Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Μίμης Φωτόπουλος

Μίμης Φωτόπουλος

Γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1913 στη Ζάτουνα Γορτυνίας και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Ο Θόδωρος και το δίκαννο» (των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, θέατρο Αμιράλ, 1961-1962).

Ο Μίμης Φωτόπουλος στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μις Μέιμπελ» (του Ρόμπερτ Σέριφ, θέατρο Κοτοπούλη, 1950-1951)

Πέθανε στις 29 Οκτωβρίου 1986. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Μις Μέιμπελ» (του Ρόμπερτ Σέριφ, θέατρο Κοτοπούλη, 1950-1951).

Ο Μίμης Φωτόπουλος στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι γλάροι και οι κότες» (των Χρήστου Γιαννακόπουλου και Αλέκου Σακελλάριου, θέατρο Βεάκη, 1962-1963)

Η πορεία του στο θέατρο ήταν μεγάλη και υπηρέτησε όλα τα είδη: επιθεώρηση, κωμωδία, δράμα, ως ηθοποιός, θιασάρχης και θεατρικός συγγραφέας. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι γλάροι και οι κότες» (των Χρήστου Γιαννακόπουλου και Αλέκου Σακελλάριου, θέατρο Βεάκη, 1962-1963).

Ο Μίμης Φωτόπουλος στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Του ΠΑΣΟΚ τους το χαβά» (των Λακη Λαζόπουλου και Γιάννη Ξανθούλη, θέατρο Βέμπο, 1983-1984)

Η φράση «κι ύστερα θα κάααθεσαι» που λανσάρισε με τη χαρακτηριστική του φωνή στην επιθεώρηση «Άνθρωποι άνθρωποι» (θέατρο Μετροπόλιταν, 1947-1948) έγινε σλόγκαν. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Του ΠΑΣΟΚ τους το χαβά» (των Λακη Λαζόπουλου και Γιάννη Ξανθούλη, θέατρο Βέμπο, 1983-1984).

Ο Μίμης Φωτόπουλος σε στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Μαίρη τα λέει όλα» με τη Μαίρη Αρώνη, τον Δημήτρη Ψαθά και τον Κωστή Μιχαηλίδη

Τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α' και τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου για την προσφορά του στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Μαίρη τα λέει όλα» με τη Μαίρη Αρώνη, τον Δημήτρη Ψαθά και τον Κωστή Μιχαηλίδη (καλοκαίρι 1960, θέατρο Ακροπόλ).

Ο Μίμης Φωτόπουλος σε ταύτιστο δημοσίευμα από την παράσταση «Καλώς ήλθε το δολάριο» (με την Ξένια Καλογεροπούλου και την Πόπη Λάζου-Ντατσοπούλου)

Ο Μίμης Φωτόπουλος σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Ο Μίμης Φωτόπουλος σε δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό»

Αταύτιστο δημοσίευμα από την παράσταση «Καλώς ήλθε το δολάριο» (με την Ξένια Καλογεροπούλου και την Πόπη Λάζου-Ντατσοπούλου) και δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (2/6/1967, 13/3/1970, 14/1/1972).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός»Δημοσιεύματα των περιοδικών «Θησαυρός» και «Ντομινό» (14/8/1970)
Δημοσίευμα του περιοδικού «Φαντασία και αίσθημα»

Δημοσιεύματα και συνεντεύξεις από τα περιοδικά «Θησαυρός» (22/12/1960 και 12/1/1961), «Ντομινό» (14/8/1970) και «Φαντασία και αίσθημα» (29/6/1960).

Ο Μίμης Φωτόπουλος στο περιοδικό «Φαντασία και αίσθημα» είχε δική του στήλη με τίτλο «Όπως τα είδα απ' τις κουίντες» (1959-1960)Ο Μίμης Φωτόπουλος στο περιοδικό «Φαντασία και αίσθημα» είχε δική του στήλη με τίτλο «Το περιβόλι του κινηματογράφου»

Στο περιοδικό «Φαντασία και αίσθημα» είχε δική του στήλη με τίτλο «Όπως τα είδα απ' τις κουίντες» (1959-1960), η οποία στη συνέχεια στράφηκε στον κινηματογράφο και μετονομάστηκε σε «Το περιβόλι του κινηματογράφου».

Ο Μίμης Φωτόπουλος σε ταινία

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 102 ταινίες, με πρώτη την «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» (1948) και τελευταία την «Εν πλω» (1985).

Ο Μίμης Φωτόπουλος σε δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (20/9/1953) για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ρωμέικη καρδιά»

Έγραψε το σενάριο δύο ταινιών («Προ παντός ψυχραιμία», 1951, την οποία επίσης σκηνοθέτησε και «Μια νταντά και τέζα όλοι», 1971). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Θησαυρός» (20/9/1953) για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ρωμέικη καρδιά».

Βιντεοταινίες με τον Μίμη Φωτόπουλο

Επίσης εμφανίστηκε σε 4 βιντεοταινίες.

Ο Μίμης Φωτόπουλος σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση»Ο Μίμης Φωτόπουλος σε δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (7/7/1972)
Ο Μίμης Φωτόπουλος σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε πολλές σειρές είτε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους είτε με γκεστ εμφανίσεις: «Ο πάτερ φαμίλιας» (ΥΕΝΕΔ, άνοιξη 1972), «Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή» (ΕΙΡΤ, 1972-1973), «Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα» (ΕΡΤ, άνοιξη 1980), «Ο θείος μας ο Μίμης» (ΕΡΤ2, 1984-1985). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» (αταύτιστο), «Επίκαιρα» (7/7/1972), «Ντομινό» (23/3/1973).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα»

Επίσης εμφανίστηκε σε επτά παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας και άλλων θεατρικών εκπομπών (1973-1983), εκ των οποίων κάποιες σκηνοθέτησε. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» (28/4/1977).

Στον «Ταχυδρόμο» της 2/6/2001 φωτογραφήθηκε η μικρότερη κόρη του Μίμη Φωτόπουλου Άννα

Στον «Ταχυδρόμο» της 2/6/2001 φωτογραφήθηκε η μικρότερη κόρη του Άννα, που μίλησε για τον πατέρα της.

Στις φωτογραφίες, ενδεικτικά εξώφυλλα έργων του Μίμη Φωτόπουλου καθώς και ιδιόχειρη αφιέρωσή του!

Έγραψε θεατρικά έργα («Πατέρα, πες μου ποιον έχεις μπαμπά», «Παράθυρο στον ουρανό», «Μην παίζετε με τις γυναίκες» κ.ά.), ποιήματα («Τα μπουλούκια», 1940, «Μπαλάντες έρωτα και θανάτου», 1984 κ.ά.) και μαρτυρίες («Το ποτάμι της ζωής μου», Αθήνα: Gutenberg, 1984). Στις φωτογραφίες, ενδεικτικά εξώφυλλα έργων του καθώς και ιδιόχειρη αφιέρωσή του!

Το χρονικό της αιχμαλωσίας του Μίμη Φωτόπουλου στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το κατέγραψε και το εξέδωσε με απανωτές επανακυκλοφορίεςΤο χρονικό της αιχμαλωσίας του Μίμη Φωτόπουλου στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το κατέγραψε και το εξέδωσε με απανωτές επανακυκλοφορίες
Το χρονικό της αιχμαλωσίας του Μίμη Φωτόπουλου στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το κατέγραψε και το εξέδωσε με απανωτές επανακυκλοφορίεςΤο χρονικό της αιχμαλωσίας του Μίμη Φωτόπουλου στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το κατέγραψε και το εξέδωσε με απανωτές επανακυκλοφορίες

Το χρονικό της αιχμαλωσίας του στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το κατέγραψε και το εξέδωσε με απανωτές επανακυκλοφορίες.

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (15/5/1970)Δημοσίευμα του περιοδικού «Συλλεκτικός κόσμος» (Μάρτιος 1986)

Χόμπι του είχε τη δημιουργία πρωτότυπων πινάκων ζωγραφικής με ψηφίδες από γραμματόσημα, τους οποίους και εξέθεσε σε διάφορες γκαλερί. Στις φωτογραφίες, δείγμα της δουλειάς του και δημοσιεύματα των περιοδικών «Ντομινό» (15/5/1970) και «Συλλεκτικός κόσμος» (Μάρτιος 1986).

Εξώφυλλα περιοδικών με τον Μίμη Φωτόπουλο

Η σημαντική αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε μόλις 8 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).



Πηγές:
Οι φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα πλην των βιντεοταινιών (που βρέθηκαν στο διαδίκτυο) είναι από τη Βιβλιοθήκη και από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη