Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

He-man and the masters of the universe

He-man and the masters of the universe

Η δεκαετία του 1980, για μερικούς η πιο επιτυχημένη και παραγωγική δεκαετία, μας χάρισε αξεπέραστες ταινίες, τραγούδια, συγκροτήματα και τηλεοπτικές σειρές. Έθεσε γερές βάσεις σε καλλιτεχνικό επίπεδο δίνοντας τη δυνατότητα σε σπουδαία ταλέντα (σκηνοθέτες, τραγουδιστές, σεναριογράφους, ηθοποιούς) να δημιουργήσουν και να εκφραστούν ελεύθερα.

Τη δεκαετία του 1980, τα πιτσιρίκια της εποχής μεγάλωσαν με κινούμενα σχέδια όπως: «G.I. Joe» (1983), «Inspector Gadget» (1983), «Potato Head Kids» (1986), «Thunder Cats» (1985), «The Transformers» (1984), «The Smurfs» (1981), «Teenage Mutant Ninja Turtles» (1987), «My Little Pony» (1986), «BraveStarr» (1987), «Lazer Tag Academy» (1986) κ.α.

Ένα από αυτά τα σπουδαία κινούμενα σχέδια της εποχής ήταν και το «He-man and the masters of the universe». Στον μακρινό πλανήτη Eternia ο νεαρός πρίγκιπας Adam (γιος του βασιλιά Randor και της βασίλισσας Marlena) χρησιμοποιεί το μαγεμένο αδαμαντοστόλιστο σπαθί του για να υπερασπιστεί το κάστρο Grayskull από τον σατανικό μάγο Skeletor. Κάθε φορά που σηκώνει το σπαθί του και επικαλείται τη δύναμη του Grayskull μεταμορφώνεται στον μαχητή He-man, τον πιο δυνατό άντρα του σύμπαντος.

Η εταιρία παιχνιδιών Mattel ξεκίνησε μια σειρά παιχνιδιών με φιγούρες βασισμένες σε έναν φανταστικό κόσμο με τέρατα, πολεμιστές και σκοτεινά όντα, όμως το καταναλωτικό κοινό δεν ήταν έτοιμο για κάτι τέτοιο και οι πωλήσεις δεν πήγαν καθόλου καλά. Για να σώσουν το φιλόδοξο σχέδιό τους, οι υπεύθυνοι στράφηκαν προς την, μοντέρνα για την εποχή, εταιρεία παράγωγης Filmation με σκοπό τη δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς κινούμενων σχεδίων.

Τον Σεπτέμβριο του 1983 το «He-man and the masters of the universe» έκανε πρεμιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Το κάθε επεισόδιο διαρκούσε 23 λεπτά και γυρίστηκαν συνολικά 130. Εκτός του σεναρίου και των όμορφων σχεδίων, στην επιτυχία της σειράς συνετέλεσε και η μουσική υπόκρουση των Haim Saban και Shuky Levy.

Ο Haim Saban και ο Shuky Levy είχαν τρομερή χημεία μεταξύ τους, αμέσως έγιναν καλοί φίλοι και συνεργάτες ιδρύοντας μια δισκογραφική και μια εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών σειρών για παιδιά με το όνομα Saban Entertainment. Το κοινό αρχικά τους γνώρισε και τους αγάπησε ως συνθέτες των «Inspector Gadget» (1983), «MASK» (1985), «Dinosaucers» (1987), «She-Ra» (1985), «The Real Ghost Busters» (1986) κ.α.

Στο σάουντρακ του «He-man and the masters of the universe», το δίδυμο των επιτυχιών έδωσε τον καλύτερό του εαυτό συνθέτοντας ένα αξεπέραστο και αξιομνημόνευτο θέμα για τον κεντρικό ήρωα He-man. Οι συνθέτες κατάφεραν να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα με τις μελωδίες τους, αγωνίας, δράσης ή χιούμορ, ανάλογα με τη σκηνή, παρασύροντας τους λιλιπούτειους τηλεθεατές στον κόσμο της Eternia.

Το 2015 η La-La Land Records κυκλοφόρησε σε ειδική έκδοση, περιορισμένου αριθμού αντιτύπων –ένα εκ των οποίων κατέχει και ο γράφων– το διπλό άλμπουμ «He-man and the masters of the universe», το οποίο περιέχει τα αρχικά 11 κομμάτια του δίσκου (1984) και επιπλέον ακυκλοφόρητο υλικό με το ολοκληρωμένο σάουντρακ της σειράς.

Υπάρχει κάτι απροσδιόριστο στα θέματα των Haim Saban και Shuky Levy, μια ακαταμάχητη γοητεία, ένα κράμα ωριμότητας και παιδικής ανεμελιάς, πασπαλισμένο με μαγεία και έντονη μουσική αφήγηση. Εκτός του αξέχαστου κεντρικού θέματος, ξεχωρίζουν: Το «Orko's Theme», ένα παιχνιδιάρικο μουσικό κομμάτι αφιερωμένο σε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τα «Facing the Castle», «Sweet Dreams» και «Magic Planet» είναι από τα πιο όμορφα και νοσταλγικά κομμάτια του άλμπουμ. Τα «Evil-Lyn», «Evil-Lyn Chase», «Desolation» και «Snake Mountain» είναι τα πιο σκοτεινά και σατανικά κομμάτια του άλμπουμ. Ξεχωρίζουν επίσης τα: «Skeletor Chase», «Skeletor's Spaceship», «Battle in the Sky».

Πώς να ξεχάσουν οι θαυμαστές του «He-man and the masters of the universe» τους τίτλους αρχής με την επιβλητική μουσική; Σαράντα χρόνια μετά, τα ενήλικα πλέον πιτσιρίκια, δακρύζουν στο άκουσμα του κύριου θέματος, ίσως του καλύτερου θέματος που γράφτηκε για τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, και σηκώνουν ασυναίσθητα τα χέρια ψηλά για να φωνάξουν «By the power of Grayskull».



Συνθέτες: Haim Saban, Shuky Levy
Δισκογραφική: La-La Land Records
Track listing:

CD 1
1. He-Man (Main Theme)
2. Teela's Theme
3. Orko's Theme
4. Sweet Dreams
5. Facing the Castle
6. Royal Family
7. Run, Orko, Run
8. The Castle
9. Meditation
10. Orko's Time Machine
11. Magic Planet
12. He-Man at Home
13. Orko Means Well
14. He-Man Trapped
15. Prince Adam and Teela
16. Strangers in the Castle
17. Evil-Lyn
18. Battle in the Sky
19. Queen of the Planet Phantos
20. Evil-Lyn Chase
21. The Sorceress
22. Brave Teela
23. Trouble in Grayskull
24. Snake Mountain
25. Skeletor Chase
26. Darkness Falls
27. Attack Truck
28. Dragon Invasion
29. Dragon's Eggs
30. Stone Statue
31. Skeletor's Spaceship
32. Farewell
33. Beast Man and Skulls
34. Magical Orko
35. Greatest Show on Eternia
36. Circus Parade
37. Beast Man
38. Desolation
39. See You Again
40. Attack Truck Fight
41. Memories
42. Violent Attack (He-Man)
43. Memory Loss
44. Goodbye (Teela)
45. Meteor Attack
46. Journey Back in Time
47. Book-Man
48. Tar Swamp
49. Changes
50. Bad Attack
51. Flash Chase
52. Goodbye (Orko)
53. Save the Day

CD 2
1. He-Man (Main Theme)
2. Story Title (Heroic)
3. Story Title (Mysterious)
4. From Bad to Worse
5. Adam and Orko
6. Magical Dragon
7. The Game Machine
8. Electronic Game
9. Villain Plays the Game
10. Swordfight
11. Octopus Windbag
12. Video Game Sting
13. Video Battle
14. Aliens Attack
15. Suspenseful Act-Out
16. Good Vibes (He-Man)
17. Fanfare
18. Story Title (Main Theme)
19. Opening A (Main Theme)
20. Opening B
21. Catch the Lightning
22. Happy Times
23. The Unknown Planet
24. Journey to the Unknown Planet
25. He-Man in Space
26. Good Guys
27. Lute Piece
28. Singing Crystal
29. The Pyramid
30. He-Man in the Country
31. Marching Guy
32. Look for Orko
33. Joining Forces
34. Quiet Interlude
35. A Surprise
36. Danger's Coming
37. Bad Guys Attack
38. A Near Miss
39. End Sting
40. Suspense Sting
41. Getting Close
42. The Fight
43. The Munchkins
44. Teela Saves the Day
45. He-Man (Main Theme)
46. Book-Man
47. Bad Attack
48. Flash Chase
49. Dragon's Eggs
50. Circus Parade
51. Beast Man and Skulls
52. Meditation
53. Teela's Theme
54. Run, Orko, Run
55. Facing the Castle
56. Royal Family
57. Orko's Time Machine
58. He-Man - Memo Aguirre

Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη