Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Φρακνκενστάιν

Φρανκεστάιν, Μαίρη Σέλεϊ

Ο Βίκτορας Φρανκενστάιν, με καταγωγή από τη Γενεύη, έζησε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, απέκτησε αδέρφια, έναν καρδιακό φίλο, τον Ερρίκο, με ξεχωριστές ικανότητες και ανεπτυγμένη φαντασία και από νεαρή ηλικία τον ενθουσίαζαν τα μυστικά του ουρανού, της γης και τα μεταφυσικά φαινόμενα. Αργότερα, άρχισε να αναζητά τη φιλοσοφική λίθο και το ελιξίριο της ζωής και κατέληξε να διαβάσει με σθένος μαθηματικά.

Έχοντας χάσει την αγαπημένη του μητέρα, με παρότρυνση του πατέρα του μετέβη για σπουδές και μετά από ενδελεχή έρευνα αποφάσισε να μελετήσει την επιστήμη της χημείας με περίσσιο ζήλο, στο πλάι του καθηγητή Βάλντμαν.
Παρακολούθησε τη φθορά που επιφέρει ο θάνατος στο ανθρώπινο σώμα και ύστερα από εξουθενωτικά μερόνυχτα, γεμάτα πρόοδο και μελέτη, ανακάλυψε το αίτιο δημιουργίας της ζωής και κατάφερε να αποκτήσει την ικανότητα να εμψυχώνει τη νεκρή ύλη.
Η δίνη της επιτυχίας και η μέθη της δημιουργίας, άνθισαν μέσα του την ιδέα να γεννήσει ένα πλάσμα από μέλη και όργανα, χωρίς να μπορεί να συλλάβει το μέγεθος της επίτευξής του. Έχοντας χάσει κάθε αίσθημα και λογική, με συνεχείς επισκέψεις σε νεκροτομεία και σφαγεία, μέρη τα οποία ήταν οι πόροι των υλικών του, μετά από εργασίες 2 ετών, ένα τερατόμορφο πλάσμα 2,5 μέτρων άρχισε να ανασαίνει...

Φρίκη και αηδία, κατέκλυσαν κάθε κύτταρό του και κλείνοντας βιαστικά την πόρτα, άφησε μονάχο του το δημιούργημά του και βυθίστηκε σε έναν ύπνο, γεμάτο εφιάλτες.
Από εκεί και έπειτα αρχίζει η περιπέτεια, αρχίζει ο φόβος, ο τρόμος για τη συνέχεια, μη γνωρίζοντας αν και πού όλο αυτό θα σταματήσει. Ο δαίμονάς του προς στιγμήν εξαφανίζεται, η υγεία του κλονίζεται και απρόσμενα περιστατικά θλίψης διαδέχονται το ένα το άλλο.

Μια συνάντηση του δημιουργού με το δημιούργημά του, η εξιστόρηση της ιστορίας του τελευταίου, ο τυφλός καλόκαρδος γέρος Ντελασί, ένας τόμος με τους βίους του Πλούταρχου, ένας άδικος Τούρκος, οι διαδοχικές αποκαλύψεις, ένας γάμος από φόβο, ένα ταξίδι στην Αγγλία, μια φτωχική καλύβα, ένα νέο δημιούργημα σε εξέλιξη και ένα καλάθι που πετιέται στη θάλασσα, είναι μερικά από τα συνταρακτικά γεγονότα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών οι οποίοι θα αναζητούν διακαώς τη συνέχεια της ιστορίας.

Πολλά τα ερωτηματικά, οι αγωνίες και οι περιπλανήσεις των ηρώων. Μία καταδίωξη, η απελπισία αλλά και η εκδίκηση θα προσδώσουν στο κείμενο αντιφατικά –κάποιες στιγμές– συναισθήματα και θα περιπλέξουν ίσως τη ρότα της ιστορίας.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Μαίρη Σέλλεϋ, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
Πιο ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που πιστεύει ότι το χωριό που γεννήθηκε είναι ολόκληρος ο κόσμος, από ότι εκείνος που ποθεί να γίνει μεγαλύτερος απ' όσο η φύση τού επιτρέπει.
Θα μπορούσε ένα τερατόμορφο πλάσμα να είναι δυστυχισμένο και να το πνίγει η μοναξιά;
Πώς το ίδιο βλέπει την κατάσταση και τι θεωρεί ότι του οφείλει ο Φρανκενστάιν;
Μπορούμε να δείξουμε θετικά συναισθήματα για ένα τέτοιο δημιούργημα;

Μη βγάζετε εύκολα συμπεράσματα· η ανάγνωση του βιβλίου είναι σε θέση να αποσαφηνίσει πολλές μας απορίες και να δώσει ακριβείς απαντήσεις σε όλα τα εύλογα ερωτήματα.
Η Μαίρη Σέλλεϋ γεννήθηκε το 1797. Ήταν κόρη του μυθιστοριογράφου και φιλοσόφου Γουίλιαμ Γκόντγουιν και της συγγραφέως Μαίρης Γουόλστον-Κραφτ, η οποία πέθανε κατά τον τοκετό. Το γεγονός αυτό, μαζί με άλλα δραματικά γεγονότα στον οικογενειακό περίγυρο, καθόρισαν τα πρώιμα χρόνια της. Οι ονειροπολήσεις και τα πρωτόλειά της φανέρωσαν από νωρίς την κλίση της στα γράμματα. Δεκαέξι χρόνων συνδέθηκε με τον Πέρσι Μπις Σέλλεϋ, έναν νεαρό που βρισκόταν στις αρχές της ποιητικής σταδιοδρομίας του. Παρότι ο ποιητής ήταν παντρεμένος, η Μαίρη πολύ μικρή και ο πατέρας της σφόδρα αντίθετος, ο ερωτικός δεσμός τους κατέληξε το 1816 σε γάμο και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό. Δραματικά συμβάντα εξακολούθησαν να πλήττουν τη ζωή της. Τα τρία από τα τέσσερα παιδιά της πέθαναν σε πολύ μικρή ηλικία. Το 1822 πνίγηκε ο ποιητής στα τριάντα του χρόνια. Η ίδια έζησε μέχρι το 1851 αφήνοντας τη λάμψη της και τη φλόγα της φαντασίας της σε εκείνα τα πρώτα χρόνια της κοινής τους ζωής, στα οποία ανήκει και ο Φρανκενστάιν.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Τα ονόματα αναγράφονται όπως έχουν μεταγραφεί από τον εκδότη

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη