Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ματωμένος Δούναβης * Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών ** Παιδικά: Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση * Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Ο αστερισμός των παραμυθιών * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Πορσελάνινες κούκλες * Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Η Ευγενία Β. Σιδέρη και τα Σκιαγραφήματα

Από το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής της Ευγενίας Σιδέρη, Σκιαγραφήματα, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Ευγενία Σιδέρη: Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Σας εύχομαι να έχετε δύναμη και υγεία. Το ιστολόγιό σας είναι ιδιαίτερα ποιοτικό και είναι τιμή μου που με φιλοξενείτε. Τα «Σκιαγραφήματα» αποτέλεσαν φυσική συνέχεια των πρότερων συλλογών μου.

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Ε.Σ.: Περίπου ενάμισι έτος.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Ε.Σ.: Εμμένω στη συναισθηματική κινητοποίηση του αναγνώστη μου. Μέσα από καθημερινά κοινά βιώματα (π.χ. χωρισμός, φιλία, ιδρυματισμός) πρέπει να προβληματιζόμαστε και να προχωράμε σοφότεροι προς το μέλλον. Προσπάθησα δίνοντας πάντα προτεραιότητα στα μηνύματα που θέλω να αποδώσω να συμπεριλάβω και έμμετρα πονήματα σε σχέση με τις δυο προηγούμενες συλλογές μου. Στο τελευταίο μέρος η συλλογή μου περιέχει χαϊκού που με συγκινούν ιδιαίτερα.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο; 
Ε.Σ.: Σίγουρα όσοι αγαπούν την ποίηση. Εξάλλου πρωτίστως σε αυτούς είναι αφιερωμένο.
Η ποίηση σε ταξιδεύει και σε προβληματίζει σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα σε μόνο λίγα λεπτά βιώνεις την εικόνα που σου αποδίδει ο ποιητής και κυρίως λαμβάνεις την ποικιλία της συναισθηματικής φόρτισης που σου προσφέρει. Ένας κόσμος μεστός σε συναισθήματα είναι ένας όμορφος κόσμος. Αυτός είναι και ο στόχος της δικής μου ποιητικής συλλογής και ευελπιστώ να το προσφέρει στον αναγνώστη.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Ε.Σ.: Ελπίζω και εύχομαι τα «Σκιαγραφήματα» να αποτελέσουν έναυσμα για την αδρή σκιαγράφηση γεγονότων, που είναι το πρώτο βήμα και ιδιαίτερα σημαντικό. Ο στόχος είναι η εν τω βάθει συνειδητοποίηση που είναι και η προσωπική μου ευχή για τους αναγνώστες μου!

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Ε.Σ.: Από τις εκδόσεις Ελκυστής. Για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκδότη μου τον κ. Αχιλλέα Τριαντόγλου για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Ε.Σ.: Είμαι ιδιώτης παθολόγος. Η θεραπεία και η ποίηση έχουν κοινό στοιχείο την αγάπη προς τον άνθρωπο. Η ενσυναίσθηση είναι αδήριτο στοιχείο της ίασης. Όταν ο ασθενής κατανοεί τη νόσο του μπορεί και να την αντιμετωπίσει αρτιότερα. Έτσι και ο ποιητής βοηθά τον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει τα συναισθήματά του. Αν είναι αρνητικά, οφείλει να αλλάξει μια κατάσταση στην οποία εγκλωβίζεται, αλλά είναι σημαντικό να τα βιώσει.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Ε.Σ.: Μου αρέσει πολύ η Ευγενία Φακίνου, η κ. Εύα Ομηρόλη και από ποίηση αγαπώ πολύ την κ. Άννα Αχμάτοβα.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Ε.Σ.: Αγαπώ ιδιαίτερα την κ. Αχμάτοβα. Φυσικά έχω διαβάσει μεταφράσεις της. Υποθέτω τα ποιήματα της, στη μητρική τους γλώσσα, θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη συναισθηματική ένταση.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει;
Ε.Σ.: Η ποίηση χρειάζεται ευαισθησία, βιώματα, εμπειρίες και την κατά το δυνατό ευκρινή αποτύπωσή τους για να τα επικοινωνήσεις στον αναγνώστη σου.

Σκιαγραφήματα, Ευγενίας Σιδέρη

Η Ευγενία Β. Σιδέρη μιλάει για την ποιητική της συλλογή, Σκιαγραφήματα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Τα «Σκιαγραφήματα» αναφέρονται στην παρουσίαση της δυναμικότητας των πράξεων που όταν είναι ουσιαστικές μπορούν να φέρουν την επανάσταση. Είναι ένας ύμνος στην εκ των έσω αλλαγή. Τα ποιήματα μεταφέρουν ποικίλα μηνύματα τα οποία έχουν ως στόχο τον προβληματισμό, την παρατήρηση –και γιατί όχι– και την ήκιστη αλλαγή με απλές σκιαγραφήσεις, γιατί η ποίηση και η ζωή είναι συνυφασμένες με άρρηκτους δεσμούς.

Η Ευγενία Β. Σιδέρη γεννήθηκε στον Πειραιά και ζει στο Πέραμα. Είναι ιατρός και έχει ιδιωτικό ιατρείο στο Κερατσίνι Αττικής. Είναι μέλος της διαδικτυακής ομάδας «Ποιητική έλξη» και έχει τη δική της προσωπική σελίδα, «Ποιητικά δρώμενα», όπου κοινοποιεί πονήματά της. Συμμετοχή στη Δράση του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Περάματος 8 Μαρτίου 2021 «Γυναίκες δημιουργοί στο Πέραμα» με δυο πονήματα. Συμμετοχή στη μέρα της Ποίησης 21 Μαρτίου 2021 του Δήμου Περάματος. Η ποίηση για αυτήν είναι ζωοποιός δύναμη. Γράφει από τα νεανικά της χρόνια και τα «Σκιαγραφήματα» είναι η τρίτη της προσωπική ποιητική συλλογή. Προηγούμενες εκδόσεις: «Σκέψεις και Όνειρα», εκδόσεις Bookstars, 2019 και «Το φθαρμένο μολύβι», εκδόσεις Ελκυστής, 2020.

Περισσότερα:

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΤο μαγικό καράβι των Χριστουγέννων, Θάνου ΚωστάκηΗ λέσχη των φαντασμάτων, Κυριακής ΑκριτίδουΟ αστερισμός των παραμυθιών, Λίτσας ΚαποπούλουΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούΠορσελάνινες κούκλες, Δέσποινας ΔιομήδουςΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Το δικό μου παιδί!, Γιώργου ΓουλτίδηΟι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου, Ελένης ΦωτάκηΟι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί, Κωνσταντίνου ΤζίμαΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη