Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Κατερίνα Σέρβη, Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821

Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821, Κατερίνας Σέρβη. Εικονογράφηση Γιώργου Τζαβάρα

Το βιβλίο είναι βιβλίο μας γιατί είναι κόμικ και επομένως στη δημιουργία του έπαιξε σπουδαίο ρόλο ο εικονογράφος Γιώργος Τζαβάρας. Είναι πολύ συναρπαστικό να βλέπεις το σενάριο και τους ήρωες να παίρνουν ζωή. Η ιδέα ήταν να παρουσιαστεί σύντομα αλλά κατανοητά ολόκληρη η Επανάσταση του 1821. Νομίζω ότι με τη βοήθεια των εικόνων το καταφέραμε!

Στην υπόθεση η δράση είναι καταιγιστική! Μάχες, ναυμαχίες, ίντριγκες, πολιορκίες, σπαραξικάρδιες ήττες, πανηγυρικές νίκες και μία δολοφονία. Κάπως έτσι, εξάλλου, θα ήταν για τους πολεμιστές τα δέκα χρόνια του αγώνα, από το 1821 έως το 1831. Στιγμές ανάπαυλας και ηρεμίας προσφέρουν μόνο ο Πέτρος και ο παππούς του. Σε μια αφήγηση παράλληλη, εμβόλιμη στα ιστορικά γεγονότα, παρακολουθούμε μία μέρα Πέτρου και παππού, όσα θα έκανε πιθανόν ένα αγόρι της εποχής αλλά και του σήμερα με τον παππού του: παίζουν σκάκι, ασχολούνται με τον κήπο, τρώνε. Το βιβλίο κλείνει με τον Πέτρο να πέφτει στο κρεββάτι και τον παππού να τον καληνυχτίζει...

Οι ήρωες του βιβλίου, εκτός από τον Πέτρο, ένα αγόρι που ζει κάπου στην Ελλάδα γύρω στο 1870, και τον παππού-αφηγητή, είναι οι ήρωες της Επανάστασης. Όχι όλοι, φυσικά, είναι αδύνατον να μιλήσει κανείς για όλους τους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες, άσημους και διάσημους, που συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε όσα συνέβησαν το 1821. Παρ' όλα αυτά δημιουργείται μία «Πινακοθήκη» προσώπων, Ελλήνων και Οθωμανών, που έδρασαν με τρόπο καθοριστικό για την εξέλιξη της επανάστασης.

Ο αναγνώστης είναι αυτός που παίρνει τις τελικές αποφάσεις για το βιβλίο. Θα το ξεφυλλίσει; Θα το διαβάσει; Θα θυμηθεί πράγματα που έχει ξεχάσει; Θα ανακαλύψει άλλα; Θα αγαπήσει κάποιον από τους ήρωες; Θα αντιπαθήσει κάποιον άλλον; Κάποιες εικόνες και σκηνές θα περάσουν αδιάφορες; Άλλες θα εντυπωθούν στη μνήμη του; Κάθε αναγνώστης είναι διαφορετικός, κάθε ανάγνωση επίσης, επομένως το βιβλίο αλλάζει ανάλογα με το ποιος, πού, πότε, με ποια διάθεση το διαβάζει.

Ευχή μου είναι να βοηθήσει ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821 τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, να καταλάβουν κάτι παραπάνω για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση του ελληνικού έθνους, να νιώσουν πιο κοντά στην ιστορία, να συναισθανθούν την αξία της. Κυρίως όμως να απολαύσουν την αφήγηση όχι σαν μάθημα ιστορίας αλλά σαν ένα γοητευτικό εικονογραφημένο παραμύθι.

Από το εξώφυλλο του graphic novel της Κατερίνας Σέρβη, Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821, και φωτογραφία της ίδιας

Η Κατερίνα Σέρβη μιλάει για το βιβλίο, Ο Πέτρος και η Επανάσταση του 1821, που κυκλοφορεί από την Εκδοτική Αθηνών σε εικονογράφηση Γιώργου Τζαβάρα. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Η Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 σαν παραμύθι. Ένα εικονογραφημένο παραμύθι που διηγείται ο παππούς, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων στον εγγονό του Πέτρο. Μέσα από τις συζητήσεις παππού και εγγονού ξετυλίγονται όλα τα γεγονότα, στρατιωτικά και διπλωματικά, από την Άλωση της Τριπολιτσάς μέχρι τη δολοφονία του Καποδίστρια με τρόπο απλό, κατανοητό και συνάμα συναρπαστικό.
Το βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη και του Γιώργου Τζαβάρα εξαίρει τις αξίες του θάρρους και της επιδίωξης της ελευθερίας, με μια πλούσια εικονογράφηση με την τεχνική του κόμικ, η οποία υποστηρίζει την αφήγηση, ενώ παράλληλα ζωντανεύει με εξαίρετο τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής.

Η Κατερίνα Σέρβη γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και αρκετά χρόνια αργότερα, το 2015, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη μουσειολογία, από το ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρίες, ως κειμενογράφος, ενώ παράλληλα άρχισε να γράφει αρχαιολογικούς οδηγούς και παιδικά βιβλία. Δύο από τα βιβλία της, τα «Μισή Μαγική Ώρα στους Δελφούς» και «Αρχαιολόγος από Κούνια», περιλήφθησαν στις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, ενώ το graphic novel της «Στη Μάχη του Μαραθώνα», σε εικονογράφηση Θανάση Πέτρου, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων 2015. Εκτός από τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση, την εκπόνηση μουσειολογικών μελετών και τη συγγραφή περιεχομένου και αφηγήσεων για ιστοσελίδες και ψηφιακές εφαρμογές πολιτιστικού περιεχομένου.

Ο Γιώργος Τζαβάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι απόφοιτος του Tμήματος Γραφιστικής των Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών Master of Αrts in Illustration από το University of the Arts του Λονδίνου. Έχει, επίσης, σπουδάσει Σκηνογραφία στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. Είναι ένας ταλαντούχος εικονογράφος και γραφίστας, που έχει εργαστεί ως καλλιτεχνικός διευθυντής στη διαφήμιση, τις εκδόσεις και τα περιοδικά. Τα έργα του είναι εμπνευσμένα από τις αντιφάσεις και το Παράλογο που συναντώνται στην πραγματική ζωή και τη λογοτεχνία. Η αγαπημένη του ενασχόληση τα τελευταία χρόνια είναι το Animation.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη