Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Ακανθώδης

Ακανθώδης

Παρευρέθηκα στην επίσημη της παράστασης Ακανθώδης στο θέατρο Nous. Το κείμενο της Ζαχαρούλας Χρόνη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία, πραγματεύεται διαχρονικά επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα όπως αυτό της απιστίας, της γυναικοκτονίας κ.ά. τα οποία μάλιστα προεκτείνονται προς μια ψυχογραφική αποτύπωση των θέσεων του εν λόγω ζευγαριού, τόσο εκείνης όσο και εκείνου. Μα, ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Η Δήμητρα και η Ίριδα είναι αδερφές και πολύ κοντά η μία στην άλλη. Τις γνωρίζουμε όταν η Δήμητρα είναι παντρεμένη με τον σύντροφό της και η Ίριδα, που είναι η μικρότερη, έχει φτιάξει το θερμοκήπιό της ακολουθώντας τη δική της επιστήμη. Όταν η Ίριδα βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι της όλα ανατρέπονται. Ένα γαϊτανάκι ξεκινάει από εκείνη τη μέρα, από τη διαχείριση του πένθους για τη Δήμητρα ενώ προχωράει σε διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν, στην αναζήτηση των απαντήσεων και στα μυστικά που έρχονται στο φως. Οι αποκαλύψεις τότε θα αλλάξουν τα πάντα στη σχέση του ζευγαριού και τις ζωές των ηρώων.

Το έργο σκιαγραφεί επαρκώς τα πρόσωπα, προτάσσει τα ψυχογραφήματά τους και στο τέλος, κι αφού έχουν αποκαλυφθεί τα πάντα, ο θεατής θα έχει γνωρίσει σε βάθος κάθε χαρακτήρα και θα έχει λύσει κάθε απορία του. Στα επιμέρους στοιχεία, που δομούν το δράμα, βλέπουμε την πατριαρχία όπως τη συναντάμε στην ελληνική επικράτεια και τον απόηχο αυτής στα ζευγάρια –ακόμη και σήμερα που πιστεύουμε ότι έχουμε προχωρήσει παρακάτω και ότι έχουμε απεγκλωβιστεί από «δεσμά» του παρελθόντος– όπως επίσης βλέπουμε και την άρρηκτη σχέση των αδερφών.

Ακανθώδης

Οι άνθρωποι μπορούμε να υποκρινόμαστε για ένα διάστημα με μεγάλη επιτυχία, μπορούμε όμως να ξεφύγουμε των «φαντασμάτων», που κουβαλάμε, για πάντα; Ρητορική η ερώτηση καθώς η απάντηση είναι σε κάθε περίπτωση όχι. Η αλήθεια, μοιραία, κάποτε θα βγει στο φως και τότε, θέλουμε δε θέλουμε, θα βρεθούμε αντιμέτωποι και με τις «σκιές» μας αλλά και με τις επιπτώσεις αυτών. Φυσικά, το ίδιο ισχύει τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα, αφού και η άλλη πλευρά (του αδικημένου, του προδομένου κ.ο.κ.) καλείται να επαναπροσδιορίσει τη ζωή, τον ρόλο, τη σχέση-σύνδεσή της με τον/τους άλλο/άλλους κ.λπ.

Όπως καταλαβαίνετε το έργο έχει αρκετό κοινωνικό απόηχο για διάφορα ζητήματα που θίγει (κάποια από αυτά δεν γίνεται να σας τα αναφέρω σε αυτό το σημείωμα καθώς έτσι θα προδοθεί η υπόθεσή του). Μου έμεινε η πίκρα, ο θυμός, το πένθος, η απώλεια, το άδικο, η προδοσία και όλα τα άλλα συναισθήματα και καταστάσεις που προκύπτουν διαδοχικά, όμως μου έμεινε και η ελπίδα για ένα αύριο που θα επουλώσει τις πληγές και θα δημιουργήσει μια συνέχεια για τα πρόσωπα υπό μία αληθινή βάση αυτή τη φορά, χωρίς ψεύτικες εικόνες, μυστικά και κρυφές πτυχές.

Με γοήτευσε η λαμπερή ματιά της Κωνσταντίνας Βαρβαρήγου που, διαθέτοντας ένα φωτεινό πρόσωπο, έχει την ικανότητα να περάσει στην πλατεία τις συναισθηματικές φάσεις της ηρωίδας της. Όμορφοι και οι άλλοι συμπρωταγωνιστές, ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης και η Φανή Γεωργάκη· ακολούθησαν από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό τις μεταπτώσεις των προσώπων που ενσάρκωσαν με πειστικότητα και χάρη. 




ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη