Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο Μιχάλης Κουρούβανης και το Καλοκαίρι 1996: Μια σειρά από περιπέτειες και αστεία περιστατικά

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Μιχάλη Κουρούβανη, Καλοκαίρι 1996, και φωτογραφία του ίδιου

Πώς σας ήρθε η ιδέα;
Μιχάλης Κουρούβανης: Η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο υπήρχε στο μυαλό μου πολλά χρόνια. Ασχολήθηκα με τη συγγραφή παραμυθιών και ενός μυθιστορήματος φαντασίας το οποίο υπάρχει ακόμα στο συρτάρι εδώ και αρκετό καιρό. Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε και η ιδέα να δημιουργήσω κάτι το οποίο θα βασίζεται στα παιδικά μας χρόνια. Μια περιπέτεια τεσσάρων παιδιών που θα αντιμετώπιζαν μια δύσκολη μεταφυσική κατάσταση. Ξεκίνησα με αυτό στο μυαλό μου αλλά αργότερα μου βγήκε πιο ανάλαφρο και χιουμοριστικό. Άφησα το ένστικτο μου να με πάει όπου ήθελε και τελικά το αποτέλεσμα ήταν αυτό που θα διαβάσετε στις σελίδες του βιβλίου.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Μ.Κ.: Μια σειρά από περιπέτειες και αστεία περιστατικά!

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Μ.Κ.: Τέσσερις βασικοί χαρακτήρες, τέσσερα παιδιά και οι παρέες τους, περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο χωριό. Η ιστορία δεν έχει κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, μας περιγράφει απλά μια γενική εικόνα της καθημερινότητας, όπως την ζούσαμε τότε, την δεκαετία του '90. Εξερευνήσεις, κυνήγι χαμένων θησαυρών, έρωτες και διάφορα αστεία περιστατικά.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο; Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Μ.Κ.: Δεν έχω ξεχωρίσει κάποιο συγκεκριμένο σημείο, ούτε κάποιον από τους ήρωες του μιας και τα περισσότερα που θα διαβάσει ο αναγνώστης έχουν μια δόση αλήθειας, κάποια λιγότερο κάποια περισσότερο. Προσπάθησα να δημιουργήσω μια ιστορία όπου το κάθε κεφάλαιο να είναι μεν διαφορετικό αλλά να έχει τα ίδια χρώματα. Το καλοκαίρι 1996 περιέχει όλα όσα αγαπώ και νοσταλγώ. Γέλασα πάντως λίγο περισσότερο με το κεφάλαιο "Μια υγρή εκδίκηση".

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Μ.Κ.: Θα προσφέρει γέλιο, όμορφες στιγμές, νοσταλγία. Θα φέρει εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη ειδικά εκείνου που διανύει πλέον στην ηλικία των σαράντα. Κάποιοι ίσως ταυτιστούν με τους χαρακτήρες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Μ.Κ.: Η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι το τι επιφυλάσσει το μέλλον στα παιδιά μας.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Μ.Κ.: Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό. Είμαι βέβαιος όμως πως με τον καιρό θα βρει το κοινό του.

Πού/πώς μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Μ.Κ.: Το βιβλίο μπορείτε να το αποκτήσετε μέσω της σελίδας του Ελκυστή και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδος.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Μ.Κ.: Είναι μια ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα μικρό ελληνικό χωριό κάποιο καλοκαίρι. Τα πιο αντιπροσωπευτικά χρώματά του λοιπόν δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από το γαλανόλευκο.

Ποια μουσική;
Μ.Κ.: Σαν παιδιά ακούγαμε πάρα πολύ μουσική και πολλές φορές ήταν ο λόγος που μαζευόμασταν οι παρέες. Από ελληνική, rock, techno και οτιδήποτε κυκλοφορούσε τότε σε κασέτα ή στο ραδιόφωνο. Υπάρχουν αναφορές, στο βιβλίο, σε μουσικές του τότε. Ένα τραγούδι που πάντα με γυρίζει πίσω σε εκείνη την εποχή είναι το "Take the long way home" από Faithless.

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Μ.Κ.: Θα μπορούσε να είναι μια μίνι τηλεοπτική σειρά.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Μ.Κ.: Στη δική μου περίπτωση η φαντασία. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκίνησα τη συγγραφή και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζω. Ήθελα να εκφραστώ με ένα διαφορετικό τρόπο. Το ότι δεν είχα εμπειρία ήταν σίγουρα στην αρχή ένα πρόβλημα, αλλά στην πορεία, ύστερα από πολύ διάβασμα και πολύ γράψιμο, βρήκα τα πατήματά μου.

Καλοκαίρι 1996, Μιχάλη Κουρούβανη

Ο Μιχάλης Κουρούβανης απάντησε στο ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για το βιβλίο του, Καλοκαίρι 1996: Μια σειρά από περιπέτειες και αστεία περιστατικά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Στην περίληψη διαβάζουμε:
Μια παρέα εφήβων υποδέχεται το καλοκαίρι σε ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας το 1996. Τέσσερα παιδιά και οι παρέες τους ψάχνουν για χαμένους θησαυρούς, ανακατεύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν, τιμωρούν την αδικία, δοκιμάζουν τις ικανότητές τους για την κατάκτηση των αιθέρων και ένα σωρό άλλα πράγματα.
Μια ιστορία γεμάτη εξερευνήσεις, μικρές περιπέτειες, έρωτες και αστεία περιστατικά. Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, με έντονο το άρωμα της δεκαετίας του '90. Μια εποχή ξέγνοιαστη και νοσταλγική για εκείνους που την έζησαν ως έφηβοι.

Ο Μιχάλης Κουρούβανης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1981, μεγάλωσε όμως στην επαρχία, στο Ζευγολατιό Μεσσηνίας. Το 2010, η αγάπη του για το βιβλίο –και συγκεκριμένα για τη λογοτεχνία του φανταστικού– τον ώθησε να κάνει την πρώτη του προσπάθεια μέσα απ' τον γραπτό λόγο. Δυο χρόνια αργότερα κατάφερε να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, με τίτλο «Η ιστορία του μάγου χωρίς όνομα» από τις εκδόσεις iWrite. Μέχρι σήμερα, έχει συγγράψει δεκάδες παραμύθια με θέματα παρμένα από την καθημερινή ζωή και τη φύση και δυο ολοκληρωμένα εφηβικά μυθιστορήματα. Το 2018 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό παραμυθιού-διηγήματος, που διοργάνωσε το σωματείο λόγου και τέχνης Αλκυονίδες, με το παραμύθι «Η πιο όμορφη απ' όλες». Ζει με την οικογένειά του στην Καλαμάτα και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη