Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Γιαννέσα

Γιαννέσα, Παρασκευής Μπακέλλα

Γιαννέσα, για όσους δεν γνωρίζουν είναι η τοπική προσφώνηση του ονόματος Ιωάννα στα χωριά της Ηπείρου, από όπου κατάγεται και η ηρωίδα μας, η κόρη του Τηλέμαχου και εγγονή της γιαγιάς Αργέντως και η κληρονόμος του πατρικού σπιτιού στην Ήπειρο, που θα τη φιλοξενήσει στις δύσκολες μέρες της ζωής της.

Η Γιαννέσα έχει χάσει τον πατέρα της από καρκίνο και έχει αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Είναι μια δυναμική και πετυχημένη επιχειρηματίας, έχει κάνει πραγματικότητα το όνειρό της και διευθύνει ένα περιοδικό, έχει στο πλευρό της την κολλητή της φίλη Ράνια και τον αδερφικό φίλο του πατέρα της –και πατέρα της Ράνιας– να την καθοδηγεί επί των οικονομικών θεμάτων και όλη της η ζωή είναι χρωματισμένη με σκληρή εργασία.

Θα διαγνωστεί ξαφνικά με καρκίνο και θα ακολουθήσει στον κακοτράχαλο δρόμο των χημειοθεραπειών, πάντα με την καθοδήγηση και τη στήριξη της Ράνιας και του γιατρού Ανδρέα, που τυγχάνει να είναι ο γιος του γιατρού του πατέρα της.

Απρόσμενα θα αποφασίσει να επισκευάσει το σπίτι της γιαγιάς Αργέντως, υπό την επίβλεψη του αρχιμάστορα Ρήγα, ο οποίος θα αποτελέσει έναν από τους λίγους τελικά δικούς της ανθρώπους, όπου μαζί με τη ξαδέρφη της Γιαννούλα, θα την περιποιηθούν και θα την προστατέψουν τις λίγες μέρες που θα επιλέξει να ζήσει στο χωριό με εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης της υγείας της, αλλά και επιστρέφοντας στην Αθήνα θα τη συνοδέψουν και θα τη στηρίξουν στις δύσκολες αποφάσεις που απαιτεί η κατάσταση.

Η Ράνια –απόμακρη, προσβλητική και αυθάδης– δεν καλοβλέπει τη Γιαννούλα, μια φιλότιμη, καλόβολη, πρόσχαρη και μαζεμένη κοπέλα και επιδιώκει να την απαγκιστρώσει από τη ζωή της Γιαννέσας, ενώ η τελευταία έχει βρει στο πρόσωπο της ξαδέρφης της ένα στήριγμα που ποτέ δεν είχε.

Η κόπωση, η δύσπνοια, οι πόνοι, οι ναυτίες, οι αιμορραγίες, οι εμετοί, οι αϋπνίες και γενικά οι παρενέργειες από τις θεραπείες και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, θα οδηγήσουν την Γιαννέσα στα πρόθυρα της κατάθλιψης όπου το χωριό, οι παιδικές αναμνήσεις και οι συγγενείς, ως από μηχανής θεός, θα συνδράμουν στην τρωτή και ευάλωτη ψυχική και σωματική της υγεία τόσο, που ούτε μπορούσε να το φανταστεί.

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο και συναισθηματικά φορτισμένο βιβλίο, που όταν αρχίζεις να το διαβάζεις, βιάζεσαι, λαχταράς, δίψας, αδημονείς και αγωνιάς για την εξέλιξη και την τελική έκβαση της ζωής της Γιαννέσας, αλλά και των άλλων ηρώων της ιστορίας.

Δε θα σας αποκαλύψω το τέλος του υπέροχου αυτού βιβλίου, αλλά θα σας προϊδεάσω λέγοντας ότι η τροπή που θα πάρουν τα πράγματα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ίσως κάποιους πρωταγωνιστές να μην τους ευνοήσει…

Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, απομονώνω μια φράση για να τη μοιραστώ μαζί σας. Από το ξεχωριστό και αγαπημένο πλέον βιβλίο της Παρασκευής Μπακέλλα, επέλεξα το παρακάτω:
Οι άνθρωποι περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή, χάνουν μια ολόκληρη ζωή.
Οι περισσότεροι δε ζουν, αλλά προσμένουν, αναμένουν, ευελπιστούν.
Γίνεται η ζωή ένα μεγάλο «όταν», ένα πικρό «αν», ένα φερέλπιδο «θα».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής και θα ήθελα να τους συγχαρώ για το είδος και μέγεθος της γραμματοσειράς που έχουν επιλέξει, αλλά και την προσιτή εμφάνιση του κειμένου, όπου όλα μαζί βοηθούν πάρα πολύ στην ανάγνωσή του.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη