Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Ο αρχάγγελος των βράχων

Ο αρχάγγελος των βράχων, Μένιου Σακελλαρόπουλου

Ακόμα ένας τίτλος στη φαρέτρα του Μένιου Σακελλαρόπουλου Ο αρχάγγελος των βράχων, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ήρθε να μας συγκινήσει με την ανθρωπιά και τον αντιρατσιστικό του χαρακτήρα.

Στο μυθιστόρημα αυτό, όλα ξεκινούν με ένα ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου. Ένα από τα πάμπολλα ναυάγια/«ναυάγια» που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε αυτά τα νερά με θύματα πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ελλάδα ή αλλιώς, να βρουν μια νέα γη, μια νέα πατρίδα.
Ο Ασκάν καταφέρνει να φτάσει στην ακτή έχοντας χάσει ωστόσο τη μητέρα και την αδερφή του. Παρά την ταλαιπωρία του, τις κακουχίες και τη δεινή του θέση καταφέρνει να επιβιώσει και να βρει κατάλυμα σε μία δομή. Όμως οι άνθρωποι τον αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδι που βαραίνει τον τόπο και την κοινωνία τους ή σαν μίασμα από το οποίο πρέπει να απαλλαχθούν.
Η Ευρυδίκη είναι δασκάλα στις δομές και μέσα από τον αλτρουισμό της, το νοιάξιμο και την ανθρωπιά της θα του δείξει πως υπάρχουν στηρίγματα. Η ίδια έχει διωχθεί από το σπίτι της ακριβώς επειδή συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες, θύμα κι εκείνη της σκληρότητας του ίδιου της του πατέρα.
Σε αυτά που θα ακολουθήσουν η ζωή είναι απρόβλεπτη και ανατρεπτική, δύο δολοφονίες θα ταράξουν την καθημερινότητα κι ένα ντόμινο γεγονότων θ' αποκαλύψει κρυφές πτυχές της τοπικής κοινωνίας.
Χάσαμε την ανθρωπιά μας, σκληρύναμε και γίναμε πετσιά. Μάθαμε να ζυγίζουμε τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα τους, την πατρίδα τους, την τσέπη τους, τη δουλειά τους, την όψη τους, ακόμα και τη θρησκεία τους. Βουλιάξαμε. Και πρέπει να ντρεπόμαστε...
Η όμορφη ιστόρηση του κυρίου Σακελλαρόπουλου και οι ποικίλοι χαρακτήρες εντείνουν τη γοητεία της εμπειρίας. Οι σκληρές εικόνες που περιέχει μεταφέρουν ανάγλυφα την συνθήκη όμως το ανθρωπιστικό του άγγιγμα είναι γενναίο και έντονο. Μπορείς να «δεις» αυτές τις δομές από τη μέσα μεριά, δηλαδή από τους ανθρώπους που εργάζονται και προσφέρουν εκεί· κι άλλο τόσο από εκείνους που φιλοξενούνται. Μπορείς να νιώσεις τις δυσκολίες των μεταναστών κι άλλες πλευρές του θέματος που δεν συναντάς στα δελτία ειδήσεων και στον Τύπο ενώ το αντιπολεμικό του μήνυμα, περασμένο ανάμεσα στις αράδες, είναι ευδιάκριτο και πάντα επίκαιρο.
Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο με κάθε τρόπο.

Πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να μην ντρέπονται γι' αυτό που είναι ούτε και γι' αυτό που νιώθουν.
Φυσικά και υπάρχει αντιρατσιστικός χαρακτήρας όπως και τα επιχειρήματα υπέρ των μεταναστών. Επιπλέον, δίνεται αμφίπλευρα το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων και τα προβλήματα που προκύπτουν. Αναφέρεται στο χρέος και στο καθήκον, όπως αυτά λειτουργούν στο πλαίσιο της μυθοπλασίας αλλά και στο τίμημα. 
Ο άνθρωπος... Άγριο ζώο και θαυματοποιός, άγιος και διάβολος, ικανός για όλα...
Επειδή ένα από τα βασικότερα πρόσωπα του βιβλίου, ο Ασκάν, είναι ιρανικής καταγωγής δίνεται η «πάσα» στον συγγραφέα να φωτίσει πτυχές της ιρανικής κουλτούρας (κοινωνία, πολιτισμός, θρησκεία κ.λπ.) αναφέροντας και την ποιήτρια Φορούμ Φαροκζάντ, την πιο αναγνωρίσιμη του 20ού αιώνα. Η Φαροκζάντ είναι μία από τις ελαχιστότατες περιπτώσεις Ιρανών ποιητριών που κατάφερε να αναγνωριστεί ως τέτοια (οι γυναίκες στα μέρη της δεν έχουν δικαίωμα στη μόρφωση –άρα δεν γνώριζαν γραφή κι ανάγνωση– ενώ η κάθε προσπάθεια συγγραφής –πόσο δε μάλλον ερωτικής, ρομαντικής ή αισθησιακής ποίησης– αποτελούσε ταμπού και ήταν τόσο κατακριτέα που οδηγούσε ακόμα και στον θάνατο) και η αναφορά της εδώ φωτίζει περισσότερο το ανθρωπιστικό υπόβαθρο.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα με εσάνς αστυνομικού στοιχείου που ποντάρει στα ψυχογραφήματα των προσώπων και στην ποικιλία των ηρώων: καλοί, κακοί, θετικοί και αρνητικοί χαρακτήρες, ωραίοι, άσχημοι, νόμιμοι και παράνομοι κ.ο.κ. αλλά και που αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το υπέρτατο «όπλο», την αγάπη.

Φορτισμένο βιβλίο με γκάμα συναισθημάτων και ζωντανές εικόνες που προβάλλουν πολύπλευρα το θέμα. Ένα άξιο πόνημα που ενώνει –τελικά– όλους τους ανθρώπους και δείχνει τον δρόμο.



Διεκδικήστε το!
Το koukidaki προσφέρει τρία [3] αντίτυπα του βιβλίου σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες –ένα στον καθένα. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα παρακάτω:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 7 Ιουλίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Τα βιβλία θα αποσταλούν/παραδοθούν στους τυχερούς από το koukidaki. Αυτή η δωροθεσία είναι παγκόσμια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη