Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η λέσχη των φαντασμάτων * Το μαγικό καράβι των Χριστουγέννων * Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Το δικό μου παιδί * Όταν έπεσε η μάσκα

Θα σου δείξω τον φόβο

Θα σου δείξω τον φόβο, Ματίνας Ευαγγέλου

Ο Αλέξης και η Λουκία είναι ζευγάρι, δεν έχουν πολλά κοινά αλλά μένουν «μαζί».
Η Ξένια, φίλη της Λουκίας, και ο Αιμίλιος φοιτητής της νομικής είναι ζευγάρι, αν και ο τελευταίος, ένας γνήσιος Πίτερ Παν, έγινε για λίγο εραστής της Λουκίας.
Ο Δημήτρης και η Ελίζα είναι ζευγάρι, αλλά εν καιρώ ο Δημήτρης και η Λουκία θα αποκτήσουν μια ιδιαίτερη σχέση.
Τέλος ο Μάξιμος –μεγαλοδικηγόρος– είναι ζευγάρι με την εκθαμβωτικά όμορφη Ελβίρα, που στο μέλλον η Ελβίρα θα συνάψει σχέση με τον Δημήτρη.

Πολλά πρόσωπα, πολλές μπερδεμένες ζωές, πολλές ανάκατες ιστορίες που όλες σχεδόν με κάποιον τρόπο συνδέουν τους ήρωες του βιβλίου της Ματίνας Ευαγγέλου.

Η Λούκια, που στο πρόσωπο της Μυρτώς ανακάλυψε μια φίλη, είναι και αυτή φοιτήτρια της νομικής, αρκετά επιμελής με θεαματικές βαθμολογικές επιδόσεις και αφού ολοκλήρωσε τη φοίτησή της, ζήτησε να πάει ασκούμενη στο δικηγορικό γραφείο του Μάξιμου, ο οποίος είναι ευγενικός, όμορφος, σίγουρος για τον εαυτό του και δυναμικός δικηγόρος που ώρες ώρες γίνεται ευάλωτος, πιότερο κι από παιδί.

Έρωτες, μπερδέματα, αδιακρισίες, ψυχικά κατάλοιπα και ίντριγκες, είναι κάποια από τα στοιχεία που αποτελούν το συνονθύλευμα του ιδιαίτερου αυτού βιβλίου.

Μια σύγχρονη γυναίκα, αδέξια, δοτική και ευγενική, που δηλώνει άθεη, εθεάθη να φιλά έναν άνδρα, σπέρνοντας ζιζάνια στη σχέση του τελευταίου. Ένα διήμερο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη, ένα πάρτι στο σπίτι του Μάξιμου, αποσπάσματα από προσωπικό ημερολόγιο, το περίφημο dream load, το κέντρο Πρώτης Υποδοχής Προσφύγων, η Ραζάν με καταγωγή από τη Συρία, η υποκριτική ματιά μας απιστίας, μια μάγισσα της φαντασίωσης και ένα απειλητικό σημείο, θα δώσουν τη δική τους χροιά στα γεγονότα, τροφοδοτώντας τον αναγνώστη με ποικίλα συναισθήματα.

Η στέκα με τα πλαστικά λουλούδια, ο τρομακτικός θόρυβος του ανθρώπινου σώματος όταν πέφτει από ταράτσα, τα σκουπίδια που χορεύουν, ένα ζευγάρι μαθηματικών, ο Πλάτωνας και η Υπατία, η Ελεάννα, που διαβάζει στο μετρό και το λεωφορείο, μια τελετή εξαγνισμού και τα αναγνώσματα επί αμοιβής σε μια παρέα ηλικιωμένων κάθε άλλο παρά «φυσιολογικά» μπορούν να χαρακτηριστούν.

Το βιβλίο εστιάζει σε κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι σε όλα τα παραπάνω, έτσι ώστε με τη ζωή και την πορεία τους να διανθίσουν ποικιλοτρόπως το κείμενο με την ιδιαίτερη γραφή και την έλλειψη κεφαλαίων. Η κλεψύδρα του χρόνου, που κυνηγάει τον άνθρωπο, η στιγμή που υπάρχει τρεις φορές, η πειραματική μεταμόσχευση πνεύμονα, το υπόγειο με το λευκό τελάρο, ένας πίνακας που επιστρέφεται στον δωρητή του, μια μικροσκοπική κάμερα μέσα σε μια ζωγραφιά, μια κλινική απεξάρτησης και μια απόπειρα αυτοκτονίας ταράξουν τα ήδη ταραγμένα νερά, επιδιώκοντας στην αφύπνιση του αναγνώστη.

Από τα βιβλία που διαβάζω επιλέγω μία φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Ματίνας Ευαγγέλου, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
Όλα παίζουν ρόλο στη ζωή μας και στις επιλογές μας. Όλα, και άλλα τόσα που δεν ξέρεις. Αφού είναι όλα, δεν τα ξέρεις όλα…
Πρόκειται για ένα παζλ προσωπικοτήτων, ένα συνονθύλευμα χαρακτήρων με πάθη, εξαρτήσεις, απωθημένα, κενά ανεκπλήρωτα, όνειρα, στόχους, μυστικά, ψέματα, αρρωστημένες ανάγκες, αυταπάτες, απειλητικές διαθέσεις, ζήλια και φθόνο, εθισμούς και διεστραμμένες ορέξεις που άλλοτε βγαίνουν στο φως και άλλοτε βαραίνουν τη συνείδηση των ηρώων και τείνουν να κατακλύσουν όλο τους το είναι.

Ποιος θα επιβιώσει;
Ποιος θα βγει αλώβητος από την τρικυμία του νου;
Ποιον να πνίξουν οι ενοχές;
Ποιος θα επωφεληθεί από το παιχνίδι των απειλών;
Ποιος θα δείξει σε ποιον τον φόβο και ποιος τελικά θα φοβηθεί;
Πιστέψτε με, τίποτα δεν είναι βέβαιο…

Η Ματίνα Ευαγγέλου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Απόφοιτος Βαρβακείου και της Νομικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε επίσης στην Οξφόρδη Ανθρωπολογία και Φιλοσοφία στη Λογοτεχνία. Έχει εργαστεί ως νομικός σύμβουλος επί σειρά ετών. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίμετρο.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη