Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Δίχως αύριο

Δίχως αύριο, Γιάννη Χόλη

Μία νουάρ περιπέτεια με εσάνς αστυνομικού –χωρίς να είναι– είναι το μυθιστόρημα του Γιάννη Χόλη Δίχως αύριο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάκτος.

Τι έχουμε στην υπόθεση; Ένας ισχυρός άντρας, ο πρόεδρος ανερχόμενης εταιρείας, πεθαίνει ξαφνικά. Το ντόμινο των εξελίξεων συμπαρασύρει όλους όσοι βρίσκονται κοντά του. Η ακέφαλη εταιρεία αποτελεί μήλο της έριδος για τους υποψήφιους μνηστήρες-δελφίνους ενώ σιγά σιγά φανερώνονται, ένα ένα, τα επιμέρους συμφέροντα, οι φιλοδοξίες αλλά και η αλαζονεία τους.

Αρχικά, να πούμε, ότι έχει μια τυπική ροή όπως περιμένεις πάνω κάτω να τη συναντήσεις σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά γρήγορα καταλαβαίνεις ότι δεν είναι ένα τέτοιο βιβλίο. Στο προκείμενο, ο εστιασμός φεύγει από τις δράσεις της αστυνομίας και τις έρευνες για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος –ο ξαφνικός χαμός του προέδρου δεν συμβαίνει από φυσικά αίτια– και ακολουθεί τα άλλα πρόσωπα της ιστορίας. Ενδεχομένως, παρακολουθούμε τους υποψήφιους και δυνάμει δολοφόνους και προσπαθούμε –εμείς, ως αναγνώστες– να λύσουμε τον γρίφο: ποιος, πώς και γιατί.

Η όμορφη αφήγηση του κυρίου Χόλη συμπαρασύρει και οι πετυχημένες μεταφορές και παρομοιώσεις του, μαζί με κάθε άλλο καλολογικό στοιχείο, δομούν ένα αξιοπρόσεκτο βιβλίο. Η γνωριμία με τους χαρακτήρες γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των στοιχείων και πληροφοριών, που σχετίζονται με τον πρόεδρο και την εταιρεία, ώσπου καταλήγουμε σε έναν πονηρό καιροσκόπο που όντας υποκριτής, ψεύτης, δόλιος και αδίστακτος, μπαίνει στο στόχαστρό μας ως ο πιθανότερος ανάμεσα στους πιθανούς δολοφόνους. Αυτός ο ίδιος ήρωας τώρα, που κοιτάζει το προσωπικό του όφελος, που το βάζει πάνω από όλα και μάχεται για αυτό με ζέση, γίνεται και ερευνητής αναζητώντας απαντήσεις στα απόκρυφα της εταιρείας. Τέλος, ο ίδιος τύπος, υπό την συγγραφική καθοδήγηση του δημιουργού, καταφέρνει να γίνει και πολύ συμπαθητικός!

Ένα αναγνωστικό μείγμα που μου άρεσε ιδιαίτερα και που ξεφεύγει από πολυδιαβασμένες νόρμες-δομές αντίστοιχων βιβλίων-υποθέσεων. Η υπόθεση περνά σε εγκληματικά μονοπάτια μιας νουάρ ατμόσφαιρας και περιέχει πολλά άνομα στοιχεία: μαύρο χρήμα, αισχροκέρδεια, παράνομη διακίνηση, κομπίνα... σε μια παρτίδα που όσο διαβάζεις όλο και σκληραίνει. Τα βρόμικα παιχνίδια στήνονται από αδίστακτους χαρακτήρες αλλά ως το τέλος δεν θα ξέρεις ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης.

Πραγματικά καλό βιβλίο που κλείνει την αυλαία με έναν αντάξιο τρόπο όπως κλείνουν όλες οι επικίνδυνες δουλειές που γίνονται κάτω από το τραπέζι και καταπατούν πάρα πολλούς νόμους. Κι αυτό το τελευταίο το γράφω επειδή στο οπισθόφυλλο λέει: Στην ξεχασμένη ελληνική επαρχία θα παιχθεί ο επίλογος. Αντάξιος της πλοκής άραγε; Ή μήπως κιόλας την ξεπερνάει; Ε, αν με ρωτάτε, είναι αντάξιος!

Βάλτε το στη λίστα!



ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη