Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Το όνειρο του γερακιού

Το όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας Μπελεγράτη

Το κοινωνικό αυτό δράμα με την εξωτική εσάνς, την πνευματική πορεία της βασικής ηρωίδας, της Μίας, και τις διάσπαρτες ρήσεις του Rumi αποτελεί ένα οδοιπορικό ζωής ενώ παρακολουθούμε την μικρή Μία να μεγαλώνει, να εξερευνά και να προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο, τριγύρω και μέσα της.

Η Αλεξάνδρα Μπελεγράτη, που υπογράφει τούτο το μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ύδωρ, κινείται σε δύο τομείς: από τη μια έχουμε την αφήγηση της ζωής της κεντρικής ηρωίδας και από την άλλη ένα ταξίδι αυτοπροσδιορισμού με προεκτάσεις σε εμάς τους ίδιους, αφού η συσχέτιση με τις δικές μας εμπειρίες και σκέψεις είναι αναπόφευκτη.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Η Μία ακολουθεί την οικογένειά της σε μια άλλη ήπειρο όπου όλα είναι τόσο διαφορετικά, οι κοινωνικές συμβάσεις πρωταγωνιστούν και όλοι οι συσχετισμοί (πολιτιστικοί, αστικοί, νομοθετικοί κ.ο.κ.) διαφέρουν κατά πολύ από την Ελλάδα· ακόμα και το τοπίο, ο γεωφυσικός χάρτης αυτής της άλλης χώρας, της Τζέντα, είναι πρωτόφαντος για τη μικρούλα Μία και ξεχωριστός. Η Μία έχει να δει πολλά, να μάθει και να βιώσει άλλα τόσα... αλλά και στην πορεία, η Μύκονος, το χωριό της γιαγιάς, η Αθήνα της φοιτητικής της ζωής θα την φέρουν μπροστά σε νέες προκλήσεις, έως το 2001, στα είκοσι έξι της χρόνια, που θα ταξιδέψει και πάλι, με προορισμό της την Ιρλανδία αυτή τη φορά.
Κάθε φορά η ηρωίδα ξεκινά για το άγνωστο και το νέο. Κι ενώ το καινούργιο υπόσχεται πρωτόφαντες εμπειρίες, διαφορετικές και ξεχωριστές, το άγνωστο είναι αυτό που απασχολεί το μυαλό και την καρδιά της και που, στην τελική, φοβίζει κάθε άνθρωπο.

Η συγγραφέας, μέσα από το προφανές πρώτο επίπεδο, δηλαδή την ιστορία της Μίας, πραγματεύεται δύο καίρια κοινωνικά ζητήματα: την οικογένεια και την πατρίδα. Ως προς το πρώτο, θα ερευνηθεί το τι σημαίνει οικογένεια, ποια η συμβολή της στη ζωή ενός υγιούς ατόμου και το ποια είναι τελικά αυτή η οικογένεια καθώς η έννοιά της ενδεχομένως προεκτείνεται και περιλαμβάνει ανθρώπους με τους οποίους δεν συνδεόμαστε με εξ αίματος συγγένεια. Αντίστοιχα, μελετά το πού βρίσκεται η πατρίδα μας, ποια είναι και ποια η σχέση μας μαζί της, πώς ένας τόπος επιδρά πάνω μας και τι συμβολίζει.
Οικογένεια είναι αυτή που μας εξελίσσει και  μας αγαπάει και μας συντροφεύει στο κάθε μας βήμα, καλό ή κακό, θετικό ή αρνητικό.
Όμως δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και σε ένα ακόμα σημείο, που θίγεται και αναλύεται μέσα στο βιβλίο. Το ζήτημα του δημιουργού: τι/ποιος είναι/λογίζεται ως δημιουργός, τι είναι η δημιουργία και άλλα τέτοια ερωτήματα απαντώνται διακριτικά κι εμβόλιμα μέσα στην ιστορία εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο τον απόηχό της.

Τελικά, η αφήγηση συνεπαίρνει, το δράμα της ηρωίδας η οποία χάνει τα πάντα (δεν θα ήθελα να επεκταθώ, όσοι διαβάσατε ή θα διαβάσετε το μυθιστόρημα θα καταλάβετε), ας πούμε ότι χάνει τη ρίζα της, χάνει στον εαυτό της αλλά και τον σκοπό της και μέσα από τούτη την πορεία και την πνευματική διαδρομή αποσκοπεί να ξαναβρεί τα πάντα. Δεν θα σας αποκαλύψω αν θα τα καταφέρει όμως θα σας επισημάνω έναν μικρό παράγοντα που ισχύει γενικότερα: το τίμημα. Γιατί ό,τι κι αν κάνει κανείς ή είναι έχει ένα τίμημα (όμως οφείλει να ψάξει, να δοκιμάσει, να εξερευνήσει...).
Θα τα βρεις όλα, την στιγμή που πρέπει.
Όμορφο κοινωνικό και αισθηματικό δράμα, που αποτελεί και οδοιπορικό όπως και ταξίδι αυτογνωσίας παράλληλα, με προεκτάσεις ψυχολογικές και φιλοσοφικές.



Διεκδικήστε το!
Οι εκδόσεις Ύδωρ προσφέρουν το βιβλίο σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση κλικάρετε εδώ και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους. Συμμετοχή στην κλήρωση, που θα γίνει μετά τις 25 Ιουλίου 2024, σημαίνει αποδοχή των όρων. Το βιβλίο θα αποσταλεί/παραδοθεί στον τυχερό από τον εκδότη. Αυτή η δωροθεσία είναι πανελλήνια!

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη