυλίσσονται στις σελίδες τους, αφορούν γεγονότα που διαδραματίζονται σε κόσμους φανταστικούς, γεμάτους από παντοδύναμους ανθρώπους, σοφούς γέροντες, περιπλανώμενους ραψωδούς, μάγους και βασιλιάδες.

Μ’ αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε μια διαφορετική εκδοχή της αρπαγής της Περσεφόνης, τα ηθικά διδάγματα του Σοφού Γέροντα και τα στάδια της εκπαίδευσης ενός μαθητευόμενου πρίγκιπα.

Κι η αλήθεια είναι πως δεν αρκεί η απόλαυση της μίας και μοναδικής ανάγνωσης. Έχω καταφύγει κατά καιρούς ξανά και ξανά στις σελίδες τους, κάθε που θέλω να προσφέρω στον εαυτό μου ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι σε μυστηριώδεις κόσμους, πλασμένους για θεούς και ήρωες, στους οποίους οτιδήποτε απίθανο γίνεται πραγματικότητα. Γιατί όπως είχε πει και ο Άγγλος ποιητής και ζωγράφος, Γουίλιαμ Μπλέικ, «Η φαντασία δεν είναι μια κατάσταση. Είναι η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη».

Ανατρέχοντας μάλιστα στο λογοτεχνικό βιογραφικό της συγγραφέως, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως η δημιουργός είχε μέσα της από μικρή αυτή την σπίθα: Μόλις άκουγε ένα παραμύθι, δημιουργούσε παράλληλα στο νου της τη δική της εκδοχή για την συνέχεια και το τέλος, αλλάζοντας πρόσωπα και πρωταγωνιστές. Αυτό ήταν που την οδήγησε στη συνέχεια να σπουδάσει Ψυχολογία, αποσκοπώντας έτσι να ερευνήσει σε μεγαλύτερο βάθος τα κρυφά μηνύματα που ελλόχευαν πίσω από τους μύθους και τα παραμύθια. Στην πορεία βέβαια την κέρδισε η δημοσιογραφία, η συγγραφή άρθρων και αναλύσεων διεθνών γεγονότων, καθώς και η παραγωγή και αρχισυνταξία ραδιοφωνικών εκπομπών.
Μάλιστα, όσον αφορά τις διεθνείς εξελίξεις και τις σχέσεις των λαών, η ίδια έχει την πεποίθηση πως διατηρούν άμεση σύνδεση με τους μύθους, τους θρύλους, τις ιστορίες αλλά και τα παραμύθια τους. Κι αυτό, γιατί υπάρχει πάντοτε εκείνο το μαγικό νήμα που έχει υφάνει το συλλογικό DNA της κάθε φυλής.
Ήταν το 2017 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας – Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών» από τις εκδόσεις Άλλωστε. Πρόκειται για ένα έργο που επικεντρώνει στην ιστορική έρευνα που σχετίζεται με τις αλληγορίες και τα κρυμμένα μηνύματα των αγαπημένων μας παραμυθιών.
Αυτό το διάστημα αρθρογραφεί για το μηνιαίο περιοδικό Plan Be και είναι αρχισυντάκτρια στο γεωπολιτικό portal Geopolitics & Daily News. Επίσης έχει τη δική της στήλη στη HuffPost Greece και στο Nyctophilia.

Επιστρέφοντας, εν κατακλείδι, στα έργα της συγγραφέως μας, στο συμπέρασμα που κατέληξα ταξιδεύοντας με τις «8 μικρές ιστορίες», είναι το εξής: θεωρώ απολύτως σίγουρο ότι απολαμβάνοντας την πλοκή τους, θα αφεθείτε αυθόρμητα να σας συμπαρασύρει σε ένα ξεχωριστό ονειροπόλημα στα φανταστικά της μονοπάτια!

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!



Σημείωση: Στοιχεία του λογοτεχνικού βιογραφικού της συγγραφέως που παρατίθενται στο παραπάνω κείμενο, αντλήθηκαν από τη διεύθυνση: https://ciaran-sidhe.blogspot.com/

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη