Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ανταποκριτής πρώτης γραμμής και Χρόνος με τρεις εποχές

Ανταποκριτής πρώτης γραμμής και Χρόνος με τρεις εποχές

Ποίηση. Και μάλιστα γυναικεία υπόθεση. Μια παρουσίαση δύο ποιητικών συλλογών ακολουθεί, που γράφτηκαν από γυναίκες και απευθύνονται σε άπαντες. Και στις δύο περιπτώσεις ένιωσα ότι η δημιουργός ανοίγει ένα παράθυρο του χώρου της –και της ψυχής της– επιτρέποντας σε εμάς να εισβάλουμε εκεί, να δούμε όσα βρίσκονται μέσα και όταν αποχωρήσουμε να είναι σαν να έχουμε βιώσει τις ίδιες στιγμές.

Ανταποκριτής πρώτης γραμμής, Πόλα Γιαννακοπούλου-Βακιρλή

Η Πόλα Γιαννακοπούλου-Βακιρλή εμπνέεται από την περίοδο της καραντίνας, δημιουργεί βάσει των όσων ζήσαμε την άνοιξη που προκηρύχθηκε η πανδημία και γράφει με στίχο τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας είναι η ποιητική της συλλογή, Ανταποκριτής πρώτης γραμμής, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Δεν είμαι σε θέση να οραματιστώ τον απόηχο αυτών των κειμένων στον αναγνώστη του μέλλοντος, που θα ανακαλύψει το βιβλίο σε μια προθήκη και θα θελήσει ν' αφουγκραστεί τα έργα του, όμως για τη δική μας γενιά, που έζησε την περιπέτεια της Covid-19 και όλων των επιπτώσεων στην καθημερινότητά μας, αυτή η κατάθεση αποτελεί έναν σταθμό ταύτισης, κατανόησης και κοινού συναισθήματος. Με άλλα λόγια, είναι σαν να ξαναβιώνεις όσα πέρασες, ένιωσες, σκέφτηκες κ.ο.κ. εκείνες τις ημέρες της καραντίνας μόνο που τώρα έχεις συνοδοιπόρο τη δημιουργό αφού γρήγορα εντοπίζεις κοινές «γραμμές». Αυτή η αντανάκλαση ενδυναμώνει την όποια συνθήκη και η ταύτιση οδηγεί σε μια μοιραία, όσο κι απόλυτη, κατανόηση από μέρους σου. Αν αυτό έχει μια αξία, τότε η κυρία Γιαννακοπούλου-Βακιρλή μπορεί να είναι ήσυχη πως όλοι οι αναγνώστες θα αφουγκραστούν το συναίσθημά της, θα «δουν» τις αποχρώσεις και θα νιώσουν το αίσθημα (της).
Πουλί κρυμμένο
το φιλί της αγάπης
πίσω από μάσκα!
Άνθρωποι, άνοιξη –ήταν, θυμάστε;–, μάσκες, απομόνωση. Αλλά και μια σατιρική διάθεση όπως και μια ευθυμογραφική χροιά, και αυτοσαρκασμός. Τα έχει όλα. Όλα όσα θυμάμαι και περισσότερα.
Αδιέξοδες μοιάζουν οι μέρες μας κι οι νύχτες προσκέφαλο εφιάλτες έχουν.
Χρόνος με τρεις εποχές, Παρασκευή Τζιωρτούδα

Η Παρασκευή Τζιωρτζούδα, από την άλλη, στη δική της ποιητική συλλογή, Χρόνος με τρεις εποχές/A year with three seasons, επίσης από τις εκδόσεις Βακχικόν, ακολουθεί τον δίγλωσσο δρόμο με πανέμορφη αφήγηση και μια επαφή (άγγιγμα) τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική. Δημιουργεί μια ατμόσφαιρα· θλιβερές στιγμές ή θλιμμένες αστικές όψεις μέσα από διεργασίες που κάνει προσδιορίζοντας τον «κόσμο» της. Ύστερα εξάγει συμπεράσματα που, ως ορισμούς, τα αποτυπώνει, ίσως για να κρατήσει για πάντα τον «σχηματισμό» τους.
Έχει κάτι το προσδιοριστικό, λες και πρέπει να οριοθετήσει αυτό που βλέπει, σκέφτεται, αισθάνεται... με έναν δημιουργικό τρόπο καθόλα ενδιαφέρον.
Τα φώτα της πόλης εισβάλλουν στο σκοτεινό υπνοδωμάτιο, / λες κι η ζωή θέλει να σε κρατήσει άγρυπνο.

Τώρα πια ξέρω την αλήθεια / για το βιολετί του δειλινού. / Άλλοτε πολύτιμος αμέθυστος και άρωμα λεβάντας / για τη μοσχομυριστή μέρα που έζησες, / κι άλλοτε δηλητήριο, / μοβ κορδέλες στη μέρα που εκοιμήθη.
Κι αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι τρεις εποχές, όπως αναφέρονται στον τίτλο, αυτές συμπίπτουν με τα μέρη του βιβλίου και είναι: η εποχή των δογμάτων (πίστη, δόγμα, αυγή, προσδοκία...), της γενναιότητας (νύχτες, δωμάτια, κρεβάτια... ) και της έξαψης (όνειρα, έρωτες, ερωτισμός...).
Οι πόρτες της αθωότητας έκλεισαν, / ώρα ν' αντιμετωπίσουμε την τρομερή αλήθεια.
Με σιγουριά μια ενδιαφέρουσα πένα που έχει να δώσει και θα δώσει, αν με ρωτάτε κατά τη δική μου οπτική.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη