Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ

Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ, Δημήτρη Μαμαλούκα

Αυτοστιγμεί, δηλαδή μέσα σε ένα λεπτό, σου έχει δείξει ότι πρόκειται για κάτι πολύ ενδιαφέρον κι ευτυχώς δεν θα σε απογοητεύσει· αντιθέτως, όσο διαβάζεις όλο και καλύτερο γίνεται! Πρόκειται για το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το βιβλίο αποτελεί την επιτομή της ωραίας, ευφάνταστης, δημιουργικής ιδέας, μιας ιστορίας που έρχεται να τοποθετήσει έναν υπερδιάσημο και υπερεπιτυχημένο συγγραφέα στη δράση, ως δημιουργό μιας σειράς βιβλίων, χαρακτήρων και υποθέσεων. Το κινγκικό σύμπαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο· για τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος ακόμη περισσότερο αφού ως παθιασμένοι συλλέκτες είναι ικανοί για πολλά προκειμένου να εμπλουτίσουν τη «φαρέτρα» τους με σπάνια και μοναδικά αποκτήματα. Όπως λέει και ο υπότιτλος Θα έκαναν τα πάντα για το πιο σπάνιο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ.

Και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει. Μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά αφού τα κεφάλαια σηματοδοτούνται ακριβώς έτσι, με αυτή τη λογική, και με τρόπο που να συνάδει με το κινγκικό σύμπαν που προαναφέρθηκε. Προφανώς ο κύριος Μαμαλούκας έχει διαβάσει πολύ και πολλά του Βασιλιά αλλά μάλλον έχει προχωρήσει και πέρα από την επιφανειακή ανάγνωση, σε μια εκ βάθους μελέτη του έργου του από κάθε πλευρά· ως όφειλε βεβαίως, αλλά έχουμε δει και πονήματα που καταπιάνονται με εργογραφίες άλλων ή με βιογραφίες άλλων, μόνο που ξέρεις από το πρώτο δεκαεξασέλιδο ότι δεν υπάρχει εμβάθυνση. Εδώ υπάρχει η κατάλληλη διαχείριση, που προέρχεται μέσω της διεξοδικής αφοσίωσης, και ως αποτέλεσμα έχουμε ένα γοητευτικό σύνολο από κάθε άποψη.

Πρώτα από όλα, υπάρχει η λεγόμενη ατμόσφαιρα. Δομείται σελίδα τη σελίδα ακολουθώντας την κλιμάκωση της αφήγησης κι εθίζοντας τον φιλαναγνώστη τελικά στο βιβλίο. Η υπόθεση είναι αρκετά νουάρ και επιτυγχάνει την αγωνία για την εξέλιξη και κατάληξη, φυσικά. Έχει ροή, διαβάζεται με άνεση και εξάπτει με τις εκπλήξεις, τις αποκαλύψεις και τις ανατροπές!

Προσφέρει κινηματογραφικές σκηνές γεμάτες με ένταση, δράση και φουλ έγκλημα όταν, από ένα σημείο και μετά, αρχίζει το «ροκ». Φυσικά, όλο το βιβλίο είναι πολύ πολύ κινγκικό. Οι θαυμαστές του Κινγκ θα το λατρέψουν όσο θ' ανακαλύπτουν μέσα στις σελίδες τον αγαπημένο τους συγγραφέα αλλά και οι κινηματογραφόφιλοι, καθώς γνωρίζω πως ένα μεγάλο μέρος του κοινού γνωρίζει τον Βασιλιά μέσα από τις μεταφορές των έργων του στη μεγάλη οθόνη. Επίσης, όσα κι αν έχει γνωρίσει κανείς από τον Κινγκ (βιβλία ή ταινίες έργων του) σίγουρα θα βρει και κάτι ακόμα μέσα στις σελίδες.

Θα το χαρακτήριζα ως θρίλερ αγωνίας περισσότερο παρά αστυνομικό (εμφανίζεται η αστυνομία αλλά «κρατά» ένα μικρό κομμάτι δράσης εν αντιστοιχία) με εξαίσια πλοκή. Τόσο καλή που θα ήταν γόνιμο να δούμε (και) τούτο το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη.

Κάποιες άλλες σημειώσεις που έκανα διαβάζοντας:
Το πρώτο πρόσωπο «δουλεύει» πάρα πολύ καλά κι έτσι ήξερα και ότι ένας συγκεκριμένος χαρακτήρας θα έμενε ζωντανός ως το τέλος.
Είναι τόσο κινγκικό, δηλαδή πλημμυρισμένο από τα έργα του Κινγκ ποικιλοτρόπως –ονοματοδοσία των χαρακτήρων, των κεφαλαίων, αναφορές σε υποθέσεις κ.π.λ.– αλλά με αιτία και άποψη.
Ένας χαρακτήρας είναι σαν τον Μπάτμαν: πολύ πλούσιος, ζει απομονωμένος σε ένα τεράστιο σπίτι-έπαυλη-κάστρο του οποίου το υπόγειο αποτελεί έναν τεράστιο χώρο, στον οποίο έχει πρόσβαση μόνο εκείνος, και εκεί υπάρχουν όσα σχετίζονται με τον στόχο της ζωής του.
Ο Κινγκ τον κέρδισε ολοκληρωτικά. Τον κατάπιε σαν τέρας, σαν δαίμονας, από αυτούς που δημιουργεί στα βιβλία του.
Στα σοβαρά τώρα, πρόκειται για αξιολογότατο μυθιστόρημα, καλογραμμένο, με σασπένς ενώ ο συγγραφέας μάς κλείνει το μάτι στο τέλος αφού μας την έχει φέρει για τα καλά (ποιος από τους δύο θα πεις; και οι δύο τότε) όπου εκεί θα γίνει και η αντιστροφή-ανατροπή. Ο Μαμαλούκας ως επάξιος δολοπλόκος ολοκληρώνει την ιστορία του με ένα φοβερό φινάλε, αντάξιο και του ίδιου αλλά και του Βασιλιά που, όπως και να το κάνεις εμπλέκεται με τη λατρευτική μανία των έργων του που γίνεται η απόλυτη εμμονή, δηλαδή αρρώστια.

Θα σκεφτείς τώρα πως είναι ευλογία για έναν συγγραφέα να είναι τόσο επιτυχημένος, σε βαθμό που να επηρεάζει τον κόσμο, τους θαυμαστές του και να δημιουργεί εθισμό που γίνεται μανία... Είναι; Διαβάστε το Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ και τα ξαναλέμε.

Διαβάστε το όπως και να 'χει! Είτε επειδή αγαπάτε τον Κινγκ, είτε επειδή αγαπάτε τον Μαμαλούκα είτε επειδή, απλώς, θέλετε ένα πολύ όμορφο βιβλίο.



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη