Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης *** 1ος Διαγωνισμός Παραμυθιού koukidaki: Κυκλοφορεί ήδη το συλλογικό έργο, με κείμενα που διαγωνίστηκαν, από τις εκδόσεις Δερέ. *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμς ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Η νύφη που δεν γέλασε * Θύματα * Η αύρα του έρωτα * Ο θησαυρός της Σμύρνης * Ο Αρσάμης της Περσίας * Ίχνη στα όνειρα * Τα ίχνη του αίματος * Υπεράνω πάσης υποψίας * Μια ανάσα πριν το τέλος * Γιαννέσα * Είκοσι τσουβάλια λίρες ** Ποίηση: Κατάβασις * Με φόβο και πάθος * Το όνομα του έρωτα * Πικραλίδα * Η εξορία του Σειληνού ** Άλλα: Πέντε βιβλία των εκδόσεων Ελκυστής ** Διηγήματα: Τα αχνά φώτα της Μάρφα * Μέχρι να δω τον Άλκη * Φρούτα στο πιάτο και άλλες τρυφερότητες ** Παιδικά: Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια * Μικροί μαθητές της ζωής * Ο νέος εφιάλτης: Η ομάδα των 5 εναντίον...? ** Νουβέλες: Θα τα πω όλα στον Θεό * Club Killaz * Φάρος σκιών * Δύο ιστορίες ** Άλμπουμ μουσικό: The Birds Sing As Bells

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Χ

Χ, Μαριάννας Πλιάκου

Ένα σημείο Χ βρίσκεται στη μέση του πουθενά, εκεί όπου δε ξέρουν τι θα πει σύνορο και που αποδημητικά πουλιά σταματούν πριν συνεχίσουν για άλλα γεωγραφικά πλάτη αλλά το ίδιο κι εμείς. Ένα νησί καταφύγιο, Το πράσινο νησί, όπου υπάρχει κι ένα πράσινο μπολ –ενίοτε, ως μια ανάμνηση στιγμής που συνέβη ή συνέβαινε κάποτε κι έμεινε για πάντα στη μνήμη– όπως και πολλά δέντρα, μιας και το χορτάρι κατεβαίνει στη θάλασσα, η βλάστηση στους γκρεμούς. Ένα μέρος όπου το Saint Malo είναι το κοντινότερο λιμάνι, ο πύργος στο Pleinmont είναι ιδανικός για να κοιτάς προς τον Ατλαντικό ενώ στην παραλία Pembroke η παλίρροια μεγάλη και τα σκουλήκια Ophelia bicornis δουλεύουν ακούραστα τον πουαντιγισμό της υγρής άμμου...

Θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι, για χίλιες ακόμα λέξεις ή και περισσότερες, σκιαγραφώντας το βιβλίο, γράφοντας εναλλάξ με την ίδια τη συγγραφέα του –φαντασία να 'χει κανείς και όρεξη– αλλά τότε αυτό το κείμενο θα ήταν κάτι άλλο· θα ήταν μια πεζή περιγραφή ενός τόπου, με το «πεζή» να «μοιράζεται» μεταξύ του μη ποιητικού και του κοινότυπου. Κι αυτό θα ήταν σφάλμα, αφού το βιβλίο, μήτε πεζό-μη ποιητικό είναι, ούτε πεζό-κοινότυπο.

Αναφέρομαι στην ποιητική συλλογή της Μαριάννας Πλιάκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, υπό τον γενικό τίτλο Χ. Τι είναι λοιπόν το Χ; Είναι ένα σημείο στον χάρτη, όπως θα το βλέπαμε σε έναν χάρτη θησαυρού, ένα μέρος του όπου συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία μας μιλά η ποιήτρια κι όπου καλούμαστε ως αναγνώστες να συμπορευθούμε και να συνταξιδέψουμε.
η Ψυχή και ο Άνθρωπος και ο Κόσμος
έχουν
παντού
την ίδια
γεύση.
Είναι, επίσης, ο τόπος που ενεργειακά συνδέεται με έναν Βίκτωρ Ουγκώ, αφού εκεί ολοκλήρωσε του Άθλιους, το 1862, (υπάρχει μνεία μέσα στη συλλογή) έργο που τον –και το– παίδευε επί σαράντα έτη! Έτσι, ένας Γιάννης Αγιάννης κι ένας Ιαβέρης «έζησαν» (και) εκεί, εκεί ολοκληρώθηκαν ως χαρακτήρες κι εκεί ξεκίνησε ο μύθος του 24601, αριθμός του κρατούμενου Αγιάννη στο μυθιστόρημα, που όμως έμελλε να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ακόμα εκτός του συγκεκριμένου βιβλίου –ως αριθμός κατάδικου! Αναρωτιέστε κι εσείς αν το 24601 σχετίζεται με τον τόπο Χι; Εγώ αναρωτήθηκα πάντως διαβάζοντας αυτές τις σελίδες, γιατί «συνάντησα» μια μυστηριακή σκιά πάνω από τις σκηνές, τις εικόνες και τα αισθήματα, που με έκανε να σκεφτώ την ατμόσφαιρά του, ότι πρόκειται για ξεχωριστό μέρος ειδικών συνθηκών και επιδράσεων πάνω στον άνθρωπο.

Το βιβλίο είναι προσδιοριστικό σε πολλά επίπεδα: εαυτού (όπως κάθε σύγγραμμα), τόπου, άλλων, σημείου (που βρίσκεται ως οντότητα και ως φυσική παρουσία η γράφουσα ή εμείς με τη φαντασία) κ.λπ. Ένας τόπος ιδιαίτερος, όπως είναι ιδιαίτερη και η επίδρασή του πάνω της... όπου, ακόμα και ο χρόνος παύει όσο η «φύση» του μοιράζεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικές μεριές.
Μετρονόμος
που σταμάτησε,
και ξεκουράζεται
στη μέση.
Ίσως να μην υπάρχουν κατάλληλες λέξεις για να αποτυπώσουν ένα βίωμα –για εμένα ομιλώ– ενώ, από την άλλη, δεν θα ήθελα να «προδώσω» το σημείο Χι, όπως δεν το προδίδει ούτε το βιβλίο στο εξώφυλλό του. Αυτό, όμως, που μπορώ να μεταφέρω ως αναγνώστρια είναι η ξεχωριστή εμπειρία, η μοναδικότητα και η πρωτοτυπία, και η υπαρξιακή αύρα που περικλείει τους στίχους.
...η Ιστορία,
το έπος των μερών
προς αναζήτηση του Όλου.
Όλα τα κείμενα-ποιήματα έχουν κοινό τόπο, το σημείο Χι. Όλα τα έργα που περιέχονται έχουν κοινό παρονομαστή, δημιουργούν μια συνέχεια της ίδιας εικόνας, σαν αδιαίρετο σύνολο το οποίο πρέπει να κρατήσεις ως έχει, όχι επιλέγοντας, όχι εν μέρει.

Η κυρία Πλιάκου είναι εικονοπλαστική. Μεταφέρει ολόκληρες σκηνές ζωής παρόλη τη φειδωλικότητα του στίχου μέσω του οποίου εκφράζεται. Είναι συναισθηματική και προβάλλει ισχυρές μνήμες. Όπως εκείνη για τη μάνα. Επί της ουσίας, αντιπαραβάλει τη ζωή της πριν, στα χρόνια με τη μάνα, και εκείνης στο σημείο Χι. Κι αν αφεθείς να σε παρασύρει, ενδέχεται να κατανοήσεις την ψυχή της.
Σαν ένα θραύσμα
βαθιά στο χώμα,
το λίγο
που έμεινε
απ' αυτό που
κάποτε ήμασταν.
Εμένα με έκανε να ανοίξω την υδρόγειο για να βρω το σημείο της, όμως συνεπακόλουθα και μεταφορικά, σε κάνει να ψάξεις το δικό σου (μοναδικό, ιδιαίτερο, μεθυστικό, υπερβατικό...) σημείο... μέσα από κάτι νέο, φρέσκο, πολύ δικό της (προσωπικό) αλλά πανανθρώπινο. Το δικό της Χι είναι το μέρος που ζει κι εργάζεται και που, σαφέστατα, έχει χωρίσει τη ζωή της στο πριν και μετά.

Διαβάστε την! Έχει να δώσει κάτι μη κοινότυπο, κάτι από εκείνη, μα ικανό να αγγίξει καθέναν.
Και ο χάρτης στον τοίχο
memento infiniti.


ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο/-α που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Δύο ιστορίες, Ερμιόνης ΚεχαγιάΦάρος σκιών, Μιχάλη ΓριβέαΗ εξορία του Σειληνού, Βαγγέλη ΚατσούπηThe Birds Sing As Bells, Twelve Thousand DaysΜέχρι να δω τον Άλκη, Τίτσας ΔιαμαντοπούλουΤα ίχνη του αίματος, Τειρεσία ΛυγερούΟ θησαυρός της Σμύρνης
Ο νέος εφιάλτης, Αναστασίας Ξενοφώντος-ΓαϊτάνουClub Killaz, Γιάννη ΤζανήΊχνη στα όνειρα, Γιώργου ΠαναγιωτίδηΜικροί μαθητές της ζωής, Μαρίας ΠαπακωνσταντίνουΟ Αρσάμης της Περσίας, Αντώνη ΞυραφάΥπεράνω πάσης υποψίας, Θεοχάρη ΛιβιεράτουΦρούτα στο πιάτο και άλλες τρυφερότητες, Νένας Φιλούση
Τα αχνά φώτα της Μάρφα, Νίκος ΤσιπόκαςΤο όνομα του έρωτα, Δημήτρη ΜπαλτάΜια ανάσα πριν το τέλος, Χρήστου ΠαπαδημητρίουΘα τα πω όλα στον Θεό, Κώστα ΓραμματικόπουλουΠικραλίδα, Κικής ΣαλαμούραΓιαννέσα, Παρασκευής ΜπακέλλαΕίκοσι τσουβάλια λίρες, Θεοφάνη Παπαδόπουλου